BLOKKJEDE

I kampen mot grønnvasking kan blokk-kjedeteknologi være løsningen

Blokkjedeteknologi kan sikre pålitelig, gjennomsiktig og sporbar produktinformasjon som ikke kan manipuleres.

Blokkjede-teknologi tilbyr derimot et pålitelig og effektivt alternativ til tradisjonelle merker og sertifiseringer, skriver Arne Nygaard, professor ved Institutt for markedsføring, Kristiania og Ragnhild Silkoset, professor ved Institutt for markedsføring, BI, i kronikken.
Blokkjede-teknologi tilbyr derimot et pålitelig og effektivt alternativ til tradisjonelle merker og sertifiseringer, skriver Arne Nygaard, professor ved Institutt for markedsføring, Kristiania og Ragnhild Silkoset, professor ved Institutt for markedsføring, BI, i kronikken. Foto: Pressebilder
Arne Nygaard, professor, Institutt for markedsføring, Kristiania og Ragnhild Silkoset, professor, Institutt for markedsføring, BI.
6. okt. 2024 - 13:05

Grønnvasking, en praksis der selskaper feilaktig markedsfører sine produkter som bærekraftige, utgjør en betydelig trussel mot tilliten i markeder for grønne produkter. Praksisen hemmer innsatsen mot klimaendringer og svekker sosial rettferdighet.

Misvisende påstander som fremstiller ikke-bærekraftige produkter som «grønne» kan undergrave forbrukernes tillit, redusere den oppfattede verdien av ekte grønne produkter, og begrense forbrukernes evne til å ta informerte, bærekraftige valg.

Denne tillitsbristen forvandler handel, som ellers kunne ha drevet frem miljømessig bærekraft, til ineffektive, illegale og ikke bærekraftige transaksjoner.

Vis mer

Blokkjedeteknologi tilbyr en mer robust løsning mot risikoen for grønnvasking enn tradisjonelle varemerker og sertifiseringssystemer. Ved å validere produktinformasjon, fremmer blokkjeden ikke bare utviklingen av bærekraftige produkter, men beskytter også immaterielle rettigheter til grønne leverandører.

Yngvar Ødegård, direktør for industriell automasjon i Schneider Electric, skriver i kronikken at ved å dra nytte av digital tvilling og dataintegrasjon fra både prosess og elektrisk distribusjon, kan vi oppnå mye raskere resultater – og med bedre lønnsomhet.
Les også

Energibehovet kan kuttes raskere ved bedre bruk av KI

Blokkjedens rolle i å motvirke grønnvasking

Forskning viser at det å gi forbrukere pålitelig, gjennomsiktig, sporbar og manipulasjonssikker produktinformasjon kan redusere de negative effektene av grønnvasking betydelig. Dette er spesielt viktig innenfor den økologiske matsektoren. Blokkjedeteknologi tilbyr en bedre løsning mot risikoen for grønnvasking enn tradisjonelle sertifiseringssystemer og varemerker.

Ved å validere produktinformasjon, fremmer blokk-kjedeteknologi ikke bare utviklingen av bærekraftige produkter, men beskytter også immaterielle rettigheter til grønne leverandører og garanterer en jevn forsyning av verifiserte grønne produkter.

Innvirkning på troverdighet og markedsdynamikk

Forekomsten av grønnvasking setter troverdigheten til bærekraftige produkter, merker og institusjoner i fare, og truer arbeidet for en bærekraftig fremtid. Som tidligere visepresident i USA, Al Gore, påpekte, kan spredningen av misvisende bærekraftspåstander alvorlig hindre fremgang på klimaområdet.

Motivasjonen for å merke ikke-bærekraftige produkter som «grønne» stammer fra et ønske om å tiltrekke seg en voksende og kjøpesterk kundegruppe forbrukere som er opptatt av bærekraft. Dette gjelder spesielt millennial-generasjonen (født 1981-86), som ofte baserer sine kjøpsbeslutninger på produktenes tillit. Dette gjør grønnvasking attraktivt for en del selskaper.

Skatteetaten har fått stor verdi fra å benytte KI-modeller til å vurdere dine fradrag i skattemeldingen, skriver Elin Schjellerud Imsland.
Les også

Dette bør offentlig sektor tenke på når den tar i bruk kunstig intelligens

Tradisjonelle merker og sertifiseringer

Effektiviteten av tradisjonelle miljømerker og sertifiseringer blir i økende grad gransket. Systemene mangler ofte robust informasjonsstøtte, kontroll og håndheving. Dette gjør dem mindre effektive i et globalt sammenkoblet marked gjennom internasjonale forsyningskjeder med komplekse nettverk av aktører.

Blokkjede-teknologi tilbyr derimot et pålitelig og effektivt alternativ. Teknologiens desentraliserte registrering av data lar forbrukere selv verifisere produktenes bærekraftspåstander, slik at de kan ta velinformerte grønne beslutninger.

Kan fremme det grønne skiftet

Rapporter fra Europakommisjonen og flere andre studier har dokumentert misvisende grønn kommunikasjon. Mange påstander i digitale markeder har vist seg å være unøyaktige eller ubegrunnede. Videre har investeringsstrategiene til store miljøfond blitt kritisert for å inkludere selskaper med tvilsom bærekraftspraksis som blant annet olje- og kullselskaper.

For å virkelig fremme det grønne skiftet er det derfor viktig å effektivt bekjempe grønnvasking ved å benytte blokkjedeteknologi. Denne strategien øker åpenheten og påliteligheten til bærekraftspåstander og styrker forbrukernes tillit til grønne markeder.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

På den måten kan ekte bærekraftig praksis bli anerkjent og belønnet gjennom konkurranse med ikke-bærekraftige produkter. Ved å anvende blokk-kjedeteknologi kan bedrifter bedre dokumentere miljøstandarder som forbrukerne forventer. Dermed kan slik teknologi fremme et bærekraftig og etisk forsvarlig marked.

Robert Colvin og Jonas Karlsson i Telenor IoT under en demo i Telenors IoT-testlab i Karlskrona.
Les også

I denne laben kan du teste IoT-dingser i fire land samtidig

Behovet for kontinuerlig forskning og overvåking

Ofte skaper oppfattet grønnvasking forhold der forbrukere ikke har kapasitet til planlagte bærekraftige kjøp fordi de ikke kan skille mellom ekte grønne og falske bærekraftige produkter. Dette fører til dysfunksjonelle markeder, som er beskrevet i «lemon-problemet» i den banebrytende artikkelen fra 1970 av nobelprisvinner George Akerlof. Forskning som nå er publisert antyder at tilgang til gjennomsiktig, sporbar og manipulasjonssikker informasjon kan redusere oppfattelsen av grønnvasking betydelig.

Selv om sertifiseringer fortsatt kan være effektive, blir håndhevingen stadig mer utfordrende i en kompleks og global kontekst. Å bruke en kombinasjon av sertifisering sammen med forbedret tilgang til informasjon gjennom blokkjeden kan styrke forbrukernes tillit og forbedre levedyktigheten og konkurranseevnen til ekte bærekraftige produkter. Studien som nå er publisert understreker nødvendigheten av å overvåke markedets atferd for å redusere grønnvasking.

Vis mer
Guro Handeland og Emma Tvinnereim har sett seg lei på stillheten fra teknologibransjen angående det digitale klimaavtrykket.
Les også

En standard for bærekraftig teknologi må på plass. Nå!

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.