Hvorfor har ikke Norge klart å etablere et innovativt teknologimiljø som i Silicon Valley?

Europa og Norge ligger bak USA og Kina når det gjelder teknologiutvikling. Ser Norge for seg å henge med i kappløpet? spør Alf Christian Aasen Grøtteland.

Teknologientusiast Alf Christian Aarseth Grøtteland har nylig besøkt byen Mountain View i Silicon Valley i California.
Teknologientusiast Alf Christian Aarseth Grøtteland har nylig besøkt byen Mountain View i Silicon Valley i California. Foto: Privat
Alf Christian Aarseth Grøtteland, teknologientusiast
21. juli 2024 - 14:48

Norske myndigheter vil legge til rette for arbeidsplasser og velferd for fremtidige generasjoner. Etablering av nye næringer eller skape et innovativt teknologisk miljø i Norge virker som en god investering for barna våre. Hvorfor har vi ikke klart å skape et miljø som ligner på det vi ser i Silicon Valley?

Silicon Valley: Innovasjonens episenter

Jeg besøkte nylig Mountain View i California. Her så jeg hvor innovative og fremtidsrettete bedrifter som Nvidia, Alphabet og Apple er. Jeg er interessert i hvordan Norske myndigheter kan legge til rette for arbeidsplasser innen moderne teknologi. Oljefondet har investert betydelig i disse selskapene, og opparbeidet seg aksjeverdier for omtrent 882 milliarder (tall fra Finansavisen og Oljefondet). Her har man bidratt til å skape arbeidsplasser for nye generasjoner amerikanere. Bedriftene tiltrekker seg utenlandske investorer.

Hva norske start-ups får i økonomisk støtte er minimalt av hva den norske staten investerer i bedrifter i California. Hva om vi brukte tilsvarende summer til å investere i norske teknologibedrifter, kunstig intelligens og infrastruktur her hjemme? Hva hadde da skjedd med Norge som et innovativt episenter?

Status i Norge

Norge som et innovativt europeisk land henger et godt stykke bak innovasjonslederne Sverige, Danmark og Finland. Ifølge europeiske indekser har vi styrket oss på enkelte områder som risikokapital og livslang læring. Vi er ikke så flinke til å skape innovative produkter eller høyteknologiske varer. Vi ligger langt fra et Silicon Valley i Norge, men nærmere et Silicon Valley i Skandinavia.

Tore Olav Kristiansen fikk ideen til selskapet da han jobbet som konsulent hos et stort norsk oljeselskapet på starten av 2000-tallet. I dag omsetter de for over ti millioner kroner årlig.
Les også

Fikk ideen i konsulentjobben – nå omsetter han for 11 mill.

Driverne i utviklingen

Vi har vellykkede start-ups i Norge, og nye etableres. Dette blir lagt merke til internasjonalt. Start-ups som Databutton, Fairsight og Tings virker lovende. De fleste av disse fokuserer på privatmarkedet, mens få er rettet mot offentlige virksomheter. Her er det åpenbart muligheter. Dette gir myndighetene en flott mulighet til å støtte start-ups som kan utvikle teknologi og kunstig intelligens for det offentlige helse, politi eller skole.

Utfordringer og muligheter i Norge

Å skape et Silicon Valley i Norge er ikke enkelt. Det er lettere å se for seg slikt i Sverige eller Danmark. Dette krever tett samarbeid mellom akademia og næringsliv, tilgang til risikokapital, langsiktig investeringer, entreprenørskapsfokus, offentlig støtte, sterke nettverk og kompetanse.

Selve kjernen handler om et verdifokus hvor man tør å feile, og lære av våre feil, langsiktige investeringer og ikke minst evne å tro på ideer og forestillinger på hva man kan utrette. I Sillicon Valley er det kultur for dette.

Fordeler med Norge

Vårt tillitssamfunn, flate struktur, høyteknologisk kompetanse og teknologisk infrastruktur gir oss gode forutsetninger. Vi har dessuten penger på bok. Selv om skattenivået i California er lavere enn i Norge, så bør våre velferdsordningene være konkurransedyktige. De gir gode levekår for familier og bør kunne tiltrekke seg kompetanse fra utlandet.

Apple-sjef Tim Cook delte selv reklamefilmen for den nye Ipad Pro, som mange kunstnere reagerte sterkt på.
Les også

Knuste instrumenter i Ipad-annonse – nå ber Apple om unnskyldning

Suksesshistorier

Kahoot er en suksesshistorie og som minner oss på hva man kan få til i Norge. Digital quiz med 70 millioner brukere. Hvem har ikke brukt Kahoot? Veien dit var likevel krevende. I sin spede begynnelse var det få som hadde troa på start-upen Kahoot. Da Kahoot fikk fremgang, fikk man troen på suksess. Først da turte man å investere i spillplattformen.

Veien videre for Norge

Norge må skape en kultur for entreprenørskap, gjøre det enkelt for oppstartsbedrifter, mot til å ta risko, lære av feilene underveis og tørre å satse langsiktig. Dette handler i bunn og grunn om verdier.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Vi bør diskutere og utforske hvordan Norge kan bidra til å skape et blomstrende teknologimiljø som på sikt kan konkurrere med Silicon Valley.

EU-landene har gitt et siste grønt lys for verdens første lov som regulerer bruken av kunstig intelligens.
Les også

EU har vedtatt verdens første KI-lov

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.