Etter at Microsoft på torsdag la frem kvartalstall som ikke innfridde markedets forventninger, raste kursen med hele 11 prosent.
Analytikerne var skuffet over inntjeningen og lot seg også skremme av Microsofts varsler om økte investeringer fremover. Det ble tolket som at selskapets kostnader for å holde tritt med konkurransen vil øke, og at det derfor vil bli lavere marginer fremover.
Selv om det kraftige fallet utgjorde hele 32 milliarder dollar som ble borte på en dag, er ikke dette selskapets verste børsdag.
Venturekapitalisten Paul Kedrosky har på sin blogg laget en graf som viser Microsofts ti verste børsdager og denne dagen kommer bare så vidt inn på listen:
Microsoft har hele tiden hatt vekst og høye overskudd. Når markedet reagerer kraftig på tross av at selskapet kan vise til både videre vekst og økt overskudd, henger det sammen med at aksjekursen reflekterer investorenes fremtidige forventninger. Markedet forventer at Microsoft skal fortsette å øke omsetning og overskudd og priser det inn i aksjekursen. Når de da melder om økte kostnader, vil de fremtidige overskuddene bli mindre og dermed faller kursen.
Børsnoterte selskap må presentere tallene sine hvert kvartal. Mange kritiserer at det fører til et kortsiktig kvartalstyranni hvor selskapets ledelse tvinges av analytikerne på Wall Street til å prioritere resultater for det nærmeste kvartalet foran den langsiktige utviklingen.
Microsoft har nå tydeligvis valgt å trosse dette kvartalstyranniet når de annonserte sine økte investeringer, og dermed kostnader, fremover. Det kan tyde på at gründeren Bill Gates har satt seg i førersetet igjen.
Bill Gates overlot stillingen som administrerende direktør til Steve Ballmer i 2000, men fortsatte som styreformann og ga seg selv tittelen Chief Software Architect.
Ifølge en undersøkelse utført av økonomiprosessor Radiger Falenbrach ved Ohio State University, gir selskaper ledet av gründeren større avkastning enn andre selskaper.
Falenbrach undersøkte de største amerikanske selskapene i perioden fra 1993 til 2005 og kom frem til at gründerstyrte selskaper har en gjennomsnittlig årlig avkastning på 18,5 prosent, 7 prosent mer enn andre selskaper på økonomitidsskriftet Fortunes liste over de 500 største selskapene.
Professoren Fahlenbrach mener denne statistikken og konklusjonen viser at selskaper som styres av gründerne har lettere for å prioritere langsiktige mål, enn selskaper som ledes av andre.
Analytikerne som følger Microsoft spekulerer på om Bill Gates igjen har satt seg i førersetet for selskapet og på at det kanskje er noe stort på gang fra programvaregiganten.
– Det er noe stort på gang her som vi ikke har klart å sette fingeren på, sa Richard G. Sherlund fra Goldman Sachs på en analytikerkonferanse.
Andre analytikere var mer direkte.
– Det ser ut som at Microsoft går til krig mott Google og at de prøver å få skikk på utviklingen sin igjen, sa Eugene Munster, aksjeanalytiker i Piper Jaffray ifølge New York Times.
– Det er ganske klart at det er Bill som styrer selskapet igjen og at de skal gjenoppbygge forretningen. De er mye mer kampvillige og mer strategisk styrt, uttalte Mark Stahlman fra Caris & Company til New York Times.
Stahlman skrev en analyse der han fremhever at Microsoft planlegger å bruke 2,7 milliarder dollar mer enn hva man tidligere regnet med i selskapets avvikende finansår 2007 som starter 1. juli i årets kalenderår.
Andre igjen tror at det hele kanskje henger sammen med at Microsoft nå er i ferd med å få føle konkurransen fra åpen kildekode på kroppen.
– Det jeg tror at jeg er i ferd med å skje her, er at Wall Street begynner å tro på åpen kildekode forkjemperne, skriver Dana Blankenhorn i ZDNet.