Teller man opp brukerne av Microsoft-serveroperativsystem, bruker overraskende nok fremdeles hele 60 prosent den aldrende Windows NT Server, estimerer analyseselskapet Gartner i en fersk rapport. Bare et mindretall har oppgradert til Windows 2000 eller den nye Windows Server 2003.
Dette kan i utgangspunktet skyldes flere faktorer. Kanskje er kundene fornøyd, men det kan skyldes at de ofte bruker Windows til fil og skriver-deling. Men dette låser Microsoft i en høna-og-egget-spiral, for oppgraderer ikke kundene, får ikke Microsoft vist frem mulighetene og skaleringsmulighetene i Windows 2003.
Dette er det snart slutt på. For sent til neste år stopper Microsoft oppgraderingene og brukerstøtten til Windows NT Server, påpeker Gartner.
Kundene bør derfor begynne å planlegge overgangen, særlig hvis du har mange Windows-servere. Gartner påpeker at det ikke bare er tvangen som bør styre kundene, Windows 2003 tilbyr store muligheter for fellesstyring av servere, noe som kan kutte IT-kostandene.
Faren for Microsoft er at mange av de som bruker Windows NT skal byttet til Linux, men de forbedrede administrasjonsmulighetene vil gjøre Microsoft mer attraktivt. Dessuten forteller Gartner at deres kunder rapporterer om høy stabilitet i Windows Server 2003.
Kundene kan heller ikke vente. De har stort sett hoppet over Windows 2000 (server), men kan ikke gjøre det med 2003-versjonen. For server-versjonen av Longhorn, neste utgave av Windows, kommer først i 2008, tror Gartner.
Gartner spår at selv om Windows er klar i en 64-bits versjon, er det Linux som vil dominerer på maskiner med Intel 64-bits Itanium-prosessor, ikke Windows.
digi.no tok kontakt med Microsoft Norge og spurte derfor hvordan tallene ser ut i Norge.
- Vi har god oversikt over hvor mange kunder dette gjelder, men ønsker ikke å gå ut med noe aggregert tall, sier Jannik Lindbæk Jr., informasjonsdirektør i Microsoft Norge til digi.no.