Sarpsborg-selskapet Ingeniør Pedersen innførte for et drøyt år siden IP-baserte overvåkingsenheter fra AKCP.
Det amerikanske selskapet, som nå har flyttet produksjonsbiten til India og utviklingsbiten til Sri Lanka, har spesialisert seg på små nettverksprodukter med sensorer som plugges rett inn i nettverket.
Daglig leder i Ingeniør Pedersen, Leif Bjørge, forteller til digi.no at det foreløpig bare er solgt én enhet til bedriftsmarkedet. Det er til Telenor Network Solutions som skal overvåke temperaturen i datanettverket.
Men det har vært stor nysgjerrighet og han ser for seg et stort potensial innen både industri, bedrifter og privatpersoner. Et større borettslag i Oslo har anskaffet sensorer til å overvåke garasjeanlegget.
Produktet heter CameraProbe8 og koster rundt 10.000 kroner. Kameraproben plugges rett i et standard nettverk og tilegnes en IP-adresse. Deretter tilkobles sensorer for hva man ønsker å overvåke. Dette kan være alt fra fuktighet, temperatur, vann,
strøm, spenning, røyk eller bevegelser.
Systemet gir mulighet for overvåking via vanlig nettleser over Internett og varsling via e-post eller SMS når en forutbestemt grenseverdi for en sensor overstiges.
Det unike er at enheten har innebygget et videokamera som legger med et bilde når varsling over e-post sendes ut. Etter varsling kan man logge seg på enheten (for eksempel hjemmefra) og kan via kameraet se lokalene og hva som skjer der. Kameraet kan fjernstyres i ulike vinkler.
Produktet er godt egnet i datanettverksrom for å sjekke temperatur. Borettslaget i Oslo kjøpte bevegelsessensorer og sa opp avtalen med Securitas. Ettersom alle leilighetene er tilknyttet fiber og bredbånd kan beboere lese av verdier via en boks med egen IP-adresse. Beboere skriver inn adressen og kommer inn på en passord-beskyttet web-server. Her kan beboeren lese av temperatursvingninger eller andre ønskede terskelverdier.
- Dette er et kjempespennende produkt for overvåking av alt fra industri til kontor eller tenk deg bare følgende senarie, illustrerer Bjørge:
Du er på ferie i Paris når du får en SMS på mobilen om at bevegelsessensoren på Cameraprobe8 er aktivert. Du stikker innom nærmeste internettkafé og logger deg på enheten. Der får du se innbruddstyven som går rundt på kontoret og forsyner seg. Dette er jo kjempefint helt til innbruddstyven også stjeler Cameraprobe-enheten.