Bitcoins er i vinden som aldri før.
Nå begynner også norske bedrifter å få øynene opp for kryptovalutaen.
Allerede i september i 2013 kunne det norske hostingselskapet Host1 tilby kunder å betale regninger i bitcoin.
Det har vist seg å bli en suksess.
– Vi har omsatt for rundt en million kroner siden vi gikk i gang med å tilby bitcoin som betalingsmiddel. Bitcoin utgjør mellom ti og 20 prosent av den totale omsetningen vår i år, sier daglig leder, Eivind Bulie Haanæs, i Host1 til digi.no.
Større sikkerhet
Det amerikanske firmaet Bitpay tar seg av håndteringen av kryptovalutaen.
– Vi får utbetalt pengene i normal norsk valuta. Dette fungerer mye bedre enn PayPal, da sannsynligheten for at svindlere kan reversere betalingen er helt utelukket. Når betalingen er gjennomført via Bitpay, er pengene sendt. Det gir oss større sikkerhet enn tidligere.
Host1 har rettet seg mot små og mellomstore bedrifter siden 2009. De tilbyr virtuelle servere, webhotel og sky-løsninger til rundt 2 000 kunder.
Bitcoin er god PR i utlandet
Selskapet har kunder fra hele verden. Primært gjøres bitcointransaksjonene med utenlandske kunder.
– Vi tilbyr ingen form for anonymitet, og forholder til norsk regelverk. At vi omsetter for så mye i bitcoin skyldes nok rett og slett bare at vi har en del utenlandske kunder som synes at bitcoins fungerer bra som betalingsmiddel, sier Bulie Haanæs.
Det tror Torbjørn Bull Jenssen, analytiker og samfunnsøkonom hos Menon Economics, er en bra analyse.
– Fordelen med bitcoins er at det er enkelt og billig å bruke. For utenlandske kunder er det nok enklere enn bankoverføring. Det er også hakket raskere, men det er også veldig lett å bruke kredittkort som betaling på tvers av landegrenser. At noen norske selskaper velger å tilby bitcoin som betalingsmiddel til kundene sine er definitivt god PR i utlandet, sier bitcoineksperten til digi.no.
Ifølge ham er den store fordelen med bitcoin at det er en desentralisert løsning. Det finnes dermed ikke noen mulighet for å sensurere transaksjoner.
Wikileaks
– Vi så sensurering av transaksjoner da Wikileaks var i vinden. Selv om det er en lovlig organisasjon ville hverken PayPal, Visa eller Mastercard gjennomføre transaksjoner til dem. Det er en av farene man har i sentraliserte betalingssystemer der myndigheter eller selskaper kan gå inn og overstyre. Med bitcoin finnes ikke denne muligheten i det hele tatt, og det gjør det veldig spennende.
Men for norske forbrukere er kanskje ikke bitcoin så veldig interessant. Ennå.
– Betaling med bitcoin er nok foreløpig litt nerdete. Jeg kjøpte for eksempel røkt lammelår fra Namsos med bitcoin bare fordi det var mulig. For norske selskaper har bitcoin verdi i form av at det vil være nyttig læring. Det vil det nok være lurt for flere selskaper å ta del i denne læringsprosessen så tidlig som mulig. Hvis bitcoin plutselig blir veldig populært og man blir nødt til å håndtere store mengder av valutaen, er det lurt å være forberedt, tror Bull Jenssen.
Amerikanere velger norsk hosting
Etter at det ble avslørt at NSA overvåket intetanende amerikanske borgere og selskaper, ble den amerikanske brukerbasen hos Host1 større.
– Norge har veldig stabile lover og regler når det kommer til personvern. Lovverket vårt har rett og slett et godt rykte internasjonalt. Det gjør at norske leverandører blir attraktive i utlandet, tror Bulie Haanæs.
Han forteller at det ikke ville vært aktuelt for Host1 å ta direkte betalt i kryptovalutaen.
– Med tanke på regnskapene våre ville det ikke vært aktuelt å spekulere i valutaen, konkluderer han.
- NTNU-studenter har bygd ny algoritme: – Vi skal få Norsk Tipping til å skjelve