KUNSTIG INTELLIGENS

Tingenes internett er et marked uten tak

Hent dine tidligere planer fra skuffen og kikk på dem igjen. Du kan fort sitte på inntektskilder du ikke så komme.

Norge kan slå de fremadstormende ingeniørnasjonene ved å være best på å bruke ny teknologi, ikke minst tingenes internett, skriver Stein André Larner i Com4.
Norge kan slå de fremadstormende ingeniørnasjonene ved å være best på å bruke ny teknologi, ikke minst tingenes internett, skriver Stein André Larner i Com4. Foto: @gundersenogmeg
Stein André Larner, administrerende direktør i Com4
18. juli 2024 - 15:06

Kostnaden for å koble ting sammen, faller raskt. Samtidig øker verdien av innsamlet data fordi vi blir stadig bedre til å filtrere ut kunnskap. Når dette kobles sammen med kunstig intelligens, vil vi kunne oppdage sammenhenger vi mennesker aldri ville sett. 

I Norge kan vi aldri konkurrere med land i Asia på timepris, men vi kan slå de fremadstormende ingeniørnasjonene ved å være best på å bruke ny teknologi. Få andre samfunn er mer digitalisert enn det norske, og på tingenes internett (IoT) er vi allerede verdensledende. Selv om vi ikke er størst på å lage teknologi, er vi nærmest best på å ta den i bruk. Og det er akkurat denne kompetansen og disse erfaringene som er gull verdt som eksportvare.

Eksponentiell vekst

For fem år siden var det mange businesscaser på IoT som ble forkastet fordi de ikke var lønnsomme nok. Nå er bildet snudd på hodet.

IoT-markedet vokser eksponentielt. Der tradisjonell telekom begrenses av antall mennesker som trenger fiber eller mobiltelefoner, gir tingenes internett oss et uendelig antall enheter. Ekspertene i McKinsey skriver på sine nettsider at IoT er en av de viktigste trendene for samfunnets og virksomheters digitale endring. De anslår størrelsen på markedet til minst 12,6 tusen milliarder (billions) amerikanske dollar innen 2030.

Samfunnsnytten er stor

IoT er overalt og på alt: På kroppen, i huset, i bilen, på gressklipperen, i sparkesykkelen, i gatelysene, i redningsvesten, i butikkene, på kontoret, i fabrikken og på plattformen. IoT er i prinsippet enkelt; en enhet overfører data til en mottaker som samler inn informasjonen, og gjør den klar til analyse og til slutt ender som kunnskap.

Samfunnsnytten er stor. For eksempel kan vannstanden i kraftmagasiner måles i sanntid, slik at en slipper å fly opp med helikopter. Du kan automatisk sende din helsestatus til legen, sånn at pasientkøene blir kortere og behandlingen bedre. For produsenter gir innsikten mulighet til å lage kundeopplevelser som begeistrer og øker lojaliteten til din merkevare.

I bedriftsmarkedet gir sensorene lavere risiko fordi vi kan monitorere og kontrollere alt vi vil, hvor vi vil. Vi kan reparere ting før de blir ødelagt og unngå kritiske feil eller farlig og kostbar nedetid.

Georg Svendsen, leder for infrastruktur i Telia Norge, fotografert på taket av Telias bygg på Økern i Oslo. Han takker 2G for laget.
Les også

Telia stenger 2G-nettet i 2025

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.