BEDRIFTSTEKNOLOGI

Del nettadressene med lydsignaler

Ny Chrome-utvidelse kan være nyttig i møter.

Google Tone
Google Tone Bilde: Google og digi.no
Harald BrombachHarald BrombachJournalist
20. mai 2015 - 11:54

Mennesker har i tusenvis av år delt informasjon ved hjelp av lyd. Dette er noe av bakgrunnen for en ny og eksperimentell utvidelse til Chrome som Google har utviklet.

Mislykket: For dårlig beskyttelse med ny Chrome-utvidelse

Google Tone

Etter at man har installert Google Tone, som utvidelsen heter, kan man besøke en hvilken som helst webside pc-versjonen av Chrome og dele adressen til denne med alle som sitter i nærheten, ved å klikke på en knapp i nettleseren.

Tanken bak det hele er å gjøre det enklere å kringkaste adressen til for eksempel et dokument til alle deltakerne som er tilstede under et møte. Det hele avhenger dog av at alle bruker Chrome med Google Tone installert og aktivert.

– Samtidig som at digitale enheter har blitt mangfoldiggjort, har det blitt mer komplisert å koordinere dem og å flytte ting mellom dem. Tone oppstod fra ideen om at mens digital kommunikasjon som e-post og lynmeldinger har gjort det uendelig mye enklere, billigere og raskere å dele ting med folk på den andre siden av kloden, så har de faktisk gjort det mer komplisert å dele ting med folkene som står rett ved siden av deg, skriver Google-forskerne som har utviklet Google Tone, i et blogginnlegg.

– Målet med Tone er å gjøre deling av digitale ting med folk i nærheten like enkelt som å snakke til dem.

Les også: Chrome-tillegg spionerer på dine surfevaner 

Hørbar lyd

Når Tone først er installert, avhenger den ikke noen form for paring eller adressering. De fleste pc-mikrofoner og videokonferansesystemer er optimalisert for tale. Derfor er lydene som brukes hørbare for mennesker. De er koden med et DTMF-basert system for tonesignalisering.

Over korte avstander skal Tone kunne fange opp lydsignalene også når de er svake, men det er mange faktorer som påvirker dette, inkludert akustikken og støy i omgivelsene, egenskapene til mikrofonene og høyttalerne som benyttes, men også pc-enes plassering i forhold til hverandre.

Tone-signalene skal også fungere via tjenester som Hangouts.

Systemkrav

Det er kun brukere som er pålogget sin Google-konto som kan sende og motta via Google Tone. Det er ikke så godt forklart hvorfor, men det gjør i alle fall at mottakerne av de kringkastede lydsignalene kan se hvem som faktisk har sendt dem.

Når Google Tone har fanget opp lydsignalene fra en annen bruker, vises det et lite varsel på skjermen som brukeren kan velge å klikke på for å åpne nettadressen som har blitt delt.

Nyttig nettleserutvidelse? Lar deg kopiere tekst fra bilder 

Nyttig?

Ifølge Google-forskerne ble den første versjonen av Tone utviklet en ettermiddag bare for moro skyld, før de fant ut at de faktisk brukte den til å utveksle blant annet dokumenter og designfiler med andre.

Senere skal ganske mange grupper innad i Google ha tatt den i bruk. Spørsmålet er om også andre har samme nytteverdi.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

I grupper hvor alle allerede bruker Chrome, kan nok løsningen oppfattes som rask og enkel. Installasjonen av Tone kan gjøres på sekunder.

Men avhengigheten av Chrome og Google-konto, samt at man tross alt deler noe informasjon, riktignok anonymisert, med Google, gjør at det ikke er en løsning for alle.

Mulighetene for avlytting er som ved muntlige samtaler forøvrig.

Bruker også lyd: BadBIOS – vandrehistorie eller supertrojaner? 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.