FORBRUKERTEKNOLOGI

Derfor er Wimp til iPhone utsatt

Apple krever at norske Aspiro endrer programmet.

25. mai 2010 - 14:28

For snart ett år siden fikk vi prøve en tidlig versjon av Wimp til iPhone, det norske musikkstreamingprogrammet som konkurrerer mot blant annet Spotify.

Wimp er siden lansert både til PC og Android-mobiler. Men iPhone-versjonen er fremdeles ikke tilgjengelig. Hvorfor tar det så lang tid?

Endringskrav

For over åtte uker siden sendte Aspiro den ferdige versjonen til Apple. Foreløpig uten å få godkjentstempelet som kreves for å tilby programmet i App Store.

Det er betalingsløsningen det har skortet på, forteller det norske mobilprogramvareselskapet til digi.no.

- Vi har fått et krav om å endre applikasjonen på grunn av at vi tillater betaling via mobilregningen, noe som er gjennomført, sier informasjonssjef Kristin Breivik Eldnes i Aspiro.

Muligheten til å omgå Apples rigide kontroll for betaling av innhold falt altså ikke i god jord. Apple ønsker å tviholde på kontrollen over hele distribusjons- og betalingsplattformen, der selskapet beholder 30 prosent av hver omsatte dollar.

Oppdatert:

Forrige avsnitt er strøket fordi innholdet ble unøyaktig. Det beklager vi.

Vi antar at Wimp-klienten vil kunne lastes ned gratis, slik tilfellet er med Spotify. Bruk av programmet krever imidlertid et abonnement, som for tiden koster 99 kroner i måneden.

Selve abonnementet formidles gjennom leverandøren, og har altså ingenting med Apples betalingsmodell å gjøre.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Aspiro forventer at iPhone-klienten snart passerer det siste hinderet.

- Apple ga oss fredag for en drøy uke siden beskjed om at disse endringene og øvrige tekniske deler så langt ser OK ut, og at vi vil få en endelig beskjed i løpet av kort tid, sier Breivik Eldnes.

Streng kontroll

App Store har siden lanseringen i 2008 blitt verdens største kanal for distribusjon av mobil programvare. Varelageret har for lengst passert over 200.000 ulike «apps».

Det er solgt over 50 millioner iPhones i verden. Salgssuksessen har gjort dette til en lukrativ distribusjonsplattform, også for norske utviklere.

Samtidig Apple er blitt kjent for å uttøve streng kontroll over plattformen.

Foruten innfløkte og skiftende retningslinjer for hva som tillates rent innholdsmessig, har Apple også nektet apps tilgang ved bruk av ikke-dokumenterte programmeringsgrensnitt som kun er forbeholdt Apple selv.

Apple hisset også på seg mange utviklere da de nylig besluttet å forby alle iPhone-programmer som er laget med tredjeparts utviklingsverktøy.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS

Andre utviklere har tidligere fortalt oss at Apples godkjeningsprosedyre også har positive egenskaper, som gode tilbakemeldinger ved kodefeil.

Aspiro sier til digi.no at ingen av disse grunnene har hatt noe å si for dem og godkjenningen av Wimp for iPhone.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.