En provosert André Brodtkorb går hardt ut og kaller oppfordringen om å være mer bevisst rundt hva man lagrer på forskjellige skytjenester, for noe vås.
Brodtkorb peker helt riktig på at det er mange andre tiltak som man også kan gjøre for klimaet. Selvfølgelig hjelper det å kutte i kjøttforbruket sitt og å begrense antall flyturer. Det er likevel vanskelig å forstå logikken i at vi ikke skal bry oss om klimaavtrykket fra skylagring, bare fordi det finnes andre klimatiltak.
Selv om både tiltakene og intensjonen til Brodtkorb er prisverdige nok, vi kan alle gjøre mer for klimaet, virker det dessverre som om man har gått glipp av poenget med at vi i Den norske dataforening har løftet opp bevisstheten med skylagringen. I innlegget til Brodtkorb har han etter noen forenklinger beregnet at hvis man har 10.000 bilder og sletter seg ned til å kun ha 500 bilder, så har man spart miljøet for 57 kilo CO2-utslipp i året.
Ikke bare foto
Det at det er snakk om utslipp i året, betyr at du ikke bare sparer de 57 kiloene med CO2 dette året, men også neste år og året etter det og så videre. Dette er forbeholdt at man kun sletter bilder og ikke videoer og andre programmer, som naturlig nok krever mer plass og også avgir et større klimaavtrykk.
Det jeg skal gi Brodtkorb helt rett i, er at det å slette hvert enkelt bilde eller fil og manuelt klikke på hvert enkelt bilde som skal slettes, både er tidkrevende og høres vondt og ubehagelig ut for det som er av sener og håndmuskler. Heldigvis finnes det flere programmer som kan hjelpe deg med denne prosessen. I tillegg kan man spare både tid og krefter ved å skru av den automatiske skylagringen på telefonen. Vær heller bevisst på de bildene du ønsker å lagre i skyen.
Vi i Dataforeningen ønsket å løfte denne debatten fordi digitalisering skal være med å løse noen av største utfordringene vi står overfor. For å få til det, trenger vi ressurser det er knapphet på, og som det vil bli enda mer knapphet på i tiden fremover. Hva vi bruker lagringsplassen til, har betydning.
Å være bevisst på hvordan vi bruker skylagring, er et enkelt, men effektivt tiltak som kan bidra til å redusere vårt samlede klimaavtrykk. Små endringer som dette, når de gjøres av mange, kan ha en betydelig effekt.
Kortere vei enn vi tror til verdiskapende datasentre