WINDOWS SERVER

Dårlige nyheter for Intel: Microsoft har utviklet en ARM-versjon av Windows Server

Samtidig har AMD på nytt kommet på banen.

Microsoft har utviklet en ARM-versjon av Windows Server. Men foreløpig bare til bruk i egne serverhaller. Windows Server 2016-versjonen på bildet er det ordinære x64-utgaven.
Microsoft har utviklet en ARM-versjon av Windows Server. Men foreløpig bare til bruk i egne serverhaller. Windows Server 2016-versjonen på bildet er det ordinære x64-utgaven. Skjermbilde: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. mars 2017 - 09:52

PC-markedet er ikke lenger hva det var, noe som selvfølgelig også berører Intels salgs av prosessorer. Men behovet for regnekraft har på ingen måte gått ned. Derfor bygges det digre datasentre som aldri før. Typisk bestående av servere med Intel-prosessorer. 

Men denne uken kom det to nyheter som begge kan rokke ved denne posisjonen. 

For ARM

I samarbeid med blant annet Qualcomm og Cavium har Microsoft lagd ARM-versjon av Windows Server. Samtidig har samarbeidspartnerne utviklet systembrikker som er optimalisert for nettopp dette operativsystemet. 

I et blogginnlegg skriver Leendert van Doorn, en ingeniør tilknyttet Microsofts Azure-virksomhet, at hans team har kjørt disse systemene side ved side med selskapets produksjonssystemer og at resultatene har vært temmelig overbevisende. 

Dette gjelder blant annet antallet utførte instruksjoner per klokkesyklus, antallet tilgjengelige kjerner og tråder, samt tilkoblings- og integrasjonsmulighetene som de ARM-baserte systemene tilbyr.

– På grunn av størrelsen som kreves for visse nettskytjenester, altså antallet maskiner som er tildelt disse, blir det mer økonomisk mulig å optimalisere maskinvaren til arbeidsoppgavene enn det motsatte, selv om det betyr endring av instruksjonssettarkitekturen, skriver van Doorn.

Kun internt

Det er spesielt i forbindelse med interne, nettsky-orienterte arbeidsoppgaver at Microsoft mener at ARM-arkitekturen gir selskapet størst verdi. Dette gjelder arbeidsoppgaver som søk og indeksering, databaser, big data og maskinlæring, som alle, ifølge van Doorn, drar nytte av databehandling med høy gjennomstrømningshastighet.

Under Open Compute Project (OCP) US Summit denne uken, demonstrerte Microsoft, Qualcomm og Cavium ARM-baserte servere med ARM-utgaven av Windows Server som operativsystem.

Serveren som Qualcomm viste fram denne uken, skal være basert selskapets Centriq 2400-serversystembrikke med 48 kjerner og 10 nanometers prosessteknologi. <i>Bilde: Microsoft</i>
Serveren som Qualcomm viste fram denne uken, skal være basert selskapets Centriq 2400-serversystembrikke med 48 kjerner og 10 nanometers prosessteknologi. Bilde: Microsoft

Men van Doorn understreker at den ARM-versjonen av Windows Server som nå har blitt utviklet, kun er ment for intern bruk. Hvilke andre planer Microsoft har for Windows Server på ARM-arkitekturen, er så langt ukjente.

Begge de to maskinvareleverandørene har utviklet hovedkort som er kompatible med Microsofts Project Olympus, selskapets neste generasjons maskinvaredesign for nettskyen, som også utgjør en ny modell innen «open source» maskinvareutvikling.

Les mer: Microsoft gjør sin neste generasjon serverdesign til «open source»-maskinvare

AMD utfordrer på nytt

Som om ikke ARM-baserte Windows-servere kan skape hodebry nok i framtiden, så har også en gammel konkurrent på nytt dukket opp i oppvarmingsområdet.

Det er nemlig slik at AMD ser ut til å ha kommet ut av den svært dype bølgedalen selskapet har vært inne i, slik at selskapet på nytt skal være i stand til å konkurrere med Intel om ytelsen til CPU-er helt i toppsjiktet.

Allerede har AMD avduket den lovende pc-prosessoren Ryzen 7. Men denne uken introduserte selskapet også en serverprosessor som ifølge selskapet skal ha betydelig større I/O-kapasitet og minnebåndbredde enn det som i dag er det mest konkurransedyktige alternative – noe som ifølge AMD er Intels Xeon E5-2699A v4-prosessor.

AMD lover at selskapets kommende serverprosessorer skal kunne levere svært konkurransedyktig ytelse. <i>Bilde: AMD</i>
AMD lover at selskapets kommende serverprosessorer skal kunne levere svært konkurransedyktig ytelse. Bilde: AMD

Dette oppnås ved at AMD-prosessoren, som foreløpig bare er kjent under kodenavnet Naples, skal støtte 60 prosent flere PCI Express-baner per sokkel enn de 40 som støttes av Xeon-prosessoren. I tillegg skal den støtte raskere DDR-4-minne og dobbelt så mange minnekanaler.

I tillegg skal AMDs serverprosessorer, som foreløpig bare er kjent under kodenavnet Naples, være utstyrt med 32 prosessorkjerner, men den nevnte Xeon-prosessoren «bare» har 22. 

På papiret ser AMDs Naples-prosessor svært lovende ut. <i>Bilde: AMD</i>
På papiret ser AMDs Naples-prosessor svært lovende ut. Bilde: AMD

De første Naples-prosessorene skal bli tilgjengelige i andre kvartal i år, mens volumproduksjon først vil komme i gang til andre halvår.

Kun egne tall

I ytelsestester som AMD viser til, hvor det har blitt utført seismisk analyse basert på datasett med minst en milliard verdier, er Naples-prosessoren minst 2,5 ganger raskere Xeon-prosessoren.

Dette er lovende, men forteller bare at Naples fungerer svært godt innen et helt spesielt bruksområde. Man må gå ut fra at AMD har valgt å fremheve disse testene fordi det er på dette området at Naples-prosessorene gjør det spesielt godt. Men vi må vente på uavhengige og langt bredere tester vi kan si at AMD faktisk har funnet tilbake til gode stien selskapet en gang var på.

Men er det virkelig slik at Naples kan tilby konkurransedyktig ytelse til en lavere pris enn Intel, også for serverprosessorer, så vil serverleverandørene og -kundene snart få flere reelle alternativer å velge mellom.

Les også: AMD satser på høy ytelse igjen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Les mer
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra