Bruker VPN-tjeneste som «botnet»

Kontroversiell praksis fra Hola.

Med mange titalls millioner brukere, har Hola potensielt nok båndbredde å bidra med for de som ønsker å kjøpe den.
Med mange titalls millioner brukere, har Hola potensielt nok båndbredde å bidra med for de som ønsker å kjøpe den. Bilde: Skjermbilde
1. juni 2015 - 15:13

Nettleser-utvidelsen Hola er godt kjent for mange. Det er et enkelt tillegg som gjør det mulig å få tilgang til utenlandske nett-tjenester, for eksempel amerikansk Netflix fra Norge. 

Nå viser det seg at bruken av denne gratis-utvidelsen kan ha hatt sin pris - Hola har nemlig solgt brukernes båndbredde til mistenkelige formål. 

Det skal ha fungert slik at selskapet solgte båndbredden via en separat merkevare (kalt Luminati), og denne trafikken kunne da omdirigeres som ddos-angrep mot tredjeparts-nettsteder. Dermed ble Hola-brukere uvitende brukt som deltakere i et botnet.

Les også: Knuste digert botnet.

I og med at Hola er gratis og bygger på peer-to-peer-prinsippet der forbindelser sendes mellom brukere og ikke gjennom Holas egne servere eller infrastruktur, har det også vært fullt mulig å utnytte den ubrukte båndbredden på samme måte. 

Det er et kontroversielt nettforum kalt 8chan som skal ha først meldt om dette, da det ble oppdaget at forumet ble angrepet via Luminati-nettverket.

Legger ikke skjul

Grunnleggeren av Hola, Ofer Vilenski, innrømmer ovenfor nettstedet TorrentFreak at de selger ubrukte ressurser fra sine kunder, men han påpeker at dette har hele tiden vært tydelig i tjenestens brukeravtale, og at de som ikke ønsker å være en del av peer-to-peer-nettverket kan betale fem dollar i måneden for et abonnement. 

Ifølge TorrentFreak har informasjonen om salg av båndbredde blitt lagt til Hola-nettsiden først nylig. 

Det er også blitt opprettet en kampanjeside som oppfordrer alle til å avinstallere Hola. Grunnleggerne av kampanjen påpeker at Hola har tatt skritt for å gjøre det tydelig at de kan selge båndbredden til sine brukere til tredjeparter, men at hele praksisen fremdeles er suspekt og kan i verste fall føre til alvorlige konsekvenser - om noen hadde lastet opp barnepornografi gjennom de uvitende brukernes forbindelse, ville det fremstått som om de var de selv som var skyldige, for eksempel.

Hola sier selv at de har 47 millioner brukere, og spørsmålet er selvsagt hvor mange av disse som finner det ukomfortabelt nok å bli brukt som bidragsyter til et botnet.

Les også: Smart kjøleskap ble spam-zombie.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.