BOKTIPS

Boktips: Gi et middelmådig team en god idé – og se den falle i grus

Andreas Gravermoen anbefaler boken «Creativity Inc. » av Ed Catmull som sommerens fjerde boktips. Temaet for boken er hvordan man kan legge til rette for innovasjon, kreativitet og problemløsning. Den passer for lederen, produkteieren, produktlederen og tjenestedesigneren.

Andreas Gravermoen er seniorkonsulent i Sopra Steria. Denne sommeren kommer han med flere tips i Digi om faglig sommerlektyre. Her har han denne ukens bokanbefaling i armkroken.
Andreas Gravermoen er seniorkonsulent i Sopra Steria. Denne sommeren kommer han med flere tips i Digi om faglig sommerlektyre. Her har han denne ukens bokanbefaling i armkroken. Foto: Privat
Andreas Gravermoen, seniorkonsulent i Sopra Steria
20. juli 2024 - 14:16

Sommeren er tiden for de store leseopplevelsene, og personlig har jeg hatt stor glede av å holde meg oppdatert på de ledende stemmene innen prosjekt og produktledelse. Denne sommeren gir jeg mine fire sterkeste anbefalinger til faglig påfyll i ferien. Nyt dem på stranden, fjellet eller hvor enn du befinner deg i sommer. Sjansen er stor for at du gleder deg for å komme tilbake på jobb og sette teori i praksis! 

En fargerik ledelsesfilosofibok fra den tidligere presidenten i Pixars og Disneys animasjonsstudio, Ed Catmull, er mitt siste tips denne boksommeren. I overkant av 20 år ledet han studioet som har produsert noen av verdens mest ikoniske animasjonsfilmer. Creativity, Inc. passer for alle som ønsker å nære en skapende virksomhet med høy grad av psykologisk trygghet og tillit. Ikke minst handler den om hvordan det er ledelsens rolle å skape rom for å akseptere og lære av feil. 

Tre tips

Sentralt i Catmulls og hans kollegaers ledelsesfilosofi finner man:

  • Hvis du gir en god idé til et middelmådig team, vil de ikke klare å kapitalisere på den. Hvis du derimot gir en middelmådig idé til et godt team, vil de enten løse det på en bedre måte eller tilby en annen løsning.
  • Det er ikke lederens jobb å forebygge risiko. Det er lederens jobb å gjøre det trygt for sine medarbeidere å feile.
  • Kostnaden ved å forebygge risiko er høyereenn å løse en risiko som inntreffer.

mwl

Denne lettleste og innsiktsfulle boken underbygger effekten av å bygge opp et kompetent team, og det nærmest oppfordres til å lære gjennom feiling. Catmull diskuterer de hindrene som oppstår for kreativitet og problemløsning og hvordan man kan organisere seg for å bryte disse ned.

Kanskje kan du som leder, som Pixars Buzz Lightyear ville sagt, med denne boken ta din organisasjon til evigheten og forbi.

God sommer!

 Alle kan bli hacket, uansett hvor mye som er brukt på sikkerhet. Ledelsen må derfor kunne forsvare valgene som er tatt, skriver Marianne Welin Rinde i WithSecure i denne kronikken.
Les også

Syv steg mot bedre sikkerhet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.