I slutten av juni ble en rekke bedrifter, hovedsakelig i Europa, rammet av et stort krypto- og utpressingsangrep, kalt NotPetya. Ett av selskapene som ble hardest rammet var det danske shippingfirmaet Maersk Line.
Maersk la onsdag frem resultatene for andre kvartal, og i kvartalsrapporten går det frem at angrepet kan komme til å koste selskapet så mye som 200- 300 millioner dollar – tilsvarende 1,5-2,4 milliarder norske kroner.
«Siste uken av kvartalet ble vi rammet av et kyberangrep, som i hovedsak berørte Maersk Line, APM Terminals og Damco. Volumer ble negativt påvirket i et par uker i juli, og som en konsekvens blir Q3-resultatene våre berørt. Vi forventer at kyberangrepet vil påvirke resultatet negativt med 200-300 millioner USD», heter det i rapporten.
Ingen varig effekt
– Utgiftene til kyberangrep er høye, men har neppe noen varig effekt. Det teller med i overskriftene, men ikke i regnearkene, når analytikerne skal gjøre opp det endelige regnskapet, skriver investeringsøkonom Per Hansen i Nordnet i en kommentar ifølge Business.dk.
Maersk skriver i sin kvartalsrapport at skadevaren ble distribuert gjennom programvaren MeDoc, som brukes for å levere skattemeldinger i Ukraina. Som vi tidligere har skrevet ble systemene infisert gjennom en oppdatering av denne programvaren.
Ifølge Maersk begynte selskapet straks å stenge ned de infiserte nettverkene da de ble klar over at de var blitt angrepet, og angrepet skal kun ha berørt container-delen av selskapet. Dette medførte imidlertid at selskapet måtte stenge flere havner og at skip måtte lastes manuelt.
Etter angrepet har Maersk gjort flere grep for å styrke sikkerheten, skriver de i rapporten.