BLOKKJEDE

I kampen mot grønnvasking kan blokk-kjedeteknologi være løsningen

Blokkjedeteknologi kan sikre pålitelig, gjennomsiktig og sporbar produktinformasjon som ikke kan manipuleres.

Blokkjede-teknologi tilbyr derimot et pålitelig og effektivt alternativ til tradisjonelle merker og sertifiseringer, skriver Arne Nygaard, professor ved Institutt for markedsføring, Kristiania og Ragnhild Silkoset, professor ved Institutt for markedsføring, BI, i kronikken.
Blokkjede-teknologi tilbyr derimot et pålitelig og effektivt alternativ til tradisjonelle merker og sertifiseringer, skriver Arne Nygaard, professor ved Institutt for markedsføring, Kristiania og Ragnhild Silkoset, professor ved Institutt for markedsføring, BI, i kronikken. Foto: Pressebilder
Arne Nygaard, professor, Institutt for markedsføring, Kristiania og Ragnhild Silkoset, professor, Institutt for markedsføring, BI.
6. okt. 2024 - 13:05

Dette debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Ønsker du selv å bidra i debatten, enten med et debattinnlegg eller en kronikk, les retningslinjene våre her.

Grønnvasking, en praksis der selskaper feilaktig markedsfører sine produkter som bærekraftige, utgjør en betydelig trussel mot tilliten i markeder for grønne produkter. Praksisen hemmer innsatsen mot klimaendringer og svekker sosial rettferdighet.

Misvisende påstander som fremstiller ikke-bærekraftige produkter som «grønne» kan undergrave forbrukernes tillit, redusere den oppfattede verdien av ekte grønne produkter, og begrense forbrukernes evne til å ta informerte, bærekraftige valg.

Denne tillitsbristen forvandler handel, som ellers kunne ha drevet frem miljømessig bærekraft, til ineffektive, illegale og ikke bærekraftige transaksjoner.

Vis mer

Blokkjedeteknologi tilbyr en mer robust løsning mot risikoen for grønnvasking enn tradisjonelle varemerker og sertifiseringssystemer. Ved å validere produktinformasjon, fremmer blokkjeden ikke bare utviklingen av bærekraftige produkter, men beskytter også immaterielle rettigheter til grønne leverandører.

Digitaliseringsminister Karianne Tung  la frem  landets nye digitaliseringsstrategi i Trondheim 26. september.
Les også

Vi skal bli verdens mest digitaliserte nasjon før 2030. Allerede her skurrer det

Blokkjedens rolle i å motvirke grønnvasking

Forskning viser at det å gi forbrukere pålitelig, gjennomsiktig, sporbar og manipulasjonssikker produktinformasjon kan redusere de negative effektene av grønnvasking betydelig. Dette er spesielt viktig innenfor den økologiske matsektoren. Blokkjedeteknologi tilbyr en bedre løsning mot risikoen for grønnvasking enn tradisjonelle sertifiseringssystemer og varemerker.

Ved å validere produktinformasjon, fremmer blokk-kjedeteknologi ikke bare utviklingen av bærekraftige produkter, men beskytter også immaterielle rettigheter til grønne leverandører og garanterer en jevn forsyning av verifiserte grønne produkter.

Innvirkning på troverdighet og markedsdynamikk

Forekomsten av grønnvasking setter troverdigheten til bærekraftige produkter, merker og institusjoner i fare, og truer arbeidet for en bærekraftig fremtid. Som tidligere visepresident i USA, Al Gore, påpekte, kan spredningen av misvisende bærekraftspåstander alvorlig hindre fremgang på klimaområdet.

Motivasjonen for å merke ikke-bærekraftige produkter som «grønne» stammer fra et ønske om å tiltrekke seg en voksende og kjøpesterk kundegruppe forbrukere som er opptatt av bærekraft. Dette gjelder spesielt millennial-generasjonen (født 1981-86), som ofte baserer sine kjøpsbeslutninger på produktenes tillit. Dette gjør grønnvasking attraktivt for en del selskaper.

Fiona Skansen ved institutt for privatrett, UiO og Kristian Foss, advokat i Bull.
Les også

Tror du IT-leverandøren din vil redde deg? Tro igjen

Tradisjonelle merker og sertifiseringer

Effektiviteten av tradisjonelle miljømerker og sertifiseringer blir i økende grad gransket. Systemene mangler ofte robust informasjonsstøtte, kontroll og håndheving. Dette gjør dem mindre effektive i et globalt sammenkoblet marked gjennom internasjonale forsyningskjeder med komplekse nettverk av aktører.

Blokkjede-teknologi tilbyr derimot et pålitelig og effektivt alternativ. Teknologiens desentraliserte registrering av data lar forbrukere selv verifisere produktenes bærekraftspåstander, slik at de kan ta velinformerte grønne beslutninger.

Kan fremme det grønne skiftet

Rapporter fra Europakommisjonen og flere andre studier har dokumentert misvisende grønn kommunikasjon. Mange påstander i digitale markeder har vist seg å være unøyaktige eller ubegrunnede. Videre har investeringsstrategiene til store miljøfond blitt kritisert for å inkludere selskaper med tvilsom bærekraftspraksis som blant annet olje- og kullselskaper.

For å virkelig fremme det grønne skiftet er det derfor viktig å effektivt bekjempe grønnvasking ved å benytte blokkjedeteknologi. Denne strategien øker åpenheten og påliteligheten til bærekraftspåstander og styrker forbrukernes tillit til grønne markeder.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS

På den måten kan ekte bærekraftig praksis bli anerkjent og belønnet gjennom konkurranse med ikke-bærekraftige produkter. Ved å anvende blokk-kjedeteknologi kan bedrifter bedre dokumentere miljøstandarder som forbrukerne forventer. Dermed kan slik teknologi fremme et bærekraftig og etisk forsvarlig marked.

Fra venstre: Kaja Hegg, rådgiver i Redd Barna, Tegg Westbrook, førsteamanuensis Universitetet ved Stavanger, Cecilie Rønstad Teunissen, leder for krisesenter for Sunnmøre og Ingunn Studsrød, professor, Universitetet i Stavanger. Sammen med Silje Vold Løwe, fagleder ved Romerike Krisesenter, skriver de i dette innlegget om at teknologifasilitert vold, også kalt digital vold, rammer stadig flere.
Les også

Det er stort potensial for misbruk av smarthus-teknologi

Behovet for kontinuerlig forskning og overvåking

Ofte skaper oppfattet grønnvasking forhold der forbrukere ikke har kapasitet til planlagte bærekraftige kjøp fordi de ikke kan skille mellom ekte grønne og falske bærekraftige produkter. Dette fører til dysfunksjonelle markeder, som er beskrevet i «lemon-problemet» i den banebrytende artikkelen fra 1970 av nobelprisvinner George Akerlof. Forskning som nå er publisert antyder at tilgang til gjennomsiktig, sporbar og manipulasjonssikker informasjon kan redusere oppfattelsen av grønnvasking betydelig.

Selv om sertifiseringer fortsatt kan være effektive, blir håndhevingen stadig mer utfordrende i en kompleks og global kontekst. Å bruke en kombinasjon av sertifisering sammen med forbedret tilgang til informasjon gjennom blokkjeden kan styrke forbrukernes tillit og forbedre levedyktigheten og konkurranseevnen til ekte bærekraftige produkter. Studien som nå er publisert understreker nødvendigheten av å overvåke markedets atferd for å redusere grønnvasking.

Vis mer
Standardisering og digitalisering kan ta bort kostbare tidstyv-prosesser og forsterke det kollektive grunnlaget for nyskaping og grønt skifte for olje- og energibransjen, skriver Kristine Lund, administrerende direktør i Webstep, i denne kronikken.
Les også

Milliarder å spare i økt digitalisering for oljeindustrien

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Tekjobb-Indeksen 2024!
Les mer
Tekjobb-Indeksen 2024!
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra