JUSS OG SAMFUNN

Denne IT-konferansen er så stor at du må gå på kurs for å takle den

Forskningsrådet kaller det for trening.

Kommisjonens store IKT-konferanse er omfattende og krever grundige forberedelser for å få noe ut av den.
Kommisjonens store IKT-konferanse er omfattende og krever grundige forberedelser for å få noe ut av den. Bilde: Faksimile ec.europa.eu/
9. sep. 2015 - 09:11

Neste måned samles rundt 5000 mennesker på den store IKT-konferansen ICT2015 i Lisboa.

Formålet for deltakerne er å finne samarbeidspartnere for å utvikle geniale IT-løsninger som skal løse de økonomiske og klimatiske utfordringene i Europa.

De rette prosjektene kan sikre seg økonomisk støtte fra EU i programmet Horisont 2020.

Les også: Norge har kun to teknologimiljøer i verdenstoppen

På skolebenken

Konferansen er såpass stor og hektisk at Forskningsrådet inviterer norske deltakere til noen timer på skolebenken for å lære hvordan man skal få noe ut av samlingen.

Horisont 2020 er verdens største forsknings- og innovasjonsprogram med 80 milliarder euro fordelt på sju år i tidsrommet 2014 - 2020.

Norske bedrifter og forskningsmiljøer kan delta på linje med kolleger og konkurrenter i andre europeiske land.

Og ICT2015 er stedet man møtes for å møte mulige partnere og få råd fra EU-Kommisjonen.

Les også: Kobler regnekraft mellom flere nettskyer

Holde fokus

I forkant inviterer nå Forskningsrådet til en workshop for deltakere som vil forberede seg.

– Konseptet med vår workshop er at folk ikke skal bli overveldet av dimensjonene og omfanget på konferansen. Vi skal hjelpe dem med å holde fokus så de klarer å jobbe med å fremme sin prosjektidé, sier Kim Davis hos Forskningsrådet. Hun er nasjonalt kontaktpunkt på IKT i Forskningsrådet.

– Det virker omfattende når deltakerne må på en konferanse før konferansen for å takle konferansen?

– Vi kaller det heller for trening. I Portugal skal du møte mange mennesker på kort tid. Da trenger du en god såkalt pitch - en kort og presis presentasjon av prosjektet ditt som skaper begeistring hos de rette folkene. Det kan vi hjelpe til med, forklarer Till Christopher Lech, koordinator for de nasjonale kontaktpunktene samme sted.

Les også: EU vil ta ledelsen innen «5G»

Direktekontakt

Han trekker frem to ting som er vanskelig for norske bedrifter og forskningsmiljøer:

For det første må du søke om støtte til ditt prosjekt innenfor et temaområde som EU har valgt som relevant.

– Da kan det være vanskelig å forstå de tematiske utlysningene riktig. Hva slags prosjekter er ønsket av Kommisjonen? Og hva slags partnere bør være med i et samarbeid? Er Kommisjonen på jakt etter utviklingstrinn innen forskningen eller mer ferdige løsninger til sluttbruker? Dette er ting du kan få vite mer om i Lisboa ved å diskutere direkte med folk fra Kommisjonen, sier Lech til digi.no.

For det andre kan det by på utfordringer å finne de partnerne som faktisk kan bidra med kvalitet i et prosjekt.

– Å finne internasjonale partnere med høy kvalitet er vanskelig, og da er et greit å få noen tips på forhånd om hvordan du skal forholde deg i de korte møtene du skal ha med ulike kandidater, sier han.

Les gjerne: Skal gjøre nettverk enklere for applikasjonsutviklere

De innledende IKT-konferansene for å samle partnere til EU-støttede prosjekter er omfattende. Dette bildet er fra ICT2013 i Litauen. <i>Bilde: Andrius Ufartas</i>
De innledende IKT-konferansene for å samle partnere til EU-støttede prosjekter er omfattende. Dette bildet er fra ICT2013 i Litauen. Bilde: Andrius Ufartas

God uttelling

– Hvor effektivt er det egentlig med en så stor samling med så mye aktivitet presset inn på kort tid, når man skal få mest mulig kvalitet og resulatter for skattepenger fra EU?

– Jeg vil si at dette fungerer. Vi har flere eksempler på norske detakere som har hatt utbytte av dette og knyttet kontakter som har ført til gode prosjekter, svarer koordinatoren.

Et av dem er forskningssenteret Simula. Senteret deltok på forrige ICT-konferanse i Vilnius i 2013, og resultatet var gjennomslag for fire av 10 søknader i fjor.

Det vil si en suksessrate på 40 prosent der gjennomsnittet lå på snaut 13 prosent.

Les mer: Simula skal lede fire store forskningsprosjekter i Europa

– Lytt til kjentfolk

Et forkurs hos Forskningsrådet gir uttelling, ifølge seksjonsdirektør for computing og software Are Magnus Bruaset.

– ICT-konferansene er svært store, og det er nyttig å høre på kjentfolk på forhånd for å kunne prioritere smart i informasjonsmengden. Dette gjøres best ved å snakke med tidligere deltagere eller de nasjonale kontaktpunktene i Forskningsrådet. De gjør en strålende innsats med å tilrettelegge informasjon for norske forskere og er viktige medspillere både i forbindelse med slike events og i søknadsprosesser, sier Bruaset.

Les også: Millionpremie for bedre bredbånd

Forarbeid

En liten advarsel fra Simula er at det kan være vanskelig å finne nye partnere der og da, nettopp på grunn av arrangementenes størrelse.

– Vår løsning er å legge inn innsats i forkant for å fordele oss på de sesjonene som er mest relevante for Simula. Det er gode oversikter over programmet ute på web, og med litt planlegging er det en intens og lærerik seanse å være der.

Så du denne? De fleste slipper å stenge tilgangen til fildelingssider

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.