Ateas direktør i Danmark Morten Felding er blant de 13 personene som er siktet i den omfattende korrupsjonssaken som etterforskes i landet.
Han er ikke blant de seks som sitter i varetekt.
Flere tidligere medarbeidere i konsernet er siktet i saken. Felding er ikke blant de seks om sitter i varetekt.
Les mer: Tidligere Atea-sjefer fengslet og siktet for bestikkelser
Smøretur
Selskapet har selv gått ut med en pressemelding for å orientere om at også den lokale toppsjefen er under etterforskning.
Årsaken til siktelsen er at han ikke skal ha grepet inn raskt nok da en smøretur til Dubai ble kjent.
Her er siktelsen, slik Atea gjengir den:
– Morten Felding sigtes for overtrædelse af straffelovens §122 ved i november 2014, som administrerende direktør for Atea A/S, der havde it-kontrakter med bl.a. Region Sjælland, at have undladt at gribe ind over for, at virksomheden uberettiget forærede medarbejder ved Region Sjælland (navn tilbageholdt grundet navneforbud i sagen) en rejse til Dubai til en værdi af et endnu ukendt beløb, alt for at formå Region Sjælland til at opretholde den forretningsmæssige forbindelse med Atea A/S.
Les også: Politirazzia hos Atea
Stoppet praksis
Reisen ble planlagt og bestilt før Felding ble ansatt som direktør i mai 2014.
På turen til Dubai deltok en person fra Rikspolitiet, en fra Region Sjælland og tre ledende personer fra Atea, som ikke lenger jobber i selskapet.
– Denne reisen var ikke av en karakter som dagens ledelse i Atea kan stå inne for. Derfor reagerte vi med en advarsel og innskjerpelse av reglene. Konkurransen skal foregå på likeverdige betingelser, skriver selskapet på sin nettside.
– På det tidspunktet oppfattet jeg ikke hva slags omfang dette kunne dreie seg om. Jeg handlet ut fra en overbevisning om at jeg fikk ryddet opp og endret en praksis som ikke var bra. Og det har jo blitt satt en stopper for dette, for disse tiltakene har medvirket til at saken er kommet dit den er i dag, sier Felding med henvisning til den pågående etterforskning med flere husransakelser og varetektsfengslinger.
Så du denne? – Det verste en konsernsjef kan oppleve
Anbudsreglene
Hvis det blir en korrupsjonsdom i denne saken, kan det bety at Atea stenges ute fra offentlige kontrakter i hele Europa.
Leder av den danske anbudsportalen Rikke Thorlund Haahr sier til cw.dk at EUs anbudsregler krever at private leverandører ikke har vært innblandet i bestikkelser.
– Her må de signere på en erklæring, og den kan de ikke underskrive hvis det blir en korrupsjonsdom. Og da kan de ikke inngå kontrakter med verken stat, fylkeskommuner eller kommuner, sier Thorlund Haahr.
Les også: IKT-bedriftene er Norges gullnæring