Cisco gikk i 2009 i strupen på IBM, HP og Dell gjennom å entre x86-servermarkedet som helt ny aktør.
Det var med en tilnærming der nettverk, Ciscos opprinnelige styrke, ble integrert sammen med servere og lagring i egne system. Dette blir solgt i pakker kalt Unified Computing Systems eller UCS.
– Nøkkelbegrepet er tilstandløse servere. Du har en pool av «jernvare» med CPU, minne, disk, IO, kontroller og så videre. Dette settes sammen omtrent som legoklosser, forklarer Nils-Ove Gamlem i Cisco Norge.
Porteføljen blir nå utvidet med en rekke nye produkter. Cisco kaller dette den største og viktigste fornyelsen siden de lanserte USC for fem år siden.
Vil kapre SMB-markedet
For første gang retter de seg mot mellomstore eller mindre bedrifter, en kundegruppe de tidligere ikke har adressert i servermarkedet.
Det gjør de med en alt-i-ett-løsning kalt UCS Mini, der bladservere, lagring og nettverk blir levert i en kompakt boks. Den støtter opptil 8 bladeservere i halvbredde eller 4 i fullbredde med en høyde på typisk 8-10 rackunit (U).
– Vi har levert bladservere også tidligere gjennom USC B-serien, men inngangsbilletten har vært relativt høy. Hvis man ønsker å begynne med et lite antall blades har det vært dyrt å komme igang. Årsaken er at du trenger en del tilleggsutstyr utover chassis, deriblant det som heter Fabric Interconnect, sier Gamlem til digi.no.
Sistnevnte er teknologien som knytter sammen alle serverne, både blade og rack, og gir IP, SAN (Fiber Channel) og administrasjon. Det er dette som gjør at alle enhetene i systemet kan administreres som en stor enhet.
Det unike med Mini-serien er at Fabric Interconnet følger med i chassis. Listeprisen globalt starter på 19.000 dollar, tilsvarende 120.000 kroner.
– For kunder som i dag har 7, 8, 9 eller 10 servere, og det blir det raskt når man teller opp printserver, lagringsserver og så videre, og som ønsker å konsolidere disse i et blade-basert system, så er dette «spot on», hevder teknologidirektøren i Cisco Norge.
Systemene blir levert med det som til enhver tid er det nyeste av serverprosessorer fra Intel, som seg hør og bør.
Ny er også M-serien fra Cisco, men da snakker vi en helt annen prisklasse.
M står for modulære servere med chassis der CPU og minne er levert som innstikksmoduler. Alt annet i serveren er delte ressurser. Prisen starter på en million kroner og oppover for en fullspekket server, så dette er ikke produkter for hvermansen, vedgår Nils-Ove Gamlem.
– M-serien er spesielt laget for oppdragsbaserte servere. De er ikke nødvendigvis tiltenkt servervirtualisering slik som B-serien og Mini, men snarere de som skal levere offentlige eller private cloud-tjenester med bare én oppgave. Det kan være Oracle-database, behandling av seismiske data, analysesystemer og så videre.
Vokser i Norge
Cisco gir ikke ut omsetningstall eller informasjon om antall solgte enheter i Norge. Derimot melder de om en lokal vekst på 109 prosent det siste året.
Innen x86-bladservere har Cisco gått til topps i USA, ifølge beregninger fra analysefirmaet IDC som Cisco viser til.
– Markedsandelen vår på servere i Norge er litt usikker, men vi har tall for Europa. Der er vi nå nummer to innen bladeservere. I USA er vi nummer én. Jeg vil anta at vi er nummer to også i Norge, sier Nils-Ove Gamlem.
Les også:
- [20.11.2014] Qualcomm vil inn på servermarkedet
- [17.03.2009] Vil sluke godbitene på servermarkedet