JUSS OG SAMFUNN

Datatilsynet satser på Big Data

Ett av syv prioriterte områder i 2013.

Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon presenterte en smørbrødliste over syv områder Datatilsynet vil prioritere i 2013.
Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon presenterte en smørbrødliste over syv områder Datatilsynet vil prioritere i 2013. Bilde: Per Ervland
16. jan. 2013 - 13:08

TOLLBUGATA/MØTEROM APENES (digi.no): Datatilsynet har ikke ubegrensede ressurser. Deres 41 ansatte og fire avdelinger må derfor prioritere hvilke oppgaver som viktigst.

Ikke minst er dette illustrert ved at de hele denne uka har valgt å holde stengt for telefonhenvendelser – for å ta unna «en stor saksmengde».

Personvernets vokter inviterte i dag pressen til en gjennomgang av hvilke syv områder de særlig vil konsentrere seg om inneværende år.

Listen som direktør Bjørn Erik Thon kunne presentere ser i tilfeldig rekkefølge slik ut, han ønsket ikke å prioritere mellom de ulike punktene:

  1. Justissektoren
  2. Innebygd personvern
  3. Big Data
  4. Skole og utdanning
  5. Arbeidsliv
  6. Offentlig sektor
  7. Helse

Langt på vei det meste er områder Datatilsynet opplever som selvsagte prioriteringer. Men det mangler også en del. I fjor var samferdsel og finans/økonomi spesielt utpekte områder.

- Her ser du blant annet ikke samferdsel eller spesiell satsing på kamerovervåkning, finans, kultur eller idrett. Det er mange bransjer vi velger å ikke prioritere nærmere, røpet Thon.

Det kanskje største overraskelsen er fokuset på Big Data, altså en av de største trendene i IT-bransjen, med sammenstilling og analyse av enorme datamengder.

- Big Data er et av våre favoritt-tema. Storanalyser kommer nå for fullt og er et område som kommer til å få personvernkonsekvenser, sa Thon og nevnte blant annet Facebook som en aktør som er storforbrukere av slik teknologi.

Poenget med å plukke ut dette som et eget satsingsområde går på at Datatilsynet vil bli nærmere kjent med hvordan det utfordrer nettopp personvernet. Det er planlagt en bredt anlagt rapport, som påbegynnes i uke 10 og skal være ferdig i uke 22, varslet Datatilsynets direktør.

Rapporten er starten på et fokusområde der Datatilsynet håper å få stor synlighet også internasjonalt.

- Vi skal skrive en utredning på vegne av Berlin-gruppen. Litt ubeskjedent sagt har vi bygget opp god kompetanse på området, sa Thon og siktet da til EUs internasjonale organ med representanter fra de ulike europeiske datatilsynene.

I første omgang foreligger det ingen planer om å gjennomføre tilsyn med norske aktører som har tatt i bruk Big Data. Thon erkjente også at området er plukket ut for at Datatilsynet selv skal kunne forstå et nytt område bedre.

- Det er nok ikke så veldig mange norske bedrifter som driver med dette i en skala som gjør at folk føler det på kroppen. Vi planlegger ingen tilsyn på dette i første halvår.

Med punktet for offentlig sektor nevnte Thon blant annet regjeringens digitaliseringsprogram og «digitale førstevalg» som noe de vil følge opp.

- Det er veldig mye bra med planene, men det er mange prosjekter. Blant annet folkeregisterprosjektet, nasjonalt ID-kort og ID-tyveriarbeidet som har betydning for oss. Dette med innebygget personvern er viktig. Når direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) bygger løsninger så må personvern inn så tidlig som mulig.

På det krevende helseområdet ser Datatilsynet at det blir nødvendig å følge opp helseregistrene i seg selv, helseportalen og kjernejournal som etter hvert skal rulles ut i beta i løpet av året.

- For oss blir det viktig å mase særlig på Helse- og omsorgsdepartementet slik at dette kommer riktig ut fra starten.

NAV er en annen storsatsing som alene spiser nærmere 750 millioner kroner av statsbudsjettet til en sårt tiltrengt fornying av datasystemene sine. Dette hilser Thon velkommen.

- Det synes vi er helt riktig, og der [med Nav] har vi en god dialog gående. Når de spytter inn så mye har de også muligheten til å ivareta personvernet på en god måte.

De syv fokusområdene er ingen uttømmende liste, men vil alene ta opp rundt 50-60 prosent av arbeidskapasiteten til Datatilsynet, gikk det frem av onsdagens pressekonferanse.

- Vi kommer til å jobbe med mange andre ting også, men dette er de viktigste feltene, sa tilsynsdirektøren.

Datatilsynets sentralbord er denne uken stengt. Men direktøren bidrar til å svare på eposthenvendelser.
Datatilsynets sentralbord er denne uken stengt. Men direktøren bidrar til å svare på eposthenvendelser.

Stengt sentralbord

Tilbake til denne ukens stengte sentralbord hos Datatilsynet.

Selv om Datatilsynet de siste ti årene har økt staben med rundt ti ansatte, opplevde de nå at det var nødvendig å holde telefonene stengt for å ta unna noe av saksmengdene som har bygget seg opp over tid.

- Vil du si at dere har for mye å gjøre?

- Vi skal ha for mye å gjøre. Personvern er inne i omtrent alle debatter nå. Jeg velger å ha oppmerksomhet på det vi får gjort og ikke det vi ikke får gjort. Vi kunne triplet antallet tilsynskontroller fra rundt 60 til 180 årlig. Men jeg synes vi får gjort veldig mye bra med de ressursene vi har.

- Smører gjerne brødskiver

Thon understreket deretter at han på ingen måte er misfornøyd med ressurssituasjonen.

- Jeg tror ikke vi taper spesielt mye på å stenge telefonen.

Derimot har Thon denne uken valgt å gjøre noe helt nytt. I tospann med sin kommunikasjonsdirektør Ove Skåra har han satt seg foran pc-en for å svare selv på henvendelser fra publikum.

En direktør som svarer på personvern-spørsmål i stedet for å overlate dette til tilsynets rådgivere og jurister? Ja, så sannelig.

- Har skal alle kunne gjøre alt. Jeg smører gjerne brødskiver hvis det er behov for det. Denne uken skal stå i saksbehandlingens tegn. Vi ser at det har bygget seg opp for mange saker, uten at det ligger noen dramatikk i det.

Thon forteller at spørsmålene og henvendelsene som kommer inn er krevende, men at han opplever det som lærerikt å involvere seg på denne måten.

- Du kan fort miste litt følelsen med problemene som folk har ved ordinær direktørvirksomhet. Jeg er derfor veldig fornøyd med denne måten å jobbe på. At vi tar en uke og stenger sjappa (telefonene, journ.anm), synes jeg er riktig ting å gjøre.

Så fornøyd er han med dette initiativet at han nå vurderer å innføre ordningen fast en uke hvert år.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.