Wikileaks publiserte tirsdag nærmere 9.000 dokumenter som angivelig avslører hvordan CIA er i stand til å bryte seg inn i datamaskiner, mobiltelefoner og moderne TV-apparater.
CIA vil ikke bekrefte at innholdet i materialet er ekte. Men talsperson Heather Horniak sier onsdag at «slike avsløringer setter ikke bare amerikansk personell og operasjoner i fare». De «utstyrer også våre fiender med verktøy og informasjon for å skade oss», sier hun.
Wikileaks hevder at lekkasjen som de har gitt kodenavn «Vault 7» er den største samlingen konfidensielle dokumenter fra et etterretningsorgan noensinne. De har valgt å porsjonere ut innholdet i en serie og publiseringen startet denne uken.
Stor katalog
Varslernettstedet beskriver en mengde såkalte kybervåpen, ondsinnet programvare og verktøy for å knekke seg inn i blant annet operativsystemer som iOS, Android, MacOS, Windows og Linux.
I alt skal CIA sitte på en katalog med over tusen ulike målrettede hackeverktøy, trojanere, virus og annen skadevare. Wikileaks hevder å være i besittelse av filene, men de holdes inntil videre tilbake.
Slik skadevare utnytter sårbarheter i datasystemer og programvare. De kan ofte betraktes som ferskvare. Nytteverdien for en angriper reduseres straks sårbarhetene blir kjent, i takt med at leverandørene tilbyr feilfiks og oppdateringer.
Les også: Mange av iOS-sårbarhetene i CIA-lekkasjen var kjente