Den amerikanske forskningsinstitusjonen Los Alamos National Laboratory (LANL) har bestilt en ny superdatamaskin som skiller seg litt ut i mengden. Venado, som maskinen skal hete, skal nemlig være utelukkende basert på CPU-er og GPU-er i Grace-prosessorfamilien til Nvidia.
Selv om det finnes noen virkelig hederlige unntak, er det fortsatt slik at nesten alle de kraftigste superdatamaskinene i verden er basert på CPU-er med x86-arkitektur. Disse er levert av Intel eller AMD. Det virkelig store unntaket er den japanske superdatamaskinen Fugaku, som inntil denne uken ble regnet som verdens kraftigste. Den er utstyrt med Arm-baserte A64FX-systembrikker fra Fujitsu.
Ny, europeisk superdatamaskin inntar topplisten over de kraftigste i verden
Nvidia-brikkene
Nvidia tilbyr en Arm-basert CPU-familie som heter Grace. Den består av den rene CPU-en Grace CPU Superchip og den kombinerte CPU-en og GPU-en Grace Hopper Superchip.
Begge er oppkalt etter Grace Hopper, den kvinnelige amerikanske kontreadmiralen som regnes som hoveddesigneren av programmeringsspråket Cobol. Hun har også fått blant annet en superdatamaskin, en jager og en sjøkabel oppkalt etter seg.
Superdatamaskinen Venado skal bygges av Hewlett Packard Enterprise (HPE) og baseres på selskapets Cray Shasta-system.
10 exaflops AI-ytelse
Det er foreløpig ikke så mange flere detaljer som er offentliggjort om Venado, som er oppkalt etter en fjelltopp i New Mexico. Datamaskinen skal være ferdig installert i 2023, og LANL håper den vil kunne bidra til en 30-dobling av ytelsen til laboratoriets beregningsbaserte multifysikkapplikasjoner.
Nvidia oppgir at Venado vil levere en AI-ytelse på 10 exaflops. Dette er ikke direkte sammenlignbart med Linpack-ytelsen, det ytelsesmålet som brukes av Top 500-listen til å rangere verdens kraftigste superdatamaskiner. Inntil maskinen er klar til å kjøre Linpack, er det derfor uklart hvor på listen Venado plasserer seg.
Også sivile bruksområder
Det enorme Los Alamos-laboratoriet eies av det amerikanske energidepartementet og er mest kjent for sine bidrag til utviklingen av atomvåpen. Det er ikke utenkelig at Venado vil bli brukt til slike formål, men også helt andre.
Blant det laboratoriet selv nevner som kommende bruksområder, er AI-støttet materialvitenskap, modellering av kraftnett og modellering og simulering av hvordan ubemannede kjøretøy utstyrt med lidar og 5G-støtte kan bidra til å stoppe skogbrann.
Norges nye superdatamaskin skal hete Olivia