Hvis du trodde norske inkubatorer besto av nyutdannede barte-hipstere fra Grünerløkka tok du (i hvert fall delvis) feil.
Listen AS ledes av tre personer som til sammen representerer et århundre med erfaring fra tunge norske teknologiselskaper. Nå er de i ferd med å lansere en høreapparat-app basert på lydteknologi fra Sintef - som også står for utvikling av programvaren.
Snorre Vevstad (se faktaboks) startet selskapet etter at hans svigerfar fikk behov for høreapparat. Han måtte først henvises til audiolog, så til en audiograf før utstyret kom på plass.
– Bransjen for høreapparater består stort sett av mann- og konebutiker som har en avtale med Nav. For kunden tar det et halvt år til 18 måneder å få et godt apparat, fordi du hele tiden må frem og tilbake for å tilpasse, forklarer Jørgen Myrland.
I Norge får man refundert utgifter til høreapparat fra NAV, men i land uten støtteordninger koster apparatet titusener av kroner. I tillegg kommer bytte av batterier, som gjerne koster et par tusen i året. Samtidig betaler det offentlige store summer til spesialistene.
Internasjonalt er det millioner av hørselshemmede som ikke bruker høreapparat, gjerne fordi de ikke har råd til det, eller fordi de kun trenger det av og til.
- Myrland satte en rekord det blir vanskelig å slette: Cisco-sjefen går av
Hørselstest, forsterker, lyddemper
For å gjøre høreapparat tilgjengelig for flere, har de laget en app som kun krever en smarttelefon og et headset. Slenger man på en ekstern mikrofon – en mygg – nærmer man seg noe som kan fungere som et fullgodt høreapparat.
Den kan også være nyttig for folk med ellers god hørsel, men som jobber på fabrikker eller andre steder kommunikasjon er vanskelig på grunn av støy fra omgivelsene.
Programvaren de utvikler inneholder tre deler:
- En hørselstest
- En forsterker/støydemper
Fjernhjelp
Hørselstesten varer i 3-5 minutter, og spiller av lyder i ulike frekvensområder ved uregelmessige intervaller. Når brukeren hører en lyd trykker vedkommende på en knapp.
Deretter ser programvaren hvilke lyder brukeren hører og ikke hører. Basert på dette justerer den opp lyden i frekvensområder som trenger en forsterkning. I tillegg fungerer den støydempende, ved at den justerer ned konstant dur, på samme måte som støydempende hodetelefoner.
Leserne har talt: Her er programmeringsspråket du bør lære deg
Justerer forsterkningen
Inne i applikasjonen er det en funksjon som heter "hjelp" – her kan brukerne få kontakt med personell som kan gi kundestøtte eller bidra med finjustering av lydprofilen.
Det unike med produktet er måten hørselstesten direkte påvirker forsterkeren. De ser for seg å levere det hele i en pakke med headset som er spesielt godt egnet til formålet.
Ansetter flere
Digi.no testet løsningen med mikrofon og headsettet som tilhører Apple iPhone 6. Forsterkningen fungerte godt, og dur fra en prosjektor forsvant på magisk vis.
Men i og med at mikrofonen henger på headsettet ble vår egen stemme veldig høy. Dette skal kan blant annet løses med retningsstyring på mikrofonen.
Selv om applikasjonen virker og pengene er på plass, er det mye som gjenstår før den er klar. Hos Sintef, der utviklingen skjer, er de allerede i gang med å ansette nye IT-ingeniører.
- Spurte norske bedrifter: Så etterspurt blir din IT-kompetanse de neste årene
Ny trådløs protokoll?
Skal man bruke mobiltelefonen som høreapparat, kan det bli plagsomt med en ledning dinglende ned fra øret. Det beste er om lyden overføres trådløst. I dag løses dette med bluetooth, som fungerer godt til streaming og i telefonsamtaler, der man er vant til litt forsinkelse.
Men når man snakker med noen ansikt til ansikt, skal det ikke mange millisekundene med forsinkelse til før det føles unaturlig.
På grunn av dette har Listen fått midler til å utvikle en trådløs protokoll som er bedre egnet til formålet. Hva dette innebærer ønsker de ikke å utdype enda.