SOMMERINTERVJUET

CCIS-direktør Sofie tror Norge kommer til å være den mest stabile IT-nasjonen om få år

Sofie Nystrøm er direktør ved NTNU-satsingen Center for Cyber and Information Security.
Sofie Nystrøm er direktør ved NTNU-satsingen Center for Cyber and Information Security. Bilde: Privat
2. aug. 2016 - 07:52
Vis mer

Når Sofie Nystrøm ikke leder NTNU sin satsing ved Center for Cyber and Information Security trives hun med late dager ute i sommervarmen.

38-åringen er opptatt av å være faglig oppdatert, men tar gjerne med seg en god bok ut på verandaen på hytta i Tønsberg.

Hun tror at norsk IKT-bransje i fremtiden kommer til å være internasjonalt kjent for å være en av de mest stabile bransjene i verden.

Hvor er du nå?

Jeg er på tampen av ferien på familiehytta vår på øyidyllen Veierland utenfor Tønsberg.

 

 

 

 

Hva er planene for sommeren?

Planen har vært, og er, å nyte den fine norske sommeren med mest mulig uplanlagt uteaktivitet som seiling, padling og sykling sammen med familie og venner. Jeg reiser en del resten av året så sommer i Norge er topp.

Hvilke elektroniske dingser må være med på ferieturen?

iPad, mobil og Mac

Hvilke apper klarer du deg ikke uten?

Spotify, Trello, Snapseed, kalender, epost. I feriene brukes Google Maps mye, men kanskje ikke like aktivt brukt på hytta.

Hvilken utdannelse ville du valgt i dag, hvis du fikk muligheten til begynne om igjen?

Jeg er veldig heldig og fornøyd med utdannelsen min innen informatikk (computer sciences). Å få en utdannelse i USA på Purdue University rett rundt den største ”boomen” føles som et privilegium også sett i et historisk perspektiv. Det er så mange spennende fag og retninger jeg kunne tenkte meg da jeg er interessert i tverrfaglig problemstillinger. Utdannelse med mer fokus på innovasjon og entreprenørskap hadde vært gøy. Bortsett fra informatikk så kunne jeg godt tenkt meg å bli astronaut (men da uten pilotspesialisering). Dette er nok inspirert av Neil Armstrong som gikk på universitetet (merk: gikk ikke samtidig som meg). 

Hvor ofte sjekker du e-post, bedriftens intranett eller andre samhandlingsverktøy i ferieperioden?

Jeg er innom og leser e-post daglig. I perioder blir det litt jobbing i ferien så da sjekker jeg e-post ofte.

Hva skal du lese i sommer?

Jeg skal lese ferdig ”Tenke, fort og langsomt” av Daniel Kahneman så er det tråling av diverse offentlige utredninger som 22. juli kommisjonens rapport og en gammel særorganutredning som står for tur som forberedelser til spennende høstaktivitet.

Foretrekker du nettbrett, lesebrett eller fysiske bøker?

Jeg liker best å lese fysiske bøker. Jeg liker blandingen av høyteknologi og gammeldagse konsepter, bøker, etc. Det går igjen i mye jeg omgir meg med musikk, kunst – det å blande nytt og gammelt fordi det gir kontraster og en spennende kontekst. I tillegg får jeg med meg mer når jeg leser bøker og lengre rapporter på papir.

Hva er et perfekt sommerminne for deg?

Litt fart og spenning gjerne med seiling av Hobie Cat, søte jordbær, et par glass vin, venner og familie og late dager ute.

Hvordan vil norsk IKT-bransje utvikle seg de neste årene?

Det store tempoet rundt effektivisering og kostnadskutt vil fortsette å drive norske virksomheter til å ta i bruk outsourcing og offshoring. Jeg ser ikke de store endringene i retningen som vi er inn i akkurat nå. Hvis vi raskt skulle få en retningsendring så vil det nok skyldes digitale angrep. Vi tar også i stor grad bruk av skytjenester både i Norge og fra globale leverandører. Norsk industri vil fortsette å ta i bruk teknologi i sin innovasjon, forskning og produksjon for å skape vekst. Jeg håper at norsk IKT-bransje i årene som kommer blir internasjonalt kjent for å være de tryggeste og mest stabile i verden. Jeg tror også vi i årene som kommer vil få en norsk IKT-bransje med tyngre kunnskap innen IKT i toppledelse og styre.

Hva synes du om innsatsen til politikerne våre når det gjelder IT-politikk? Noe du mener burde vært gjort annerledes?

Jeg syntes det er alt for silo-orientert. Jeg savner toppforankret handlingskraft og investeringer som tør å satse på tvers av sektorer og bransjer. Jeg opplever også at mange tiltak på å sikre viktige digitale verdier bobler opp fra virksomheter som enkeltvis er veldig gode, men er sjeldent sett i et realistisk helhetsperspektiv. I tillegg blir det viktig å få gode strategiske råd for Regjeringen som ser på koordinering av IKT-aktiviteter på alle nivåer. En slik CIO-funksjon har Østerrike hatt siden 2001 hvor man har seniorrådgivere fra næringslivet, akademia m.fl. rundt samme bord. Kanskje det er mulig å implementere i Norge?

Så er det kunnskapsutvikling som også må vurderes i dette helhetsperspektivet. En forutsetning for vekst innen mange næringer i Norge er å finne nok flinke folk. De kan jobbe i Norge for et norsk selskap eller så kan vi kjøpe det offshore.  Valget er åpenbart, men jeg savner en bevisst politisk posisjon som gir oss en strategi innen utdanning og forsking som støtter opp rundt en IKT-politikk. På sikkerhetssiden er det norske myndigheter som lider mest av manglende satsning på utdanning av norske IKT-sikkerhetsspesialister.

Hvilket IT-selskap tror du er størst i verden om fem år - og hvorfor?

Fem år er lenge i IT-bransjen og jeg syntes ikke størrelsen på selskapet er den viktigste faktoren. Jeg tror de asiatiske selskapene fra både Kina og India kommer til å klatre på listen. Jeg håper det er et nytt og i dag ukjent selskap som står for innovasjon, trygge produkter og tjenester. Jeg tror dette selskapet har tatt en sterk posisjon innen IoT.

Hva er dine beste råd for hvordan unngå at Norge ender opp som et land av IT-forbrukere, fremfor innovatører, eksperter og gründere?

Sånn ser hjemskjermen til CCIS-direktøren ut. <i>Foto: Privat</i>
Sånn ser hjemskjermen til CCIS-direktøren ut. Foto: Privat

Retorikken må endres og det må være fokus på innovasjon rundt infrastruktur og ikke kun det som er ”forbrukersynlig” som app´er. Fokuset fra toppen, også i media, er lite på det som er bak app´ene. Når man skal trekke frem suksesshistoriene opplever jeg at det er lite fokus på maskineriet bak. Det er et enormt potensiale for Norge og norske gründere til å fokusere på teknologi som gir trygg og stabil bruk av helse- og banktjenester, utvikle deler av styringssystemer for kraftforsyning eller til andre deler av norsk industri. Reiser man rundt i Silicon Valley så ser man et helt annet fokus på innovasjon rundt helheten i teknologien (verdikjeden) der politikere, VC´er, næringslivsleder m.fl. tør å snakke om det komplekse usynlige landskapet. Hvorfor? Det er store penger her som kan bidra til å skape vekst for USA. Norge er på pallen i VM i bruk av teknologi – vi bør også ha den samme ambisjonen i utviklingen av denne.

 Hva blir de viktigste eller mest krevende arbeidsoppgavene som venter deg etter ferien?

 Det er to viktige arbeidsoppgaver som venter etter ferien. Den første er oppstarten av semesteret hvor spente studenter innen informasjonssikkerhet påbegynner nye emner samtidig som vi leverer på forskning og innovasjon som skal bidra til fremtidige trygge digitale løsninger sammen med våre offentlige og private partnere. Den andre arbeidsoppgaven blir å bidra til en god oppstart av det nye utvalget som jeg har den ære av å delta i -  Regjeringens Særorganutredning. Utvalget starter opp sitt arbeid i august med å vurdere blant annet Kripos, Økokrim, Politihøgskolen og politiets nasjonale beredskapsfunksjon.    

Hva ønsker du å bli husket som?

På jobbfronten så håper jeg å bli husket som en person som bidro til kontinuerlig positiv endring som satt noen store mål for samfunnet eller bedriften som hun oppnådde. Til nå har fokuset vært å bidra til et trygt samfunn og trygge viktige tjenester til samfunnet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Les mer
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra