Den tyske kommissæren for datatilsyn og informasjonsfrihet i Hamburg, som ledes av Johannes Caspar, kunngjorde i går de har beordret Facebook om umiddelbart å slutte å samle inn og lagre data om tyske Whatsapp-brukere. I tillegg må selskapet slette alle de data som allerede har blitt videresendt av WhatsApp.
Bakgrunnen for ordren er at Facebook og WhatsApp er to selvstendige selskaper med hver sine personvernpolicyer, også etter at WhatsApp ble kjøpt av Facebook for 19 milliarder dollar høsten 2014. WhatsApp var da kjent for å være en aktør som satte personvernet og ytringsfriheten høyt, blant annet på grunn av opplevelsene til gründeren Jan Koum da han vokste opp i Sovjetunionen under kommunistregimet.
Les også: – EU vil ha mer kontroll over internett-baserte tale- og meldingstjenester
Brudd på tidligere løfter?
Ifølge datatilsynet i Hamburg forsikret de to selskapene offentlig for to år siden at ingen brukerdata ville bli delt mellom dem. Datatilsynet mener at når dette likevel skjer, utgjør det både villedning av brukerne og alle andre, men også en krenkelse av den tyske datavernloven.
For at slik datautveksling mellom selskapene skal kunne gjøres på en lovlig måte, kreves det, ifølge datatilsynet i Hamburg, både samtykke fra brukerne, og at begge selskaper etablerer et juridisk grunnlag for det å utføre datautvekslingen.
I dette tilfellet mangler begge deler, og datatilsynet i Hamburg viser til en kjennelse fra Europadomstolen i juli i år hvor det slås fast at nasjonal lovgivning er gjeldende dersom dataprosesseringen skjer i forbindelse med et nasjonalt datterselskap.
– Den administrative ordren beskytter dataene til 35 millioner WhatsApp-brukere i Tyskland. Det må være deres egen avgjørelse om de vil knytte sine kontoer til Facebook. Derfor er Facebook nødt til å be om samtykke på forhånd. Det har ikke skjedd, sier Caspar i en pressemelding.
Les også: Datatilsyn over hele verden anbefaler ende-til-ende krypto
Også andre kontakter
– I tillegg er det mange millioner mennesker som har detaljer om sine kontakter opplastet til WhatsApp fra sine adressebøker, selv om de kanskje ikke engang har noen forbindelse med Facebook eller WhatsApp. Ifølge Facebook har ikke denne enorme datamengden blitt samlet inn ennå, sier Caspar.
Han mener dette svaret fra Facebook gir en grunn til å være bekymret for at datavernkrenkelsen vil få langt mer alvorlige konsekvenser.
Anker
– Vi vil anke denne ordren og vil samarbeide med datatilsynet I Hamburg for å svare på deres spørsmål og fjerne eventuelle bekymringer, sier en talsperson for Facebook til Reuters.
Årsaken til at det er datatilsynet i Hamburg som har behandlet denne saken, er at Facebooks tyske hovedkontor ligger i nettopp Hamburg.
Reuters skriver også at både amerikanske og europeiske tilsynsmyndigheter i august varslet en granskning av de endringer i personverninnstillingene som WhatsApp gjorde i august. Datatilsynet i Italia har allerede startet undersøkelsene, blant annet ved å be WhatsApp forklare hvilken informasjon som er planlagt delt med Facebook og hva som gjøres for å forklare brukerne om hvordan dataene kan bli brukt.
I august opplyste WhatsApp på denne siden hvordan man kan unngå at brukerdataene blir delt med Facebook. Men brukerne måtte gjøre dette innen 30 dager for å unngå at dataene ble delt.
Facebook og andre: Kan bli nektet å sende europeiske brukerdata til USA