Nkom Agenda har blant annet som mål å engasjere og skape debatt. Vi er derfor glade for at Varog Kervarec reflekterer og utfordrer rundt hvorfor vi som myndighet inviterer til en felles møteplass for dialog, kunnskapspåfyll og diskusjoner. Jeg har hatt gleden av å være med på å arrangere Nkom Agenda både i gammel og ny drakt, og er glad for at de justeringene vi har gjort legges merke til.
Vi mener at det er vårt ansvar som myndighet å legge til rette for åpne arenaer der vi kan møte aktører i privat næringsliv, organisasjoner, politikere, medier og andre myndigheter. Heldigvis er det sant som Kervarec sier: Den digitale grunnmuren har blitt viktigere i vårt høyteknologiske samfunn.
I Nkom jobber vi kontinuerlig med å forbedre den digitale grunnmuren for at alle skal komme på nett og at de skal kunne være på nett når samfunnet ellers må ta en fot i bakken. Ekominfrastrukturen ligger der som en avgjørende premiss når vi snakker om digitaliseringen i samfunnet, om kunstig intelligens eller helseberedskap.
Det er også grunnen til at vi har løftet perspektivene for debattene under Nkom Agenda og invitert inn nye og spennende stemmer. Inga Strümke besøkte for eksempel Nkom Agenda tilbake til 2022, lenge før Chat GPT var blitt allemannseie. Vi opplever at det er vår rolle som myndighet å se fremover og identifisere det som ligger bak neste sving. Slik vi ser det, er dette en forutsetning for at vi skal kunne foreslå reguleringen som ligger i forkant av utviklingen og ikke motsatt.
Trenger perspektiver utenfra
Det etterlyses en åpenhet rundt hvordan vi velger ut tema og foredragsholdere. Det er ingenting vi heller ønsker! Og vi har forsøkt. Hvert år har vi oppfordret deltakere til å komme med innspill til neste års konferanse – dessverre har det ikke kommet så mange av dem. Jeg vil derfor bare oppfordre alle som har innspill om agenda eller foredragsholdere for Nkom Agenda 2024, til å sende meg en e-post (esl@nkom.no) om dette.
Vår oppfatning er at i norsk telebransje har man tillit til hverandre, og vi håper at de som føler seg forbigått, vil ta kontakt med oss. Så håper vi det er forståelse for at vi leter utenfor bransjen etter nye stemmer som kan utvikle vår sektor. Vi trenger alle å få et utenfra perspektiv og se tema fra ulike synsvinkler. Verken vi eller norsk ekombransje er tjent med at kun ett eller et fåtall synspunkter kommer frem.
Det er også derfor Nkom Agenda og andre fagkonferanser som arrangeres av Telecom Revy og Inside Telecom (nå Digi Telekom, red. anm.) i større grad snakker om tjenestene som benytter ekominfrastrukturen, nettopp for å belyse viktigheten av den samme infrastrukturen. Det fører til at vi får et større publikum for konferansen vår enn tidligere, og etter vårt syn er det bra. Det bidrar imidlertid også til et større tilbud til konferansedeltakerne, for det er flere som tenker som oss. Parallelt med at tilbudet for konferanser øker, så må også bedrifter og offentlig sektor redusere reiseutgifter som en konsekvens av dyrtid og økte kostnader. Da kan det bli utfordrende for alle å fylle konferansesalene.
Nkom lytter
Vi ønsker derimot ikke at Nkom Agenda skal gå på bekostning av fagkonferanser som Telecom World eller Inside Telecom. Vi anerkjenner i aller høyeste grad en fri og redaktørstyrt presse, som utfordrer oss, setter agenda og som belyser hvor viktig den digitale grunnmuren er i vårt samfunn. Derfor har vi bevisst valgt å flytte Nkom Agenda fra tidlig i juni til tidlig høst for ikke å «konkurrere» med Inside Telecoms vårkonferanse eller Telecom World. I tillegg har vi også valgt å samle alle våre arrangementer til ett felles arrangement under paraplyen Nkom Agenda. Når vi blir spurt, prioriterer vi også å delta både på Inside Telecoms konferanser og Telecom World med foredragsholdere. Vi har også over lang tid kjøpt tilgang til at alle våre ansatte kan lese sakene som publiseres på Digi og Telecom Revy, nettopp fordi vi mener det er viktige plattformer for informasjon og fordi vi anerkjenner hvor viktig det er med en uavhengig fagpresse.
Vi vurderer årlig om det er riktig og viktig for oss å arrangere Nkom Agenda. Og frem til nå har vi konkludert med at det er rom og behov for et arrangement i regi av myndighetene. Tilbakemeldingene fra deltakere når vi ber om innspill peker i samme retning. Men det ville være uklokt av oss å ikke lytte til andre stemmer i debatten, og vi lover å gjøre nettopp det.
Advarer mot sabotasje og cyberangrep på infrastruktur