Med oppkjøpet av Sense drar Chess-sjef Idar Vollvik fra resten av de små mobilselskapene i Norge. For med 400.000 kunder er Vollvik blitt så stor at han kan vurderer å bygge sitt eget mobilnett, røper Vollvik i Dagens Næringsliv.
Hittil har Chess og alle de andre aktørene leid all sin kapasitet av Telenor eller Netcom, men det er nok av ledige GSM-lisenser. Problemet har vært kostnadene - selv om nye lisenstagere ikke trenger å bygge et landsdekkende nett.
Vollvik påpeker at det er prisene og en rekke andre faktorer som har falt på plass som nå gjør at han vurderer å bygge et nytt norsk mobilnett. Nettet vil, hvis Chess bestemmer seg, bare dekke de fire eller fem største norske byene, men her bor halvparten av Norges befolkning. Resten vil Chess dekke gjennon en såkalt roaming-avtale med Telenor.
digi.no spurte Vollvik om prisen for å bygge et slikt nett.
- Vi har ikke fått et konsulentselskap som har regnet på dette, men to. GSM-utstyr har falt kraftig i pris og vi har tatt i litt for å være sikre, men for 250 millioner kroner får du et nett med alle fasiliteter i de fire største byene, forteller Vollvik til digi.no.
digi.no spør Vollvik om hva alle fasiliteter betyr og får et interessant svar:
- Da får du et nett med både GSM og 3G, svarer Vollvik, men han understreker at et 3G-nett vil kreve en annen konsesjon og at det ikke er 3G Chess vil starte med.
Men det ligger en ledig 3G-konsesjon i skuffen til Samferdselsdepartementet. Telenor og Netcom er foreløpig alene om å ha bygget ut, men Tre har skaffet seg en konsesjon uten foreløpig å ha begynt byggingen.
Vollvik påpeker at like viktig som lavere utstyrspriser er tilgangen på fagfolk, særlig såkalte radioplanleggere, de som kan planlegge hvor basestasjonene skal stå for å gi nok kapasitet i forskjellige soner.
- Etter at Telenor og Netcom stort sett har gjort seg ferdig med sin 3G-utbygning, er det god tilgang på radioplanleggere, påpeker han.
Dessuten, påpeker han, får ikke Chess alle tjeneste de vil ha av Telenors mobilnett.
- Vi får ikke alle tjenenster som vi ønsker oss. Blant annet tilbyr ikke Telenor trådløs bedrift og VIP-nett, det irriterer meg kraftig, sier han.
Å bygge hele nettet vil ta noen år, men å få opp et nett som Chess så kan åpne vil ta 6-9 måneder, forteller Chess-sjefen - dersom Chess bestemmer seg.
Han benekter at luftingen av byggeplanene bare er forhandlingsutstpill for å oppnå bedre betingelser hos Telenor.
- Vi skriver nå på søknaden om GSM-frekvenser til Post- og teletilsynet for å sikre oss muligheten dersom vi skulle bestemme oss, forteller Vollvik til digi.no.
Men det er en faktor som kan stoppe Chess, det har Teletopia-sjef Robert Hercz fått erfare: Telenor er lovpålagt å gi alle som spør såkalt roaming, altså at samtaler betjenes med Telenors mobilnett selv om brukeren er kunde i et annet selskap. Men lovverket sier ikke noe om prisen Telenor kan ta. Og Telenor forlangte en skyhøy pris av Teletopia.
Men Vollvik er ikke redd for at Telenor skal kreve blodpriser. Telenor har ventet på at det skal komme et tredje mobilnett, mener han.
- Jeg opplever ikke Telenor som vanskelig i denne saken. Jeg har snakket med Telenor om dette ved flere anledninger og vi har en grei dialog. Vi er Telenors største kunde og jeg er ikke redd for at vi skal få et uakseptable priser på roaming. Samtidig må vi ha respekt for Telenor forsøker å beskytte sine interesser, men så er det klart samtidig er det et duopol vill falle før eller senere, sier Vollvik.
Vollvik vil ikke ut med konkrete tall, men mener at investeringene og driftsprisen på et nytt nett vil la Chess gjøre signifikante kutt i minuttprisen og likevel opprettholde dagens marginer.
- I tillegg til vekstmuligheter og kortsiktige kostnadsfordeler vil vi eventuelt få bygget en fysisk verdi i selskapet som er svært positivt på lang sikt.