Googles Chrome OS er forsinket, men på ingen måte dødt. Det er inntrykket man sitter igjen med etter selskapets seanse i går kveld, norsk tid. Det ble vist fram løsninger som kan være interessante for både forbrukere og bedrifter.
Det mest spesielle med Chrome OS er at alt dreier seg om web og webapplikasjoner. Det tynne klientoperativsystemet bygger rundt Chrome-nettleseren og alt av applikasjoner vil være webbaserte. De vil tilbys gjennom den nye Chrome Web Store, en markedsplass for webapplikasjoner som Google åpnet i går. Allerede nå skal mer enn 5000 applikasjoner være tilgjengelige her, enten gratis eller mot betaling.
Applikasjonene kan startes fra egne ikoner som blant annet kan vises når man åpner en ny fane.
Alle applikasjonene er basert på standard webteknologier som HTML, CSS og JavaScript. De aller fleste kan derfor kjøres også i en del andre nettlesere enn Chrome. Men installasjonsmuligheten er i alle fall foreløpig forbehold Chrome.
Chrome OS-baserte maskiner vil nødvendigvis fungere best når de har Internett-aksess, men mange av applikasjonene skal også kunne kjøres i frakoblet modus. Dette inkluderer en kommende utgave av Google Docs. Docs hadde offline-støtte basert på Google Gears-pluginen tidligere, men dette ble tatt vekk igjen etter at Google pensjonerte Gears-produktet for i stedet rette fokuset mot en HTML5-basert løsning. Google lover at denne løsningen skal komme på plass tidlig i 2011.
Det er helt klart noen fordeler med en tynn klientløsning som det Chrome OS egentlig er. Brukeren vil aldri behøve å holde programvaren oppdatert, det går av seg selv. Kravene til maskinvarens ytelse er betydelig lavere og uten mulighet til å installere vanlig programvare, vil også mulighetene til å spre skadevare reduseres. I tillegg vil brukerdata og filer ikke bare mellomlagres på maskinen, men også være tilgjengelige fra enhver annen maskin via nettskyen.
Det vil likevel være programvare som i alle fall ikke umiddelbart blir tilgjengelige som webapplikasjoner. Google samarbeider derfor med Citrix, som under gårsdagens begivenhet viste fram en tidlig versjon av Citrix Receiver for Chrome Notebooks.
Denne vil gjøres tilgjengelig som en gratis applikasjon i Chrome Web Store i løpet av første halvdel av 2011. På serversiden i bedriften benyttes da Citrix XenDesktop eller Citrix XenApp, som ifølge Citrix allerede benyttes av 230 000 bedrifter globalt.
De første Chrome OS-baserte maskinene kan først ventes i løpet av første halvdel av 2011 fra Acer og Samsung, men også andre leverandører skal tilby maskiner med Chrome OS.
Men Google opplyser at selskapet nå har et stort behov for tilbakemeldinger fra virkelige bruker av operativsystemet. Derfor innleder selskapet nå et pilotprogram hvor selskapet deler ut en prototyp-maskin som kalles Cr-48 til et begrenset antall interesserte. I første omgang gjelder tilbudet kun i USA, men andre land vil komme med etter hvert.
Testmaskinen er svært anonym og helt svart. Den har 12,1 tommers skjerm, Intel Atom-prosessor, en ekstra stor berøringsflate, batterikapasitet til åtte timers bruk eller en ukes standby. Den ser ut til å ha én USB-kontakt, lydutgang og VGA-utgang.
I USA leveres den med integrert støtte for 3G fra Verizon. Det skal ta mindre enn et minutt for brukeren å gjøre maskinen klar til bruk.
Google opplyser at maskin ikke har harddisk, men i stedet en eller annen form for flashminne. Den skal heller ikke ha funksjonsknapper, Caps-Lock-tast og den skal ikke føre til at brukeren får et overopphetet fang. Maskinen veier 1,7 kg.
Cr-48 er en på mange måter en typisk netbook, en kategori datamaskiner som nå er på retur. Dette er et faktum som kan være årsaken til at Google og selskapets partnere har brukt litt ekstra tid på å komme fram til hva Chrome OS skal være.
Google opplyser dog at Chrome OS er designet for å støtte mange ulike skjermstørrelser og formfaktorer, noe som trolig betyr at man det også vil komme blant annet nettbrett basert på Chrome OS.
Foreløpig er Chrome OS laget for Intels Atom-prosessorer, men under presentasjonen i går ble det sagt at Google vil tilby operativsystemet også til blant annet ARM-arkitekturen dersom maskinvareleverandørene ønsker dette.