KARRIERE

Derfor har skatteliste-tjenesten allerede stoppet

Skatteetaten forklarer hvorfor.

Det ble raskt slutt på det åpne skattesøket, etter at grensen på 500 søk per måned ble nådd.
Det ble raskt slutt på det åpne skattesøket, etter at grensen på 500 søk per måned ble nådd. Bilde: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachJournalist
28. okt. 2015 - 12:28

Kort tid etter at digi.no skrev om en ny og åpen tjeneste som tilsynelatende tilbyr anonyme søk i de nyeste skattelistene, sluttet tjenesten å tilby de aktuelle tallene. Når man søker etter en person nå, så får man fortsatt opp fødselsår og postnummer, men feltene for inntekt, skatt og formue er blanke.

Skatteetaten har nå kommet med en kommentar til digi.no, hvor det blant annet forklares hvorfor tjenesten ikke lenger fungerer som tenkt.

Bakgrunn: Skattelistene «lekket» i åpen tjeneste 

Ingen lekkasje

Det er ikke slik at dataene har blitt lekket, slik digi.no har antydet i vår opprinnelige sak.

– Dette dreier seg om en person som tilbyr søk gjennom sin egen pålogging i ID-porten. Det vil si at det kan gjøres søk direkte i skattelistene i vedkommendes navn, forteller Skatteetatens kommunikasjonsdirektør, Mariken Holter, til digi.no.

Hun forteller at denne tilgang bare gir anledning til å gjøre til sammen 500 søk i måneden. Derfor har tjenesten nå stoppet.

Mariken Holter
Kommunikasjonsdirektør i Skatteetaten, Mariken Holter, avviser at det dreier seg om uautorisert bruk av skattelistene. Bilde: Photographer: Baard Brinchmann Loevvig
– Vi er oppmerksomme på at det finnes aktører som tilbyr «anonyme» søk. Tjenestene baserer seg på en lovlig tilgang til skattelistene. Det vi har sett så langt har vært tilbydere som gjør søk mot betaling, sier Holter.

Fremgår av søkeloggen

– Dette foregår ved at en person tilknyttet tjenestetilbyderen logger seg inn gjennom ID-porten med sin egen private eID, søker opp skatteyter og videreformidler søkeresultatet til kunden mot betaling. Det vil da være personen som har utført søket, som vil fremgå av søkeloggen og ikke kunden som har bedt om søket, forklarer Holter.

– I dette tilfellet dreier det seg om en variant der en person har valgt å tilby andre å bruke sine søk uten å ta betaling for det. Da vil all søkeaktivitet logges på den som tilbyr andre å bruke sine søk.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Digi.no kjenner nå identiteten til personen som er oppgitt i søkestatistikken til Skatteetaten. Vi oppdaterer denne saken dersom vi får en uttalelse fra vedkommende.

Les også: Fråtsingen i skattelister tok slutt 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.