Nettforumet 4chan er stort sett kontrovesielt (bare i går var nettstedet opprinnelsen til den svært omtalte lekkasjen av bilder til en rekke kvinnelige kjendiser), men til tider bidrar brukerne med nyttig kunnskap.
For tiden brukes mye av denne kunnskapen til å utvikle et chatteprogram kalt Tox, som skal bli et avlyttings- og overvåkningssikkert alternativ til Skype.
Som med så mange sikkerhetsorienterte produkter den siste tiden begynte Tox som en reaksjon på NSA-avsløringene, skriver magasinet Wired, som har en større sak om prosjektet.
Tox er ikke det eneste chatteprogrammet som forsøker å være avlyttingssikkert, men utviklerne har en del interessante ideer som skiller dem ut fra mengden.
Tox skal blant annet ikke trenge noen form for sentrale servere, og i stedet bruke en BitTorrent-aktig løsning som åpner direkte forbindelser mellom brukerne.
Ifølge talsmannen David Lohle er Tox essensielt en protokoll for kryptert peer-to-peer-datautveksling, og hva man velger å sende gjennom tilkoblingen er helt opp til den enkelte. Hoveddelen av prosjektet omfatter en kombinasjon av tekst- og stemmekommunikasjon uten sentraliserte servere.
De fleste involverte i Tox er ganske direkte på hva de forsøker å erstatte, nemlig Skype. Programmet fungerer ganske likt med Microsofts populære kommunikasjonsløsning, med vennelister, oversiktlig chattegrensesnitt og støtte for stemme og video.
Samtidig er utviklerne opptatt av at programmet skal være enkelt å bruke, i motsetning til mange andre sikkerhetssentrerte kommunikasjonsprogrammer.
Riktignok er denne brukervennligheten et stykke unna - det finnes fortsatt mange versjoner av Tox, tilpasset forskjellige operativsystemer, og ikke alle av disse er like stabile. Lohle forteller at det på sikt kommer «offisielle», anbefalte versjoner til de forskjellige OSene.
Det mangler også en del grunnleggende funksjoner, som stemmechat i grupper, eller muligheten til å være pålogget på flere enheter samtidig med én bruker. Alt dette er imidlertid under utvikling, sier Lohle.
Teamet bak Tox jobber for fullt med prosjektet, men har ingen planer om å ta betalt eller kommersialisere programmet på noen vis. Flere av deltakerne er fullstendig anonyme, også ovenfor hverandre. Lohle tar også til dels avstand fra 4chan-miljøet, og sier at teamet distanserte seg fra det etter kort tid.
For å forsikre sine brukere sparer også teamet penger til å leie et profesjonelt sikkerhetsselskap som kan gå gjennom koden når den er mer stabil. Per i dag bruker teamet kun sine egne folk til å gå gjennom endringene, så hvor sikkert Tox virkelig er, forblir noe uvisst.
Det er uansett fritt frem for å prøve Tox, eller finne ut mer, via denne adressen.
Les også:
- [26.08.2014] Slik er NSAs Google-kopi
- [01.07.2014] Blackphone er her