DEBATT

Mangfold under press: Går vi bakover inn i fremtiden?

Google, Meta, Amazon og Accenture har nedskalert eller fjernet mangfoldstiltak. Det vil ha konsekvenser også for resten av verden.

KI-systemer trenes på data som speiler samfunnet, men hvis dataene er skjeve – for eksempel med for lite representasjon av kvinner eller minoriteter – kan algoritmene forsterke eksisterende fordommer.
KI-systemer trenes på data som speiler samfunnet, men hvis dataene er skjeve – for eksempel med for lite representasjon av kvinner eller minoriteter – kan algoritmene forsterke eksisterende fordommer. Foto: Colourbox
Hanne Kristine Fjellheim og Megan Strand, Sopra Steria
11. feb. 2025 - 13:50

Dette debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Ønsker du selv å bidra i debatten, enten med et debattinnlegg eller en kronikk, les retningslinjene våre her.

Den amerikanske Trump-administrasjonen har lagt massivt press på store selskaper for å fjerne eller endre tiltak knyttet til mangfold, likestilling og inkludering (DEI – Diversity, Equity, Inclusion).

Og det har virket. Selskaper som Google, Meta, Amazon og nå sist Accenture, har enten nedskalert eller fjernet slike tiltak i frykt for politiske reaksjoner. Dette er ikke bare et amerikansk anliggende, det vil ha konsekvenser også i Norge og resten av verden.

Amerikanske selskaper har en enorm global innflytelse som arbeidsgivere, investorer og teknologiledere. Når disse selskapene fjerner sine mangfoldsmål, risikerer vi en dominoeffekt der andre selskaper følger etter.

Hva blir det neste?

Hvordan vil dette påvirke norsk næringsliv? Kan vi stå imot denne trenden, eller vil vi la oss påvirke til å gå bakover inn i fremtiden?

Norge og Europa har bygget sterke næringslivsmodeller basert på et verdigrunnlag som vektlegger likestilling, inkludering og sosialt ansvar. Dersom vi lar oss påvirke av amerikanske trender, hvilket vi ofte gjør, hva blir da det neste?

Accentures toppsjef Julie Sweet kunngjør store endringer i selskapets mangfolds- og inkluderingsstrategi, noe som har utløst sterke reaksjoner.
Les også

IT-kjempe skrotet mål om mangfold – får sterk kritikk

Vi har et ansvar overfor både samfunnet og våre medarbeidere å skape arbeidsplasser som reflekterer bredden i befolkningen. Det handler ikke bare om etikk – det handler også om hva som skaper de beste og mest lønnsomme virksomhetene.

Mangfold er forretningskritisk

Flere studier har vist at selskaper med stor grad av mangfold er mer innovative og økonomisk lønnsomme. McKinsey-rapporten «Diversity Wins» (2020) viser at selskaper med høy grad av mangfold er 36 prosent mer lønnsomme enn de som ikke har det.

Boston Consulting Group har funnet at selskaper med mangfoldige ledergrupper oppnår 19 prosent høyere inntekter fra innovasjon.

Mangfold og inkludering er derfor ikke ideologi, det er både forretnings- og samfunnskritisk. Bedrifter som lykkes i markedet, er de som forstår kundene sine – og kundene er like mangfoldige som samfunnet selv.

Det gjør også at vi skaper et bærekraftig arbeidsliv for flere, slik at de kan bidra med sitt fulle potensial. Den samfunnsøkonomiske gevinsten i dette er enorm. For mangfold er mer enn bare kjønn, religion og etnisitet. Det handler også om alder, erfaring, utdanningsbakgrunn, funksjonsvariasjoner og livsperspektiver.

KI: En kritisk arena for mangfold

I Norge har vi fortsatt en lang vei å gå, særlig innenfor teknologi. Om vi skal bruke kvinner som eksempel, så er bare 31 prosent av ansatte i IKT-sektoren kvinner, og andelen kvinnelige teknologiledere er enda lavere.

Dette er bekymringsfullt fordi teknologi er en av de viktigste katalysatorene for en bærekraftig fremtid – og en fremtid uten mangfoldig representasjon kan føre til mangelfulle beslutningsgrunnlag, forutinntatthet og systematiske skjevheter i teknologiske løsninger.

Et konkret eksempel er kunstig intelligens (KI). KI er kjent for å utvikle bias dersom utviklerne ikke har en bred representasjon av mangfold. KI-systemer trenes på data som speiler samfunnet, men hvis disse dataene er skjeve – for eksempel med for lite representasjon av kvinner eller minoriteter – kan algoritmene forsterke eksisterende fordommer.

Et kjent eksempel er ansiktsgjenkjenningsteknologi, som tidlig viste seg å være langt dårligere til å identifisere personer med mørk hud enn hvite personer, fordi datasettene var for smale.

Sammen for et mer inkluderende arbeidsliv

Vi ønsker å stå sammen med våre norske bransjekollegaer i de amerikanske teknologi- og konsulentselskapene som nå opplever at mangfolds- og inkluderingstiltak svekkes.

Vi har jobbet side om side med amerikanskeide samarbeidspartnere og konkurrenter i mange år, gjennom felles mangfoldstiltak som ODA, Nordens største nettverk for kvinner i teknologi, SHE Conference og mange flere. Gjennom disse felles foraene vet vi at våre norske bransjekollegaer i høyeste grad deler de samme verdiene som oss.

Vi må stå sammen og fortsette å fremme mangfold, likestilling og inkludering – ikke fordi det er trendy eller i tiden, men fordi det skaper bedre bedrifter, bedre arbeidsplasser og et bedre samfunn.

Å svekke mangfold og inkluderingstiltak er ikke å tilpasse seg fremtiden – det er å gå bakover inn i den. Det har vi rett og slett ikke råd til.

Norgessjef Siv Hjellegjerde Martinsen (t.h.) henter Evi Seljevoll, som gir uttrykk for at Advanias filosofi og hennes egen går godt sammen..
Les også

Ny jobb for Tietoevry-topp

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.