SKYTJENESTER

Datatilsyn advarer mot Zoom

Datatilsynet i den tyske delstaten Hamburg har advart lokale myndigheter mot videokonferanseløsningen Zoom.

Også den britiske regjeringen har hatt kabinettmøter på Zoom. Her i slutten av mars 2020.
Også den britiske regjeringen har hatt kabinettmøter på Zoom. Her i slutten av mars 2020. Skjermbilde: Boris Johnson
Ida OftebroIda OftebroRedaktør for Digi.no og Inside Telecom
18. aug. 2021 - 17:00

Datatilsynet i den tyske delstaten Hamburg har gått til det skritt å utstede en offentlig formell advarsel til Hamburgs delstatsforsamling, der det går fram at disse bruker Zoom til sine møter, skriver Tech Crunch.

Denne bruken er i strid med EUs personvernforordning GDPR, siden brukerdata blir lagret i tredjeland, nærmere bestemt USA.

Datatilsynet i Hamburg er ikke det eneste datatilsynet i EU som problematiserer bruk av digitale tjenester fra selskaper med base i USA.

Usikkerhet rundt regelverket

Årsaken er dommen i rettssaken som kom til etter initiativ fra personvernaktivisten Max Schrems, som slår fast at avtalen som regulerte overføring av persondata mellom EU og USA, er ugyldig. Dette har skapt betydelig usikkerhet rundt det gjeldende regelverket.

Eva Jarbekk er en av Norges fremste advokater på personvern og skytjenester. Hennes betenkninger rundt temaet kan du blant annet lese her og her.

Ypper med de store

Zoom er på ingen måte det eneste selskapet som rammes når europeiske datatilsyn skal vurdere skytjenester etter Schrems II-dommen, som den kalles. Kjemper som Amazon og Microsoft granskes etter de samme reglene.

Det er ikke første gangen datatilsynet i Hamburg ypper med de store. I mai i år ville de forby Facebook å prosessere brukerdata fra Whatsapp, da de vurderte Whatsapps nye brukervilkår som villedende og selvmotsigende, og at det ikke gikk klart fram hvilke konsekvenser et samtykke ville ha for brukerne. I tillegg mente tilsynet blant annet at Facebook mangler juridisk grunnlag for egen prosessering av data fra Whatsapp.

Sagene Data hadde 11 ansatte som skulle betjene 90.000 brukere i skolene i hovedstaden da selskapet vant kontrakten verdt 50 millioner kroner med Oslo kommune. Den lokale IT-leverandøren planla å oppbemanne slik at de totalt hadde 23 ressurser tilgjengelig for elevene og lærerne ved de nær 190 skolene i Oslo om noe gikk skeis.
Les også

Konsulenthus mente kontrakt ble gitt til feil leverandør – får millionerstatning

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Les mer
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra