Forskning på teamarbeid viser at vi ikke blir mindre produktive av å ha hjemmekontor, så lenge man jobber smart og har gode verktøy for samarbeid. Her deler forskerne sine råd om hva som fungerer – og hva som ikke er så lurt.
Forsker Nils Brede Moe i Sintef har lenge jobbet med å studere team som jobber smart hos bedrifter som Spotify, Ericsson, DNV GL, samt flere banker og konsulentbedrifter.
Han mener at det slett ikke er umulig å opprettholde produktiviteten selv om vi nå må jobbe hjemmefra; i såkalte virtuelle team.
– Det er ikke slik at virtuelle team medfører lavere produktivitet, men det kan være litt mer krevende å få slike team til å fungere godt. I vår forskning har vi funnet virtuelle team som er mye bedre enn team som er samlokaliserte, sier han.
At man får færre avbrytelser, og dermed får gjort mer når man jobber hjemme, er en erfaring som mange har gjort seg. Dette er også noe forskerne har sett.
– En utvikler trenger i snitt 20 minutter for å komme tilbake til oppgaven sin etter et avbrudd, sier Moe.
Mener mange ledere tenker feil når de skal utvikle KI
Viktig med riktig kommunikasjon
Det er også lettere å se hvilke oppgaver som må prioriteres i en slik arbeidshverdag, fordi man unngår at det stadig kommer innspill og oppgaver fra sidelinjen.
Men, hjemmekontorets fordeler kan få et skudd for baugen: Det er lett å kutte ut møter som faktisk er nyttige, og fordi mye kommunikasjon foregår skriftlig oppstår det lett misforståelser.
– Vi har sett at det er utrolig viktig å bruke video og snakke sammen, framfor å bare dele tanker og behov skriftlig. Videomøter bør rett og slett være et obligatorisk verktøy for team som ikke sitter sammen, sier forskeren.
I tillegg trekker han fram betydningen av at utstyret må være på plass: gode headset, gode datamaskiner og ikke minst godt internett. Et annet råd han har er å ikke bruke sofaen som arbeidsplass. Forsking viser ikke uventet at det fører til vond rygg, så opp å gå og stå.
– En god idé er å ta én til én-samtaler på telefon mens man tar seg en rusletur, sier Moe.
Her er forskernes fem møtetips på nett:
- Ikke bruk møter til statusinformasjon. Det kan for eksempel samles inn på andre måter. Statusmøter oppleves nyttig for ledere, men lite nyttige for et teammedlem
- Pass på at alle snakker/kommer til orde (gjerne sjekk inn på lengre møter)
- Roter gjerne møteleder slik at flere tar ansvar
- Bruk alltid video
- Ikke ha for mange deltakere. Man blir mindre fornøyd med møter der det er flere enn 11-12 personer. Ved mange deltakere, rekk opp hånden når man skal snakke
Går for å bli et av Norges største IT-selskaper