Studentene har fadderuka, næringslivstoppene har Arendalsuka. Det er ingenting som signaliserer slutten på fellesferien mer enn et stappfullt Pollen med minglende toppledere, kommunikasjonsrådgivere og politikere.
Men det blir stadig mer åpenbart at en fjerde gruppe også er til stede på demokratiets dansegulv. Spionene er blitt faste dansepartnere, de også.
De er interessert nå
At Arendalsuka er et spennende sted for utenlandsk etterretning, er ikke noe nytt. I fjor ble det kjent at en offiser fra den russiske utenlandsetterretningen (SVR) deltok på Arendalsuka 2022. Det sies at russisk etterretning har vært på plass i Arendal hver august i over ti år. Denne typen møteplasser er en ypperlig arena for å knytte til seg viktige kontakter som kan sitte på sensitiv informasjon, særlig nå når vi står overfor en stadig mer utfordrende geopolitisk situasjon.
I sommer ble en norsk statsborger pågrepet for forsøk på spionasje. Samtidig er Politiets sikkerhetstjeneste overbevist om at Russland er veldig interessert i hva som skjer på Arendalsuka. Vi kan med stor sannsynlighet anta at fremmede makter er til stede i år også. Da kan feriemette og feststemte nordmenn med høytstående verv være attraktive mål.
– Vi vet av erfaring at nordmenn med de beste intensjoner kan gi fra seg informasjon de ikke burde gi fra seg, sa statsminister Jonas Gahr Støre i sommer til Aftenposten. Og under Arendalsuka bugner det av folk med gode intensjoner.
I dyrtid kan fristelsen bli for stor
Trangere tider økonomisk øker sjansen for misligheter og kriminalitet. I et Norge der renta er høyere enn på lenge, og flere bransjer ser røde tall er mulighetene for informasjonsinnhenting gode. Men det er ikke bare topplederne som kontaktes. I en NRK-artikkel kunne PST fortelle at ungdomspolitikere også er spennende mål, særlig i rekrutteringssammenheng. De er den neste generasjonen statsledere som etterhvert vil styre dette landet.
Sjekkliste for sikkerhet
Det er lett å tenke at risiko for å bli utsatt for etterretning ikke gjelder en selv. Men deltakelse på arrangementer og debatter på steder som Arendalsuka kan være alt som skal til for å bli valgt ut som mål, og det kan fort være du som blir neste offer for slik aktivitet. I 2021 uttalte en stortingspolitiker seg kritisk til Kina. Ikke lenge etter ble personen offer for cyberangrep mot egen e-postadresse. Så hva skal vi gjøre da, vi som nå reiser til Arendal med de beste intensjoner?
Dessverre finnes det ingen endelig fasit som sikrer total beskyttelse. Samtidig er det nyttig å minne seg selv på hvilke tiltak som kan gjøres:
- Du snakker, men hvem lytter: Selv om hele hensikten med å delta på Arendalsuka er å etablere kontakter, snakke med folk og kanskje dele av sin kompetanse og kunnskap, er det fornuftig å tenke over om noe av det du snakker om, kan ha interesse for uvedkommende. Vær bevisst på opplysninger som er omfattet av taushetsplikt.
- Sosial manipulering: Vær skeptisk til personer som forsøker å få tilgang til informasjon eller systemer gjennom sosial manipulering.
- Ukjente lenker: Vær forsiktig med lenker du mottar på e-post, tekstmelding eller via sosiale medier. Arendalsuka er en utmerket anledning for trusselaktører til å infisere våre digitale enheter. Dette kan skje ved at de opptrer på en slik måte at informasjonen som sendes, fremstår som en del av programmet og legitim.
- Spisesteder: Etter pandemien er det blitt vanlig med digitale menyer og bestilling online. QR-koden som er klistret på bordet ditt, kan fort tilhøre noen helt andre enn spisestedet du ønsker å bestille lunsj fra. Vær obs!
- Beskytt enhetene dine: Ser du noen kjentfolk og bare må si hei? Noen minutters uoppmerksomhet er kjærkomment for vinningskriminelle – og i hvert fall hvis mobilen eller PC-en skulle vise seg å være ulåst!
- Ikke glem VPN: Offentlige WiFi-nettverk er ofte usikret og kan brukes av hackere til å fange opp data. Bruk alltid VPN (virtuelt privat nettverk) for å kryptere trafikken din når du er tilkoblet offentlige nettverk.