Ericsson og Cisco inngår en strategisk allianse der de knytter seg svært tett mot hverandre.
På kort sikt skal Ericsson begynne å selge Ciscos nettverksutstyr til kundene sine, men samarbeidet er langt mer omfattende.
De etablerer et globalt samarbeid på bred front, og skal krysslisensiere patenter til en kombinert porteføle av mer enn 56.000 innvilgede patenter. De skal også utvikle noen felles produkter.
Pakten er så tett den kan få blitt, uten å gå til skrittet å faktisk fusjonere, mener Wall Street Journal.
Sammen sier de to teknologiselskapene at de skal skape fremtidens nettverk.
Alliansen ble kunngjort mandag etter 13 måneder med forhandlinger.
At dette får konsekvenser er ganske åpenbart. Mandag stupte aksjekursen til Ciscos største rival, konkurrenten Juniper Networks, ned nærmere 10 prosent.
Milliardgevinst
Svenske Ericsson har sin styrke på telekomutstyr og trådløs kommunikasjon, mens amerikanske Cisco fortsatt henter brorparten av sine inntekter fra nettverksutstyr som svitsjer og rutere.
Telekom er ikke så særegent som det én gang var etter overgangen til IP-protokoll som databærer. Alliansen fremstår i dag som mindre overraskende enn den ville ha vært for noen år siden.
– Dette samarbeidet styrker vår IP-strategi som vi har utviklet over de siste årene. Dette er også et viktig skritt videre i forvandlingen av selskapet vårt, uttaler Ericsson-toppsjef Hans Vestberg.
Ericsson og Cisco deler samme visjon om nettverkets sentrale rolle. Vestberg sier at samarbeidet først vil dreie seg produkter for tjenestetilbydere, men på sikt også bre seg til enterprise-markedet.
De to selskapene mener at de er komplementære. Begge mener at samarbeidet vil kunne medføre 1 milliard dollar eller mer – for hver av dem – i økte inntekter innen utgangen av 2018.
Ericsson venter også at synergiene dem imellom vil gjør det mulig å redusere kostnader i størrelsesorden 1 milliard svenske kroner i 2018.
Felles innovasjonskraft
Alliansen vil innebære en serie nye produkter som blir utviklet i fellesskap. Vi har allerede nevnt at selskapene vil krysslisensiere sine patenter.
Hvordan alliansen faktisk kommer til å fortone seg og detaljene rundt hvilke produkter som skal utgjøre fremtidens nettverk er foreløpig litt ullent.
– Detaljene er ikke utkrystallisert ennå, men det blir felles innovasjon og felles ingeniørteam som skal jobbe med utvikling av ny teknologi på visse områder. Det kommer sikkert til å skje mye annet fremover også, men jeg ønsker ikke å skape falske forventninger, sier teknologidirektør Nils-Ove Gamlem i Cisco Norge til digi.no.
Han mener at det tette båndene som nå skapes mellom de to teknologiselskapene, som ifølge Gamlem er ledende i verden på sine respektive områder, representerer et viktig steg fremover.
– Cisco har mye teknologi innen både telekom-verden og enterprisedelen til bedriftsmarkedet. Ericsson hovedsaklig innenfor telekom, radioteknologi og tradisjonelle GSM-teknologier, 3G, 4G og 5G, mens de har lite innenfor Wifi, ruting og svitsjeteknologier, men vi ser jo en sammensmelting her nå.
Alenegang holder ikke lenger
I praksis forventer han at alliansen vil bidra til en mer sømløs integrasjon eller opplevelse av nettilgang for sluttbrukere, uavhengig av den underliggende teknologien.
På spørsmål om tidspunktet for inngåelse av pakten, hvorfor dette skjer akkurat nå, svarer Gamlem at det er flere grunner.
– Innovasjonshyppigheten har aldri vært raskere. Jeg tror ikke alle aktørene som har vært i markedet lenger klarer å henge med på absolutt alt. Det betyr at både en del små og store er helt avhengig av å skape partnerskap. Du klarer ikke lenger å gjøre alt alene, sier han.
Det er også klart at konkurransen både Cisco og Ericsson opplever er blitt ganske intens.
Det er også naturlig å tenke seg at dette samarbeidet kommer som svar på konsolidering i bransjen. Nokia er som kjent i ferd med å kjøpe opp Alcatel-Lucent. Samtidig merker alle presset fra Kina, der særlig Huawei er blitt en formidabel konkurrent både på telekom og nettverksutstyr.
– Ja, definitivt. Samtidig er det to store aktører, markedsledende på hvert sitt område, som nå går sammen for å bygge noe for fremtiden. Én pluss én blir mer enn to i dette tilfellet, sier teknologidirektøren.