AVTALER & KONTRAKTER

Cisco vil kjøpe norsk IT-oppstart for 6 milliarder kroner

Knapt tre år gammelt selskap opplevde eventyrlig vekst – nå blir de slukt.

Bildet er fra Acanos hovedkvarter på Fornebu, der de også har egen R&D-avdeling. Forskning- og utvilklingsavdelingen er for øvrig delt 50/50 mellom Fornebu og London - de bruker videomøter i samarbeidet.
Bildet er fra Acanos hovedkvarter på Fornebu, der de også har egen R&D-avdeling. Forskning- og utvilklingsavdelingen er for øvrig delt 50/50 mellom Fornebu og London - de bruker videomøter i samarbeidet. Bilde: Marius Jørgenrud, digi.no
20. nov. 2015 - 15:08

Cisco kjøpte salige Tandberg, den norske videokonferansepioneren, for nærmere 3 milliarder dollar fem-seks år siden. Med dagens valutakurs tilsvarer det godt over 25 milliarder kroner.

Nytt milliardkjøp

I dag varsler Cisco at de har de hensikt å kjøpe opp norske Acano for 700 millioner dollar eller drøyt 6 milliarder kroner.

Vi snakker om en tre år ung oppstartsbedrift.

Den anslåtte kjøpesummen er på nivå med det Microsoft betalte for Fast Search & Transfer i sin tid. Dette er følgelig et av de største oppkjøpene av et norsk IT-selskap gjennom tidene, og definitivt det største av en IT-oppstart.

Acanos konsernsjef Odd Johnny «OJ» Winge, Fredrik Halvorsen og Jan Chr. Opsahl, alle tidligere Tandberg-topper, er blant eierne, som nå kan vente seg en solid avkastning på investeringene de har gjort.

Acano har delt hovedkvarter mellom Oslo og London, og er en spinoff nettopp fra Tandberg, og et miljø som valgte å gå egne veier da amerikanerne overtok.

Det er bare noen uker siden digi.no besøkte det privateide selskapet, som har tung ekspertise innen løsninger for videokonferanse som strekker seg over 20 år tilbake i tid. R&D-avdelingen er også delt mellom kontorene i det gamle flyterminalbygget på Fornebu og kontorer i London.

Les saken: Eventyrlig vekst for norsk videomøte-oppstart: Dobler antall ingeniører

Signaleffekten med det nye oppkjøpet er ikke til å ta feil av. Suksessen til Acano later til å ha blitt umulig for Cisco å overse. De har tydeligvis laget noe som er bedre enn det Cisco selv har maktet å komme opp med.

Løsningene deres har vært sammenlignet med et "magisk lim" eller en telefonsentral (i overført betydning) for videomøter og virtuell samhandling, der videomøter fungerer på tvers av gamle barrierer. Det dreier seg om interoperabilitet i praksis.

Kongstanken er at det ikke skal spille noen rolle hva slags applikasjon eller utstyr kunden sitter på i hver ende.

Det kan være Microsofts Skype, Tandberg/Cisco-basert utstyr eller noe fra Polycom, eller en rekke andre proprietære endepunkter. Acano støtter også åpne løsninger, deriblant videomøter rett i nettleseren.

Enklere å koble seg sammen

I en pressemelding gir Ciscos vice president corporate development, Rob Salvagno følgende kommentar om intensjonsavtalen til oppkjøpet:

– Mennesker, selskaper og organisasjoner er mer geografisk spredd enn noen gang og samhandlingsløsninger er essensielt for å drive frem suksess og vekst. Acanos ekspertise og innovasjon innen infrastruktur gjør det enklere for kunder å koble seg sammen og samarbeide etter eget ønske. Sammen vil vi hjelpe kundene å ekspandere samhandlingsmuligheter til alle rom, alle skjermer og til enhver bruker, sier Salvagno.

Det opplyses at Acano-teamet skal bli en del av Cisco Collaboration Technology Group, under ledelse av direktør Rowan Trollope.

Foruten kjøpesummen på drøyt 6 milliarder norske kroner skal det også være bonus eller incentivordninger knyttet til bindingstid for ansatte som blir med over til Cisco.

Ifølge Cisco er det ventet at oppkjøpet vil være fullført i tredje kvartal  i deres regnskapår 2016, noe som skulle tilsi en gang i perioden februar til april neste år. Oppkjøpet forutsetter regulatoriske godkjenninger og etterlevelse av vilkår i intensjonsavtalen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.