De aller fleste datamaskiner har en harddisk. De rommer store mengder med data og er relativt billige i forhold til kapasiteten, men ulempene er mange. Dette gjelder for eksempel strømforbruk, varmeutvikling, søketid og begrenset motstandsdyktighet mot støt. Ikke minst forbindelse med mobile enheter har mange av disse faktorene stor betydning. Men alternativene er få og gjerne svært kostbare.
Ett av disse alternativene er flashminne. Flashminne deler få ulemper med harddiskene, men koster til gjengjeld langt mer i forhold til lagringskapasiteten. Prisutviklingen går heldigvis den rette veien, sett med kundenes øyne.
Samsung er blant selskapene som forsker på bruk av flashminne som en erstatning for harddisker i bærbare PC-er. Selskapet har under CeBIT-messen, som arrangeres i Hannover for tiden, vist fram en bærbar PC utstyrt med lagringsenhet med 32 GB lagringskapasitet som er basert på flashminne. Dette er en dobling av kapasiteten til en prototyp selskapet annonserte i fjor vår. Ifølge pcworld.com skyldes kapasitetsøkningen ytterligere miniatyrisering av teknologien.
Les også:
- [30.10.2006] Lenge til flashminne vil konkurrere ut harddisken
- [30.03.2006] Halvert pris på flashminne siden nyttår
- [30.03.2006] Flashminne øker voldsomt
- [21.03.2006] Samsung har startet salget av flash-disk
- [13.01.2006] Tror på hybride harddisker i år
- [26.04.2005] Skal tilby superharddisk for bærbare
Den flashminnebaserte lagringsenheten, som kalles SSD (Solid-State Disk), har samme fasong og størrelse som en vanlig 1,8 tommers harddisk for bærbare PC-er. Dermed skal det ha vært relativt enkelt å ta den i bruk i en bærbar PC.
En talsperson for Samsung, Yun Mini, sier til pcworld.com at SSD-teknologien har tre store fordeler framfor harddisker, kortere aksesstid, bedre bestandighet og ingen støy.
Aksesstiden ble demonstrert ved at to maskiner, en med SSD og en tilsvarende med harddisk, startet opp samtidig. Mens den harddiskbaserte brukte omtrent 31 sekunder på oppstarten, brukte den SSD-baserte maskinen bare 18 sekunder. Samsung har oppgitt at SSD-en kan lese data med en hastighet på 57 megabytes per sekund, mens skrivehastigheten er oppgitt til 32 megabytes per sekund.
Bedre bestandighet kommer som en følge av at SSD-en ikke inneholder noen bevegelige deler. Dette er også årsaken til at støyen er framværende.
Da Samsung annonserte 16 GB-utgaven av SSD-en i mai i fjor, var prisen per gigabyte omtrent 55 dollar. Nå er prisen kommet ned i 30 dollar per gigabyte, noe som betyr at SSD-enheten koster omtrent 960 dollar, omtrent 6400 kroner.
Foreløpig er prisen stadig for høy for de fleste, men Samsung mener at kunder med spesielle behov innen blant annet forsvaret og industrien vil kunne være villige til å betale denne prisen.
- For øyeblikket er dette veldig dyrt, men teknologien beveger seg veldig raskt, slik at den i nær framtid vil kunne bli billigere, sier Yun Mini til pcworld.com.
Samsung utvikler også en hybrid løsning, HHD (Hybrid Hard Drive), hvor det beste fra både vanlige harddisker og flashminne slås samme til én løsning. Flashminnet vil fungere som et ikke-flyktig mellomlager, noe som skal redusere tiden skivene i harddisken behøver å være i bevegelse.