JUSS OG SAMFUNN

BT: - Vi har patent på Internett og vi vil ha penger

British Telecom fikk i 1989 innvilget et patent på hyperlenker, selve teknologien som binder sammen Internett. Nå vil BT ha penger og i dag åpner den første rettssaken.

11. feb. 2002 - 10:48

British Telecom oppdaget sent på 90-tallet at ganske mange selskaper tjener mye penger på patenter. Et lyst hode påpekte at den gamle telegiganten hadde ganske mange gamle patenter, og selskapet satt i gang et graveprosjekt.

En av patentene BT fant i skuffen er en patent på hyperlenker - teknikken som lenker sammen tekst og dokumenter. BT søkte om patent på teknikken i 1976, men fikk først gjennomslag i 1989. Mange selskaper som Microsoft og IBM sitter på store bunker patenter for basisteknologi som selskapene ikke forsøker å tjene penger på - en rettsak vil bli dyr, ta lang tid og gi mye dårlig PR.

Nå ligger det an til en av de mest spennende patent-rettssaker noen sinne. BT ønsker å kreve penger av alle Internett-leverandører. Vinner selskapet frem vil også eiere av hjemmesider, programvareselskaper og andre IT-selskaper rammes.


BT begynte å rasle med advokatene sommeren 2000, men få trodde det konservative selskapet skulle gjøre alvor av truslene om å kreve penger for bruk, men nå viser det seg at BT arbeider videre med saken. Selskapet har valgt Prodigy, en av de eldste online-tjenestene, som prøvekanin for sitt krav.

BTs patentkrav har sin norske parallell i den såkalte Bellboy-saken. digi.no avslørte høsten 1999 at Kristiansand-selskapet Bellboy har fått innvilget et patent som omfatter handel over Internett og telefon. Selskapet har saksøkt Filmweb og KPN Qwest i et forsøk på å kreve patentavgift.

BTs sak mot Prodigy begynner i dag med åpningshøringer, skriver diverse amerikanske medier. Prodigy startet i 1984 og er i dag eid av SBC Communications, det nest største teleselskapet i USA. Saken går for en føderal domstol i White Plains i Staten New York der Prodigy startet opp.


Mange mener at BT sitter med svake kort på hånden, for det viser seg at patentkontorene rundt i verden ofte deler ut oppfinner-status uten å sjekke særlig nøye om det finnes noen tidligere beskrivelser. Finnes tidligere beskrivelser av en teknikk, faller patentkravet bort. Og det er minst to andre aktører som kan påberope seg å ha funnet opp hyperlenken.

Den første er den britiske forskeren Ted Nelson som tok i bruk ordet hypertekst i 1963. Den andre er IT-pioneeren Douglas Engelbert, oppfinneren av musen. Det eksisterer film av en demonstrasjon han og andre Stanford-forskere gjorde i 1968 av et system der et klikk på et ord henter opp et nytt dokument.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Les mer
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra