Den danske avisbransjen har gått til krig mot et av de mest tradisjonelle prinsippene på Internett: lenking. Det lille, danske selskapet Newsbooster ApS er dratt for retten fordi de systematiserer innholdet til en rekke danske kilder som de selger videre til kundene sine.
Selskapet driver altså en form for markedsovervåkning av nyheter, hvor de lenker direkte til nyhetsartikler og annet innhold, noe danskene kaller "dybe links".
Organisasjonen De Danske Dagblade er ikke spesielt fornøyd med denne virksomheten, som organisasjonen mener er en systematisk utnyttelse av opphavsrettslig beskyttet materiale. I forrige uke vant De Danske Dagblade første runde i retten. Dermed får Newsbooster et forbud mot å lenke direkte til artikler på avisenes hjemmesider.
Les saken her:
Den danske politikeren og folketingsrepresentanten Anders Møller sier til digi.no at han beklager denne avgjørelsen og venter i spenning på fortsettelsen.
- Denne kjennelsen forringer internettet og mulighetene som tilbys der. Det er svært viktig at vi får prøvet det juridiske aspektet hundre prosent, mener han.
Møller har i lang tid vært svært aktiv på Newsboosters side og tatt et standpunkt mot de store, danske avisene. Han sender stadig ut e-post til medier både i Danmark og utenlands for å fremme Newsboosters sak. I den siste e-post-utsendelsen anbefaler han mottagerne fortsatt å sende dype lenker til hans egen webside på www.anders-moller.dk.
Men i forrige uke gikk altså rebellpolitikeren fra danske Venstre på en smell.
Fogedretten i Danmark besluttet å forby Newsboosters praksis med å:
1. Tilby en nyhetstjeneste med dype lenker fra hjemmesidene newsbooster.com og newsbooster.dk direkte til nyhetsartikler i internettutgavene av de 28 avisene
2. Å foreta eksemplarfremstilling, tilgjengeliggjøring for allmennheten, samt distribusjon av overskrifter fra internettutgavene av de 28 avisene
3. Å distribuere elektroniske nyhetsbrev med dype lenker direkte til artikler i internettutgavene disse avisene;
Før avgjørelsen hadde Møller et møte med begge parter. I etterkant har han tenkt å ta saken videre til den danske IT-ministeren Helge Sander. Han skal be ministeren vurdere om den nåværende lovgivning kan håndtere den fremtidige teknologiske utviklingen.
Ifølge det danske nyhetsbyrået Ritzau har Møller tidligere uttalt at det er uheldig at denne tvisten har oppstått akkurat nå.
- De aktuelle søkemaskinene, som muliggjør bruken av 'dybe links', er i dag en realitet. Men bransjen avventer å implementere de såkalte mikrobetalingene som muliggjør at man kan kreve et beskjedent ørebeløp via nettet, sier han til Ritzau og mener dermed at begge parter kunne få en win-win situasjon på distribusjonen av disse internettpekerne.
Han tar dommen i Fogedsretten til etterretning og tviler ikke på at avgjørelsen er i overenstemmelse med gjeldende lovverk. Men Møller vil altså endre på loven for å sikre utviklingen av det såkalte "nettverkssamfunnet".
- Danmark er et sterkt nettverkssamfunn hvor vi er verdensledende i utrullingen av bredbånd. Men det er nå regjeringens visjon å sikre den riktige bruker- og nytteverdi av nettet. Avgjørelsen er et tilbakeskritt, fordi forbud mot 'dybe links' uvergerlig er en kvalitetsforringelse av Internett, mener IT-ordføreren for danske Venstre.
Les hva ansvarlig redaktør Øystein Kvistad i digi.no mener om saken: