Sikkerheten og robustheten i krisetider avhenger ikke bare av tilgjengelig teknologi, men også av hvordan den tas i bruk. Nylig ga Telenor noen råd til myndighetene om hvordan fremtidens nødnett bør realiseres. Flere gode råd, men ett av dem bekymrer meg. Telenor foreslår nemlig at én operatør bør ha hovedansvaret for det nye nødnettet, samtidig som de i en bisetning legger til at alle nett må tas i bruk uten å forklare nærmere hvordan eller hva de egentlig mener med det. For noen kan dette virke som en enkel og god løsning, mens min spontane reaksjon er reell bekymring for hva Telenor egentlig vil med utspillet.
Det er selvsagt viktig med tydelig og sterk ledelse, men også viktig å spre risiko og ha gode alternativer. Og med alternativer, mener jeg ikke bare reserveløsninger om operatøren med hovedansvar ikke skulle evne å levere. Det gjøres ved å involvere alle tre mobiloperatører, for å sikre at nødnettets infrastruktur oppnår nødvendig redundans og dermed økt pålitelighet.
Telenor sier det er lov å la seg inspirere av Forsvaret. Det er et klokt råd, og nettopp Forsvaret er opptatt av å ta i bruk alle tre mobilnett og satellittløsninger på en likeverdig måte for å unngå å være avhengig av en enkelt operatør. Det er en strategi som gir mening når vi ser til eksempelvis Ukraina som i fjor opplevde at russiske hackere lammet det tidligere Telenor-eide Kyivstar, med den konsekvens at landets største teleoperatør var nede i flere dager. Militæret i Ukraina hadde derimot tilgang til flere nettverk, som reduserte skadeomfanget betraktelig.
Telenor legger ned avdeling – 58 ansatte i faresonen
Trenger alle mobiloperatører
Vi i Lyse og Ice har konsekvent argumentert for en modell der Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), eller en tilsvarende operatør på vegne av DSB, drifter MCX-løsningen i samarbeid med alle mobiloperatører og eventuelt også aktører som tilbyr satellittkommunikasjon. Det betyr at Nødnettet må være som en tjenestetilbyder som får lov til å gjøre noe ingen andre kan, altså kunne ta i bruk all dekning som finnes i landet. (MCX står for «mission critical» tjenester som tale, data og video. Red.)
Vi oppfordrer myndighetene til å velge en strategi som omfatter alle operatører i utformingen av det nye nødnettet, og dermed unngå innlåsing, økte byttekostnader og redusert diversitet. Erfaringene fra Ukraina er en sterk påminnelse om hvorfor det vil være en klok beslutning. En slik tilnærming vil ikke bare fremme konkurranse og innovasjon, men også sikre en mer robust og sikker infrastruktur for fremtiden for oss alle.
Vi har teknologien som gjør det mulig å velge en løsning som ivaretar behovene til alle Norges beredskapsaktører, ikke bare de tekniske eller kommersielle interessene til én telekomoperatør.
Nordlendinger betaler dyrt for Telenor-dominans