BEDRIFTSTEKNOLOGI

Chrome er fem år

Skulle bare få mer fart på weben, men har blitt Googles viktigste plattform.

Den første betautgaven av Google Chrome kom den 2. september 2008.
Den første betautgaven av Google Chrome kom den 2. september 2008. Bilde: Alexander Hassenstein/Getty Images/All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
2. sep. 2013 - 15:47

Den 2. september 2008 overrasket Google mange ved å avduke en nettleser, Google Chrome. Utgangspunktet var noen tanker om hva slags nettleser man kunne hatt dersom man hadde kunnet begynne utviklingen helt på bar bakke. Spesielt ytelse, sikkerhet og stabilitet var sentrale mål.

Riktignok begynte ikke Google helt på bar bakke. Betaversjonen som ble sluppet til Windows for fem år siden var basert på den kjente WebKit-motoren, som blant annet Apple Safari bygger på. Men mye annet, inkludert JavaScript-motoren V8, ble laget fra bunnet av. Chrome ble forøvrig utgitt sammen med en egen tegneserie som forklarer hensikten med nettleseren.

Google ønsket ikke å lage bare enda en nettleser, men også en moderne plattform for websider og -applikasjoner. Som leverandør av primært webbaserte tjenester, hadde Google lenge hatt en ønske om bedre nettleserstøtte for eksisterende webstandarder, men også økt fart på nettleserleverandørenes implementering av nye webstandarder. At Google lyktes med dette – ikke uten hjelp fra flere av de andre nettleserleverandørene – ble særlig tydelig da Microsoft i 2010 – i forkant av IE9-lanseringen – begynte å snakke om at «same code» og webstandarder er viktig. Da Microsoft i fjor begynte å ta til orde for en plugin-fri web, var mye av dette opprinnelige målet nådd. I dag har Internet Explorer god, men konservativ støtte for webstandarder.

Chrome som utviklingsplattform har Google også lykkes med. Den støttes selvfølgelig av det aller mest av offentlig tilgjengelige websider og -applikasjoner. Det finnes også en mengde tredjeparts utvidelser til nettleser, i tillegg til en rekke webapplikasjoner som kan installeres omtrent som lokale applikasjoner, men med Chrome som plattform.

I 2009 kom Chrome OS, et operativsystem i stor grad basert på Chrome.

Google uttrykte opprinnelig ikke noe stort ønske om at Chrome skulle bli veldig mye brukt. Den framstod i begynnelsen som en temmelig enkel nettleser som skulle demonstrere nye teknikker til inspirasjon for andre. Men allerede i november 2009, et knapt år etter den offisielle lanseringen, viste enkelte målinger at Chrome ble mer brukt enn Apple Safari.

I midten av 2010 vakte Google oppsikt da selskapet kunngjorde at nye, stabile Chrome-utgaver skulle gis ut hver sjette uke. På denne tiden brukte andre nettleserleverandører ofte mer enn et år på å gi ut en ny nettleserversjon. Den økte utgivelsestakten førte til raskere utgivelse av ny funksjonalitet, men antallet nyheter i hver utgave ble gjengjeld temmelig redusert. I ettertid har også Mozilla tatt i bruk en tilsvarende utgivelsesrutine for Firefox.

I årene har gått, har Chrome blitt gjort tilgjengelig for stadig flere plattformer. Etter Windows-utgaven kom utgaver til OS X, Linux, Android og iOS.

Google hevder at Chrome i dag er verdens mest brukte nettleser. Da inkluderer selskapet også Chrome på smartmobiler og nettbrett.

Tall fra Statcounter forteller at Chrome ble den mest populære pc-nettleseren allerede i fjor, og at Firefox ble passert året før. Men disse tallene er omdiskuterte. Tilsvarende tall fra Net Applications forteller at Internet Explorer fortsatt er klart størst, og at også Firefox er mer brukt enn Chrome.

Hvor Google vil bringe Chrome i framtiden, er det få som vet. Men det er liten tvil om at Chrome nå er Googles viktigste utviklingsplattform for tiden, også foran Android, hvor også Chrome er tilgjengelig.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Les mer
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra