KOMMENTARER

De 10 viktige temaene i 2012

Digi.nos nye spaltist presenterer de ti viktigste temaene for teknologi-investorer.

Hva er de viktigste trendene internasjonale investorer ser etter i markedet for teknologi, - media og telekomsektoren i 2012? Det spørsmålet besvarer digi.no sin nye kommentator i sin første artikkel.
Hva er de viktigste trendene internasjonale investorer ser etter i markedet for teknologi, - media og telekomsektoren i 2012? Det spørsmålet besvarer digi.no sin nye kommentator i sin første artikkel. Bilde: Brendan McDermid/Reuters/SCANPIX
Harald BrombachHarald BrombachJournalist
6. jan. 2012 - 08:34

Denne kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Ny spaltist til digi.no

Den London-basert investeringsanalytikeren Cyrus Mewawalla i CM Research vil skrive faste kommentarer for digi.no i tiden fremover. Mewawalla har 20 års erfaring fra teknologi-, medie- og telekomsektoren som analytiker og konsulent.

Mewawalla rådgir institusjonelle investorer om investeringstrender innen denne sektoren og er anerkjent for å avdekke trender tidlig.

KOMMENTAR: I min jobb snakker jeg med alle som har interesser innen teknologi. Det inkluderer investorer, meglere, konsulenter, ingeniører, gründere og investorer. I store deler av desember besøkte jeg selskaper og klienter i Hong Kong, Singapore, New York, Boston, Geneve og London. Basert på disse samtalene har jeg kommet opp med mine topp-10 investeringstemaer for teknologi, media og telekomsektoren for 2012.

Tema 1: Nettskyen

Dersom nettskyen tar av, hvor vil vi da finne den største avkastningen? Det er tre vesentlige flaskehalser: datalagring, kybersikkerhet og oppetid. Selskaper som kan løse disse utfordringene ligger an til å tjene godt.

Tema 2: «App-revolusjonen»

Hva betyr eksplosjonen i apper for teknologi, media og telekom-(TMT) sektoren? Ser man stort på det, blir dette bra for både tradisjonelle innholdsleverandører og for programvareselskap. Innen programvare vil vi se en oppkjøpsbølge drevet nettopp av fremveksten av apper. Selskaper som leverer tjenester i nettskyen vil ta av og annonsører med en sterk digital strategi vil tjene godt.

Tema 3: Musikk, video og sosiale medier

Hvem vil tjene på den kraftige veksten i musikk- og videotrafikk på nettet? Musikk- og videotjenester bruker rundt halvparten av verdens båndbredde på nettet, men tjener lite penger. Piratvirksomhet er omfattende.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Mange nye musikk- og videotjenester, som Pandora Media i USA, Spotify i Europa eller YouKu i Kina, vil i møte med de store sosiale mediene oppleve den samme skjebnen som Realplayer. Den var en verdensledende multiplattforms musikkspiller på 1990-tallet, men ble gjort overflødig da Microsoft lanserte sin Media Player, selv om sistnevnte hadde mindreverdig teknologi.

Tema 4: Kybersikkerhet

Hvordan vil økende frykt for kyberangrep påvirke teknologisektoren? På dette tidspunktet i fjor mente de fleste av oss at kjernekraft var relativt trygt. Da den kjernefysiske reaktoren i Fukushima i Japan ble overopphetet i mars 2011, endret vi oppfatning.

Aksjekursen til det franske selskapet Areva, som bygger kjernefysiske anlegg, ble halvert.

Dersom det skulle komme et «Fukushima-skala» kyberangrep på nettet, så vil teknologi-industrien også bli kraftig rystet. Sosiale medietjenester som Facebook og store internettselskap som Amazon, Apple, Baidu og Google, er de som opplever det høyeste trusselnivået. Teleoperatører er imidlertid de som står først i skytsilden. Det er heller ikke utenkelig at handelskriger vil bryte ut innenfor markedet for telekom-infrastruktur, halvledere og elektronikk.

Tema 5: Spill

Vil det bli en boom innen online- og mobilspill? Hvorfor betale fem hundre kroner for et videospill dersom du kan spille et nettspill gratis? I 2012 vil vi se nye forretningsmodeller vokse frem i spillindustrien, og noen av dem – for eksempel Zynga som etter få års drift har en markedsverdi på 6,5 milliarder dollar - vil utvikle seg til multimilliard-selskaper. Noen av de asiatiske aktørene, som har mer erfaring i dette markedet, kan fort ta ledertrøyen.

Tema 6: Mobil betaling

Når blir betaling over mobilen vanlig? Gjennombruddet har latt vente på seg, og hvorfor skal noen tro på at mobilbetalinger vil ta av i 2012? For at det skal skje må tre teknologier gjøre seg gjeldende samtidig: en hensiktsmessig løsning for kontaktløs betaling, programvare for mobile betalinger og sikkerhetselementet.

NFC (near field communications) synes å bli den globale standarden for kontaktløs betalingsteknologi. Både Mastercard og Visa, som eier de største betalingsnettverkene, investerer tungt i denne teknologien sammen med teleoperatørene. Men verken kredittkortselskapene eller teleoperatørene vil sannsynligvis se den største oppsiden. Det er i programvare pengene er. Nisjespillere som Monitise og Square er selskap som kan gjøre det svært bra.

Tema 7: Kinesisk Internett

Hvordan kan ulønnsomme kinesiske internettselskap som YouKu være verd 12 ganger årsomsetningen? Svaret, ifølge mange kinesiske internettanalytikere, er at disse vokser som ugress og det er slik amerikanske analytikere verdsetter sine nettselskaper. Dette svaret er ikke tilfredsstillende. Kinesiske selskaper har en svak historie i å konvertere trafikk til penger. Kina står for 11 prosent av IP-trafikken, men bare seks prosent av verdens annonseomsetning på nett. Dessuten er kinesiske nettindustri-statistikk svakt regulert, og det er vanskelig å stole mye på tredjeparts informasjon. Det som vil skje, er at de store kinesiske internettselskapene, som Baidu og Tencent, vil bli større og resten vil rammes av kreativ ødeleggelse.

Tema 8: Nett-reguleringer

2012 vil være året med de store endringene i reguleringer på nettet. Regelverket som styrer nettnøytralitet, personvern, piratvirksomhet og skattlegging vil sannsynligvis endres. Avhengig av hvordan dette skjer vil hele bransjer, for eksempel sosiale medier, oppleve at deres forretningsmodeller snus opp ned.

Tema 9: Smarttelefoner

2011 var Apples år. Det var også 2010 og 2009. Apple lager færre mobiltelefoner enn Nokia, Samsung eller LG Electronics, men hver og en av dem er mer lønnsomme. En del av «magien» skyldes Steve Jobs, og nå når han har forlatt oss forsvinner også litt av magien. 2012 kan være året som Nokia eller RIM kan gjøre et comeback. Comebacks er sjeldne i teknologiverdenen, men overraskelser er det ikke. Nokias styre er Microsofts nye mobile operativsystem. RIMs styrke er kybersikkerhet. Vær forberedt på å bli overrasket…

Tema 10: Global nedgang i verdensøkonomien

Hvordan vil TMT-selskaper bli påvirket av en fortsatt usikkerhet om verdensøkonomien? Dersom vi får et tilsvarende krakk i aksjemarkedet som i 2008, vil det ramme aksjekursene til teknologi, media og telekom-selskaper. Men straks markedet når bunnen og begynner å sprette tilbake, viser våre analyser at det er selskap innen innhold, programvare og IT-tjenester som vil komme raskest ut av nedturen. De som vil ha større problemer er halvlederindustrien og forbrukselektronikk.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.