KUNSTIG INTELLIGENS

Kunstig intelligens skal hjelpe, ikke erstatte pasientdialogen

Den virkelige verdien av KI i pasientdialogen ligger i dens evne til å støtte og forbedre kommunikasjonen mellom mennesker.

KI bør benyttes for å forbedre og forsterke den mellommenneskelige dialogen, ikke til å erstatte den, skriver Eivind Jonassen i Omnicus, Eivind Jonassen.
KI bør benyttes for å forbedre og forsterke den mellommenneskelige dialogen, ikke til å erstatte den, skriver Eivind Jonassen i Omnicus, Eivind Jonassen. Foto: Kristoffer Sandven
Eivind Jonassen, gründer og daglig leder i Omnicus
16. juli 2024 - 16:05

80 prosent av all kundeservice vil bli håndtert av chatboter innen 2025, estimerte analyseselskapet Gartner for noen år siden. Inntil nylig har de fleste vært skeptiske til realismen bak prediksjonen, men etter at Open AI lanserte Chat GPT, har debatten blusset opp igjen. Nylig oppfordret Sørlandsparken legesenter pasienter til å bruke Chat GPT for medisinske spørsmål, noe som har skapt både entusiasme og skepsis.

Fordeler og utfordringer

Kunstig intelligens (KI) er utvilsomt en teknologi med stort potensial. KI-legen Ishita Barua hevder i sin bok at kunstig intelligens vil redde liv og er legenes nye superkrefter. Dette er spennende, men det er viktig å huske at hun snakker om spesialiserte bruksområder, ikke erstatning av kundeserviceansatte eller legesekretærer.

Mens KI kan effektivisere prosesser og gjøre informasjon mer tilgjengelig, er det også bekymringer knyttet til personvern og sikkerhet. Leonora Bergsjø, forsker på digital etikk, advarer mot at overdreven bruk av KI kan bryte ned tilliten til helsesystemet og føre til alvorlige personvernproblemer. Pasienter kan dele sensitiv informasjon uten å vite hvordan den brukes videre.

En ny «KI-forsker» fra Japan overrasket utviklerne ved å redigere egen kode. Dette er et illustrasjonsbilde.
Les også

Overrasket utviklerne: «KI-forsker» redigerte sin egen kode uten menneskelig innblanding

KI som støtte, ikke erstatning

I stedet for å erstatte menneskelig interaksjon, bør vi heller ta sikte på å bruke KI som et verktøy for å støtte kundeservice- og helsepersonell. KI kan filtrere og sortere informasjon, gi raske svar på enkle spørsmål og frigjøre tid for ansatte til å fokusere på mer komplekse og personlige henvendelser. For eksempel kan helsesekretærer bruke KI til å hente frem relevante pasientdata raskt, noe som kan forbedre pasientopplevelsen betydelig.

For at KI skal kunne brukes trygt i helsevesenet, må personvernet ivaretas. Dette betyr at KI-løsninger må være kompatible med eksisterende systemer og at det må være klare retningslinjer for hvordan data samles inn, lagres og brukes. Pasientene må kunne stole på at deres informasjon ikke kommer på avveie.

Fremtidens mellommenneskelige dialog

En hverdag preget av teknologi og KI betyr ikke at menneskelig kontakt blir mindre viktig. Tvert imot vil mellommenneskelig dialog i stedet bli enda viktigere. KI kan gi oss verktøyene til å gjøre denne dialogen mer effektiv, men den kan ikke erstatte empati, forståelse og medfølelse. Den virkelige verdien av KI i pasientdialogen ligger i dens evne til å støtte og forbedre kommunikasjonen mellom mennesker. Ved å bruke KI som en hjelpende hånd, kan vi forbedre kundeservicen og pasientopplevelsen, samtidig som vi bevarer den viktige mellommenneskelige kontakten.

Google har trolig god grunn til å føle seg truet av Open AIs nye søkemotor, som riktignok ennå er under utvikling.
Les også

Open AI: Utfordrer Google med egen søkemotor

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.