JUSS OG SAMFUNN

California saksøker Google

California saksøker Google for brudd på konkurransereglene og hevder selskapets markedsdominans gir folk få valgmuligheter.

Google saksøkes av delstaten California for misbruk av markedsmakt.
Google saksøkes av delstaten California for misbruk av markedsmakt. Foto: <a href="https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80648735">Wikimedia Commons/Gregory Varnum</a> (CC BY-SA 4.0)
Ida OftebroIda OftebroRedaktør for Digi.no og Inside Telecom
12. des. 2020 - 12:00

Det amerikanske justisdepartementet og elleve delstater saksøkte i oktober Google for å ha misbrukt sin dominans på internettsøk til å begrense konkurranse.

Nå slutter USAs mest folkerike og rikeste delstat seg til søksmålet.

– Googles markedsdominans gir forbrukere og små foretak lite valg når det gjelder søkemotorer, sier Californias justisminister Xavier Becerra.

Han ble nylig nominert til posten som helseminister av påtroppende president Joe Biden.

Misbruker

Google kontrollerer rundt 90 prosent av verdens internettsøk og tjener penger på annonser knyttet til søkene.

Både politikere og forbrukerorganisasjoner har lenge anklaget Google for å misbruke sin dominerende posisjon i markedet når det gjelder nettsøk og markedsføring til å hindre konkurranse og håve inn inntekter.

Kritikere mener at det trengs strukturelle endringer for å få Google til å legge om sin atferd, og at det ikke er nok med regler og milliardbøter som selskapet er blitt ilagt i Europa de siste årene.

Geoffrey Hinton i 2015 i California ved hovedkvarteret til Google, hvor han på dette tidspunktet jobbet.
Les også

KI-gudfar får nobelpris – frykter at teknologien kommer ut av kontroll

Avviser

Søksmålet er regjeringens mest markante trekk i arbeidet for å beskytte fri konkurranse mellom ulike teknologiselskaper siden søksmålet mot Microsoft for over 20 år siden.

Google avviser anklagene og har nå frist til 18. desember med formelt å svare på søksmålet.

– Folk benytter Google fordi de velger å gjøre det, ikke fordi de tvinges til å gjøre det eller fordi de ikke kan finne alternativer, heter det i en kunngjøring fra selskapet.

Facebook

Amerikanske konkurransemyndigheter (FTC) og 48 amerikanske delstater saksøkte denne uka også Facebook med krav om at selskapet selger unna Instagram og WhatsApp.

Ifølge søksmålet utnytter Facebook sin markedsmakt til å knuse mindre konkurrenter.

Facebook har 2,7 milliarder brukere verden over. Markedsverdien er nesten 7.000 milliarder kroner, og toppsjefen Mark Zuckerberg er verdens femte rikeste.

(©NTB)

Elon Musk ga Twitter samme navn som en av sine Tesla-modeller. Etter overtakelsen av Twitter i 2022 har plattformen mistet 14 prosent brukere hver eneste måned, ifølge analysebyråer.
Les også

Nyhetsmedier forlater X til tross for at de mister lesere

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.