KARRIERE

CERN arrangerer «sommerskole» i Norge

CERNs toppforelesere er på Høgskolen i Gjøvik for å undervise i nettverk og IT for forskere og studenter.

Rundt halvparten av de 52 studentene som skal bli kurset på Høgkolen i Gjøvik (HIG) kommer fra Cern School of Computing.
Rundt halvparten av de 52 studentene som skal bli kurset på Høgkolen i Gjøvik (HIG) kommer fra Cern School of Computing.
26. aug. 2008 - 10:18

Mandag denne uken samlet Høgskolen i Gjøvik (HiG) 52 studenter på master og doktorgrad (PhD)-nivå til et to ukers langt sommerkurs i nettverk og IT. Åpningen ble høytidelig markert med deltakere fra næringsliv og forskermiljøet.

Forelesere fra CERN School of Computing og fra andre prestisjetunge universiteter som University of California Berkeley skal stå for innholdet.

Ikke siden 1974 har CERN i Sveits, som er en av verdens fremste forskningsinstitusjoner innenfor elementærpartikkelfysikk, arrangert tilsvarende sommerskole i Norge.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

CERN har helt siden oppstarten vært klar på at de skal være med å bidra til forskning og undervisning innen kjerneområdene. CERN School of Computing, som har eksistert fra 1970, er et resultat av dette. «Sommerskolen» har blitt arrangert på en rekke prestisjetunge institusjoner rundt om i Europa.

Skolen er åpen for «postgraduate» studenter og forskere med noen års erfaring innen partikkelfysikk, databehandling eller relaterte evner.

I 1974 var det altså Universitetet i Bergen (UIB) som trakk til seg studenter fra hele verden.

Førsteamanuensis Are Strandlie ved HiG har selv forelest på CERN, og er fremdeles tilsluttet forskningsinstitusjonen. Det er åpenbart at hans kjennskap til komiteen, har vært et viktig bidrag til at HiG i år ble valgt ut som sommerskole.

Francois Flückiger gleder seg til  to ukers opphold på Gjøvik
Francois Flückiger gleder seg til to ukers opphold på Gjøvik

- Det er klart jeg er stolt for at lille Gjøvik nå trekker til seg verdenskjente forelesere og morgendagens fremste teknologer, sier Strandlie til digi.no.

- Vi har 20 medlemsland tilknyttet CERN, og vi forsøker å fordele sommerkursene rettferdig. I år var det Norges tur, forteller direktør for Cerns school of computing, Francois Flückiger.

Det er et høyt nivå på studentene. Flückiger anslår at minst en tredel har en doktorgrad. Resten er masterstudenter.

FørsteamanuensisAre Strandlie er stolt over å få CERN til Gjøvik.
FørsteamanuensisAre Strandlie er stolt over å få CERN til Gjøvik.

Flückigers hjertesak er å bygge opp en felles teknisk kultur og nettverk.

- Studenter hos oss vil senere jobbe med store globale IT-prosjekter. At de kjenner hverandre og har forståelse for at teknologien må snakke sammen, kan bli svært verdifullt for framtiden, sier han.

Han er overbevist om at disse menneskene vil være i samme miljø også om 10 år, og vil ha stor nytte av å kunne dele på sine erfaringer.

Studentene vil bli drillet på programvare og implementering, GRID-teknologi, evaluering av moderne prosessorerer, skrive sikker programvare, nettverk og oppetid og utvikling og simulering av programvare.

Flückiger vil spesielt ha fokus på sikker skriving og testing av programvare. Her er det mange farer, og det kan være så mye som 10 prosent feilmargin på slike prosjekter, anslår han.

Kurset vil pågå fra 25. august til 5. september.

    Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.