Svend Egil Larsen (39) fra Sandnes og Peder Veiby (27) fra Oslo er i Oslo Tingrett dømt til inndraging av midler og betinget fengsel for å ha påvirket datasystemer, slik at kursene på aksjer de handlet gjennom et automatisert system slo ut til deres fordel.
Ifølge Securities Technology Monitor ble de to pågrepet 18. august. Dommen falt tirsdag denne uken.
De to klarte å avdekke hvordan datasystemet reagerte på enkelte transaksjonsmønstre, slik at prisen på aksjene de handlet med ble påvirket til deres fordel.
Såkalte algoritmiske handelsplattformer spiller en økende rolle i aksjehandelen verden over, og saken har naturlig nok vakt oppsikt i børsmiljøer globalt.
Dommen slår fast at de to har utført lovbruddene mellom november 2007 og mars 2008.
Fortjenesten ble imidlertid ikke spesielt stor. De fleste av transaksjonene ga under 5000 kroner i gevinst. Den største enkeltgevinsten ligger på 46 125 kroner.
De to har ifølge dommen ikke begått noen sikkerhetsbrudd, men har likevel brukt systemet på ulovlig måte.
De fleste transaksjonene foregikk gjennom den europeiske grenen av det amerikanske meglerhuset Timber Hill (TMB), som er et selskap i Interactice Brokers-gruppen. Dette selskapet spesialiserer seg på automatisert aksjehandel via nett og PC.
TMBs aksjerobot lå som regel inne i de aktuelle aksjene hele handelsdagen, med både salgs- og kjøpsordre. Aksjer i de norske selskapene Hafslund, Wilh. Wilhelmsen and Odfjell var blant de som ble manipulert.
Selskapet skal ha blitt informert om svakheten i systemet i mars 2008, men da hadde altså de to nordmennene allerede greid å utnytte svakheten gjentatte ganger.
Tingretten legger imidlertid ikke vekt på verken på TMB eller de tre norske selskapene, men på de generell konsekvenser manipulasjonen har for markedet.
Larsen ble dømt til 90 dagers betinget fengsel og inndragning av 105 000 kroner, mens Veiby fikk 120 dagers fengsel og dømt å betale 165 000 kroner. Ingen av de to ble idømt saksomkostninger.
Dommen er svært omdiskutert (se blant annet kommentar fra DN.nos redaktør Ole-Morten Fadnes), og mange mener på tross av den enstemmige dommen at forholdet umulig kan være straffbart.
Saken blir etter alt å dømme anket til en høyere rettsinstans.