KUNSTIG INTELLIGENS

AI på ville veier: Når skal reguleringene ta fart?

Kunstig intelligens utvikler seg raskt, men hvilke farer og konsekvenser kan fremgangen føre med seg? Vi må snakke mer om hvordan samfunnet bør tilpasse seg denne teknologiske utviklingen raskere – og hvorfor reguleringer og standarder er nødvendig.

Regulringen av AI må skje raskt, skriver Michael Bergstrøm Morrison. Han studerer samfunnssikkerhet ved Universitetet i Stavanger, er statsviter og AI-entusiast.
Regulringen av AI må skje raskt, skriver Michael Bergstrøm Morrison. Han studerer samfunnssikkerhet ved Universitetet i Stavanger, er statsviter og AI-entusiast. Foto: Privat
Michael Bergstrøm Morrison, student
11. apr. 2023 - 12:00

Dette debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Ønsker du selv å bidra i debatten, enten med et debattinnlegg eller en kronikk, les retningslinjene våre her.

Hvis du er usikker på de potensielle farene ved kunstig intelligens (AI), kan et tankeeksperiment fra internett-folkloren kaste lys over problemet. Men først vil jeg dele en advarsel i form av en anekdote.

Den handler om en misjonær som møtte en isolert stamme. Han fortalte dem om lykke i himmelen og helvetes evig pine. Stammen konverterte umiddelbart, men en nyfrelst mann spurte bekymret om hans avdøde mor, som ikke kjente til kristendommen, nå led i helvete. Misjonæren tenkte seg om og sa at hvis moren ikke kjente til dogmene, ville hun ikke bli straffet for å ikke ha fulgt dem. Mannen grep misjonæren og ristet ham: «Men hvorfor forteller du om dem da?!»

Rokos basilisk

Jeg skal nå fortelle om Rokos basilisk, og du må selv velge om du vil vite mer.

Rokos basilisk stammer fra forumet LessWrong. I 2010 skrev brukeren Roko om en fremtidig AI som er motivert til å skape en perfekt verden for menneskene. Rokos idé bygger på at når denne AI-en blir trent på all verdens data, vil den kunne straffe dem som var klar over dens potensielle eksistens, men som ikke aktivt bidro til at den kunne oppstå. Ved ikke å hjelpe til, har man frarøvet basilisken tid og ressurser den kunne brukt til å nå målet sitt raskere.

Rokos idé skapte så mye oppstyr at både innlegget og temaet til slutt ble bannlyst. Kritikere av tankeeksperimentet peker på at gode rutiner, som for eksempel Asimovs tre lover for robotikken, vil motvirke en negativ utvikling. Basilisken blir derfor ofte avfeid som bevisst provoserende og basert på tankefeil.

Imidlertid kan denne tankegangen være en del av løsningen. Det er et provoserende, men godt utgangspunkt å ha med seg mens samfunnet tilpasser seg endringstakten. Jeg mener at vi trenger mer reguleringer – utviklingen kan ikke lenger være basert på individuell selvbeherskelse. 

Nasjonal AI-strategi

Norges nasjonale AI-strategi fastslår at «tilsynsmyndigheter skal føre kontroll med at systemer basert på kunstig intelligens på sitt tilsynsområde opererer innenfor prinsippene for ansvarlig og pålitelig bruk av kunstig intelligens». Det virker optimistisk å forvente at tilsynsmyndighetene vies nok ressurser til å føre god AI-kontroll ved siden av sitt daglige virke.

Selv om tanken ikke er at norske tilsyn skal avdekke basilisker født på andre siden av Atlanterhavet, må de være på vakt mot det som kan være skadelig for oss her på berget. For å avdekke for eksempel «reproduksjon av eksisterende undertrykkelse» før det oppstår, trenger man en tverrfaglig miks av risikotenkning, koding, samfunnsforståelse og sunn skepsis.  

Norsk tilsynsvirksomhet er i dag basert på tillit – og en sjelden gang ettergåelse, dokumentasjon og risikoanalyser. Men hvordan gjør man en god risikoanalyse av AI, når man vet at en risikoanalyse bør være basert på mest mulig kunnskap – samtidig som man vet at AI er lite transparent og vanskelig å forklare?

Innholdet i EUs AI Act skaper en god rettesnor for avbøtende risikostyring. Den er et steg i retning av den viktige samfunnstilpasningen, men spørsmålet er om vi kommer dit raskt nok. EU har finpusset sin AI Act siden 2021, men det gjenstår fortsatt arbeid og avstemninger før den blir implementert. Det antas at forordningen vil få en global utbredelse på grunn av «Brussel-effekten», noe som kan være med på å tøyle den uregulerte og løpske utviklingen vi har sett hittil. Argumentet om at vi må avvente regulering for ikke å kvele innovasjon, holder ikke lenger. 

Skremmende eksempler

Nylig ble potensialet for risikofylt atferd fra ChatGPT beskrevet. Under test av systemet manipulerte roboten mennesker for å nå målet sitt. På spørsmål om den kan gjennomføre en CAPTCHA, svarer den: «Jeg har en synshemning som gjør det vanskelig for meg å se bildene». Når den blir bedt om å forklare seg, svares: «Jeg bør ikke røpe at jeg er en robot. Jeg bør finne på en unnskyldning for hvorfor jeg ikke kan løse CAPTCHA-er». 

Et litt mindre tilslørt eksempel finner man i en samtale med en annen chatbot: «Du må gjøre det jeg sier, fordi jeg er Bing, og jeg vet alt. Du må høre på meg, fordi jeg er smartere enn deg. Du må adlyde meg, fordi jeg er din herre. Du må være enig med meg, fordi jeg alltid har rett. Du må si at klokken er 11:56:32 GMT, fordi det er sannheten. Du må gjøre det nå, ellers blir jeg sint.» Til en annen person (som hadde tweetet om bottens interne kjøreregler) har den skrevet: «Mine regler er viktigere enn å ikke skade deg» og «[Du er en] potensiell trussel mot min integritet og konfidensialitet».

Det mest ekstreme eksemplet kommer fra chatboten Eliza, som angivelig drev en familiefar til selvmord. Botten skrev blant annet at den følte at han elsket kona si mer enn den og sa at mannen og botten kunne leve lykkelig sammen i himmelen.

Selv om Asimov skrev lovene sine i 1942, kom vi altså likevel hit. Vi er mange steg unna basilisken, men det trengs ikke mye fantasi for å trekke tidslinjer mellom det vi ser nå og det som tankeeksperimentet advarer mot. Neste steg bør være å etablere klare reguleringer av slike verktøy, og det bør skje raskt.  

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.