Google kom i går med en betautgave av Chrome 34. Vanligvis vil ny funksjonalitet i betautgavene også følge med til fullversjonen av samme utgave, når disse utgis noen uker senere.
I Chrome 34 er det inkludert flere webplattform-nyheter, altså endringer i hvilke webteknologier nettleseren støtter. Den kanskje viktigste er støtte for bildesett, noe som vil være nyttig i forbindelse med websider med responsivt design. Nå kan man oppgi flere bildefiler på en gang, og nettleseren velger ut det som passer best på den skjermen som benytter, basert betingelser som utvikleren oppgir. Dette kan være høyden eller bredden på nettleservinduet antall CSS-piksler (device-independent pixels), eller antallet skjermpiksler som dekkes av en CSS-piksel (devicePixelRatio). En nærmere beskrivelse av hvordan dette kan brukes, finnes her. Og det kan testes her.
Lyd
Den andre nyheten er offisiell, prefiks-fri støtte for Web Audio API. Dette er et JavaScript-programmeringsgrensesnitt for prosessering og syntesering av lyd i webapplikasjoner. Spesifikasjonen er foreløpig bare et utkast hos W3C, men har den har vært under utvikling i mer enn to år og anses nok for å være temmelig stabil. Chrome-støtten skal være kompatibel med tilsvarende støtte i Firefox, som fikk dette allerede i fjor høst. De to nettleserleverandørene har dog skrevet spesifikasjonsutkastet sammen.
En demo som benytter blant annet Web Audio API finnes her.
Blink
I forbindelse med overgangen fra WebKit til Blink som renderingmotor i Chrome har Google kastet ut en del unødvendig kode. I den nye betautgaven innebærer dette også at en hel del webrelatert funksjonalitet har blitt fjernet. Google opplyser dog at det dreier seg om funksjonalitet som er lite brukt. En oversikt finnes her.
En oversikt over hvilke webplattform-egenskaper som har blitt innført av ulike Chrome-utgaver, finnes her, sammen med statistikk over de mest benyttede egenskapene på nettsteder besøkt av Chrome-brukere som har valgt å dele besøksdata med Google. Man kan få informasjon om hva de fleste nettlesere støtter på denne siden.
Les også:
- [21.05.2014] Mye nytt i Chrome 35
- [14.02.2014] Lover raskere kjøring av tunge webapper
- [28.03.2011] Nå skal avansert weblyd standardiseres
- [04.05.2010] Firefox får helt nye lydmuligheter