Leder i Utdanningsforbundet Helga Hjetland gikk på mandag ut og anbefalte skolene å ha et klart regelverk om at alle mobiltelefoner skal være av så lenge elevene er på skolene.
Årsaken er et utbredt misbruk av ungdom som tar bilder av medelever, for eksempel i svømmehallen eller dusjen.
Vanligvis er Datatilsynet for restriksjoner, men støtter ikke Utdanningsforbundet.
Datatilsynet er enig om at tiltak må iverksettes, men ikke i form av lovforbud fra tilsynet.
- Vi har ikke tro på at et lovforbud av kameramobiler vil hjelpe barn og ungdom. Dette må være en oppgave for hver enkelt skole som også må bevisstgjøre overfor elevene hvilke konsekvenser det kan få, sier informasjonssjef Ove Skåra i Datatilsynet til digi.no.
Skåra mener at skolene selv må ha et aktivt forhold til problemer. Det er ikke alle skoler som er utsatt for problemet, og da er det heller ikke nødvendig med lover og forskrifter. En skole må kunne bestemme lokalt hva slags hva slags sanksjoner det skal iverksette.
Flere skoler har allerede iverksatt totalforbud som for eksempel Ytrebygda skole i Bergen. Elevene skal her ha tatt bilder av elever i svømmehallen og lagt dem ut på Internett som mobbeobjekter. Også Singsås skole i Trønderlag har innført lignende forbud.
120.000 nordmenn vil kjøpe seg mobiltelefon med innebygd kamera i år, og Datatilsynet forventer utstrakt misbruk som knipsing i dusjer, garderober og på offentlige toaletter.
I Hongkong er bildetelefoner nå blitt så plagsomme at det er innført forbud mot mobiltelefoner i offentlige badeanlegg.
Men Datatilsynet mener det ikke må bli et mediehysteri. Akkurat nå er det kult, men når teknologien er blitt mer kjent vil også nye forholdsregler komme og folk selv skjønner at det er dumt å tråkke ved grenser.
Etterhvert kommer kameratelefoner til å bli så vanlig og bilder som legges ut på Internett som er krenkende vil kunne føre til erstatningsansvar, tror Skåra.
- Det er først og fremst rektorer ved hver enkelt skole som må vurdere tiltak. Vi tar ikke initiativ til at alle mobiltelefoner skal pipe hver gang det tas bilder, sier Ove Skåra i Datatilsynet.