Pressevakt Jan Eskil Severinsen ved Helse Nord bekrefter overfor Nordlys at helseforetaket er rammet av et alvorlig datainnbrudd. Innbruddet ble varslet 31. mars og er avdekket i programvare som brukes i ambulansetjenesten.
– Helse Nord anser dette som et alvorlig datainnbrudd. Vi har ikke tilstrekkelig oversikt per nå til å kunne si om opplysninger er hentet ut av systemet. Vi arbeider nå intensivt, sammen med helseforetakene, med å få kontroll på situasjonen, sier administrerende direktør Cecilie Daae i en pressemelding.
Kartlegger omfang
Forholdet er politianmeldt, og både Datatilsynet og Helsetilsynet er varslet.
Helseforetaket har iverksatt tiltak for å isolere systemene. Helse Nord holder nå en pressekonferanse om angrepet.
Alle sykehusene i Helse Nord bruker den samme programvaren for å kommunisere mellom AMK-sentral og ambulanser, skriver Nordlys.
Dataangrepet har ikke operasjonelle konsekvenser for ambulansetjenesten.
Ambulanser, luftambulansehelikoptre i Helgelandssykehuset, Nordlandssykehuset, Universitetssykehuset Nord-Norge og Finnmarkssykehuset bruker alle systemet.
Brukes i andre helseregioner
Nå har 8000 sykehusansatte fått pasientjournal på mobil
Systemet er også i bruk i andre helseregioner i landet.
Disse skal ikke være påvirket av angrepet, skriver Nordlys.
Helse Nord jobber intensivt med kartleggingen av omfanget, og er i gang med å etablere en sikker driftsløsning som kan ta over for det rammede systemet.
Helseforetaket får bistand fra HelseCERT og Nasjonalt cybersikkerhetssenter for å være skikkelig rustet til å gjøre nødvendige tiltak.
Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) advarer i rapporten «Nasjonalt digitalt risikobilde 2021» om at vi er inne i et taktskifte innen digitale angrep.
NSM advarte om økt risiko i helsesektoren
I rapporten skriver de at «Særlig har COVID-19-situasjonen skapt en økt risiko for cyberoperasjoner for helsesektoren».
I rapporten konstateres det at alvorlige hendelser som er registrert i 2020 er tre ganger så høyt som i 2019.
Rapporten utgis årlig og skal øke bevisstheten og motivere til bedre digital sikkerhet i offentlige og private virksomheter.
«Avanserte aktører står bak spionasjeaksjonene, og cyberoperasjonene mot Stortinget viser alvorlighetsgraden i det nasjonale digitale risikobildet», advarer NSM og fortsetter:
«Økningen i hendelser knyttet til krypteringsvirus og økonomisk motivert kriminalitet har også vært betydelig»
Riksrevisjonen: Totalslakter Helseplattformen