ERP

Trolig siste gang du velger nytt ERP-system

Når de fleste beveger seg over i en ren skybasert tilværelse, er det trolig den siste gangen bedriften velger nytt drifts- og økonomisystem. Derfor må bedriften sterkt vurdere å standardisere på teknologien dere allerede kjører mest av.

Tom Olberg er ERP-rådgiver i Devoteam.
Tom Olberg er ERP-rådgiver i Devoteam. Foto: CF Wesenberg
Tom Olberg, ERP-rådgiver i Devoteam
6. okt. 2023 - 15:44

I 20 år har mine kolleger og jeg dykket grundig ned i det skandinaviske ERP-markedet, altså ressursplanleggingssystemer (enterprise resource planning). Hver analyse har pekt på trender som dominerer. I år er begrepet «composable ERP» dominerende.

Det beskriver en komponentbasert systemarkitektur der store forretningssystemer brytes ned i mindre deler. Tanken er at all forretningslogikk ikke lenger må ligge i samme system, men at en velger en arkitektur med integrerte systemer – gjerne en kombinasjon av «on-prem» og skytjenester. Det gir en høyere fleksibilitet, og bedriften er ikke prisgitt leverandørenes teknologiutvikling.

I en composable ERP-arkitektur integreres funksjoner på komponent- eller mikrotjenestenivå med standard API-er – litt etter Lego-prinsippet. Dermed kan bedriften forholde seg til forvaltning og innovasjon på en ny måte. Gartner Group sier at innovasjonstakten i snitt kan økes med 80 prosent.

Gir behov for god endringsledelse

Mange mellomstore og store bedrifter befinner seg fortsatt i skjæringspunktet mellom å ha ERP i eget datasenter og den mer fremtidsrettede tilværelsen i skyen. Når de fleste beveger seg over i en ren skybasert tilværelse, er det trolig den siste gangen bedriften velger nytt drifts- og økonomisystem. Tiden med store altoverskyggende oppgraderinger vil være passert.

Fremtiden med en komponentbasert arkitektur vil være synonym med hyppige endringer – i takt med skiftende forretningsbehov og for å støtte nye muligheter. Det innebærer å jobbe med systemene på helt nye måter. Derfor må de med ansvar for forretningssystemene ha en tydelig strategi for endringsledelse. De må vite hvordan de henter hjem gevinstene i form av økt fleksibilitet, hvordan de får bedre evne til rask omstilling og hvilke muligheter de har til å møte endrede forretningsbehov.

Digital Impuls er konkurs. Først måtte butikklokalene i Møllergata stenge, og nå kom nyheten om at nettbutikken stenger.
Les også

Databutikken Digital Impuls er konkurs

Velg det riktige økosystemet

Valget av plattform fremstår nå som nesten viktigere enn systembeslutningen. Bedrifter som har mange egg i Microsoft-, Google, eller Amazon-kurven, vil ha mer å hente ved å være på samme plattform fordi systemene nå kommer med mange smarte, verdiøkende muligheter, ikke minst kunstig intelligens (KI).

Samtidig har det norske ERP-markedet lenge vært preget av begrenset tilgang på relevant kompetanse. Det øker behovet for å bygge ferdigheter i egne rekker. Dette er særlig viktig når en skal ut og anskaffe nye typer løsninger som skal snakke sammen med ERP-systemet. Se etter dem som har partner- og økosystemet med spennende og robuste innovasjonsveikart. De store aktørene bygger iherdig rammeverk for smidige og raske implementeringer, legger til rette for funksjonsrike app-markedsplasser, utvikler spennende nye tjenester og skaper innovasjon gjennom tredjeparts programvarehus. Like viktig er det å foretrekke de aktørene som har de beste planene for å bygge opp kunnskap og ferdigheter blant sine partnere.

Har leverandøren store nok muskler?

Like fullt er det viktig å være trygg på leverandørens evne til å sette standarden i markedet og at de har muskler til å sikre rikelige investeringer i produktutviklingen. Systemet som velges, må svare på forretningsbehovene om fem til ti år.

Sett dere derfor inn i utviklings-veikartet til leverandørene og at de har eiere som industrielt bygger sitt selskap for fremtiden. Et viktig kjennetegn er å granske hvordan systemet rigges for å møte dine ambisjoner for enda mer bærekraftig drift og hvordan det møter nye grønne krav som treffer økonomifunksjonen med full kraft.

Nye EU-regler gjør at den gunstigste finansieringen tilfaller de virksomhetene som er best på bærekraft og klimaregnskap. Derfor må ERP-riggen raskt svare på bedriftens utslipp, materialforbruk, avfallshåndtering og energibruk samt andre sosiale forhold.

Sist, men ikke minst: Sikkerhet. Det å få tilgang til økonomi- og driftssystemet er alle skurkers våte drøm. Det holder ikke å lese at leverandørene har alle sertifiseringer. Dere har selv ansvar for egne data. En god start er å kartlegge alle mulige risikoer, jevnlig gå leverandørene i sømmene og ha etablert en plan for robust sikkerhetskopiering og rask katastrofegjenoppretting.

Godt valg …

Virksomheter må prioritere dem som kan vise vei og drive endringene fremover, framfor å bruke store ressurser på å overtale tvilere og nølere, skriver Henrik Byremo og Benedicte Fjellanger i Team Agile.
Les også

Alle skal ikke med – og det er helt nødvendig

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.