BEDRIFTSTEKNOLOGI

Derfor kjører NRK i nettskyen

– Vi kan ikke kode i tre uker, så vente like lenge på utrulling.

SATSER DIGITALT: NRK finnes på stadig flere plattformer.
SATSER DIGITALT: NRK finnes på stadig flere plattformer. Bilde: Skjermbilde
5. nov. 2014 - 08:30

MARIENLYST (digi.no): NRK har lenge vært i front med sin satsing på internett, med strømming av video og radio, mobilappliksjoner og tilknyttede løsninger. TV-appen rulles ut til stadig flere plattformer, sist i høst for en rekke smarte TV-er samt Chromecast. Mer er på vei.

Store deler av NRKs web-tv hviler på virtuelle servere i en nettsky. De opplever at det er mer effektivt, fleksibelt og antakelig også billigere enn alternativene.

digi.no treffer rikskringkasterens sjef for teknologi og utvikling, Andreas Munkelien, en kjølig november-formiddag på Marienlyst, for å høre mer om satsingen.

– Medieutvikling består av rundt 70 fast ansatte og en del innleide konsulenter. Vi utvikler nrk.no, NRK TV- og radio, altså avspillerne publikum finner på tv.nrk.no og radio.nrk.no, i tillegg til yr.no og ut.no. Vårt hovedfokus er å levere innhold og opplevelser for publikum på nett, brett, mobil/app og noe Smart-TV, sier Munkelien.

– Hvordan bruker vi kreftene våre best? Vi ønsker å jobbe så effektivt og godt som mulig og valg av utviklingsmetodikk og gjennomføring er viktig for oss. Vi trenger å ta høyde for nye metoder rundt «continuous integration», testing, tilgjengelighet, utrulling og drift som bidrar til at publikum får bedre kvalitet og oppetid.

Allerede for noen år siden valgte NRK å gå for Microsofts skyplattform Azure. Hvorfor det?

– Det gjorde at vi ganske tidlig i fasen med nye NRK TV trengte et nytt regime rundt utfordringen ved å at vi ikke kunne sitte og kode i tre uker, så vente tre uker på utrulling. Vi måtte få til en smidigere arbeidsform med en høyere effektivitet. Vi har alltid hatt et godt samarbeid med Microsoft, og teknologivalget vårt innenfor TV-avspilling er Microsoft .Net C#, vi valgte å fortsette å holde på denne teknologien og fant løsningen for å kunne jobbe bedre med utvikling og drift i skytjenesten Microsoft Azure.

Andreas Munkelien er teknologi- og utviklingssjef hos NRK. <i>Bilde: Thomas Marynowski</i>
Andreas Munkelien er teknologi- og utviklingssjef hos NRK. Bilde: Thomas Marynowski

– Vi vurderte om vi skulle bygge opp en stor infrastruktur selv, men er en mediebedrift så det spørs om det å eie store serverhaller bør være vår hovedgeskjeft.

– Klart vi har store serverrom her på huset også, som alle andre store bedrifter, men når det gjelder NRK TV- og radio, ut.no, så ligger alle i skytjenesten. Så har vi en del andre tjenester som driftes andre steder. Funksjonaliteten i Azure hjelper oss til å være effektive ved at mange av verktøyene man bruker for å administrere og vedlikeholde tjenesten er integrert i arbeidsverktøyet vi bruker til utvikling. Vi kunne helt sikkert ha lagt denne koden ut i andre skyløsninger, men da ville vi ikke fått det så tett integrert i arbeidsprosessen vår og det var et viktig kriterium. For vår del har det også hjulpet på å bli bedre til å utvikle kode.

Har det vært andre leverandører i bildet enn Microsoft?

– Vi hadde et åpent anbud på dette. Som offentlig institusjon er vi pliktige til å forholde oss til anbudsreglene ved anskaffelser, og det var Avanade på vegne av Microsoft som vant konkurransen. Alt er gjort i en helt åpen form, men vi gjør våre teknologivalg basert på en kombinasjon av hva vi tenker er teknisk best og som gir best nytte for publikum.

I hvilken grad har nettskyen gitt NRK økonomiske innsparinger?

– Vi ruller vel ut noe sånt som 70 til 100 servere i måneden i forbindelse med utvikling, stage og drift som er helautomatisert i Azure. Dette ville kreve mye ressurser å gjøre internt. Når man ser på funksjonaliteten vi får og effektiviteten vi ser i utviklingsløpene så er vi ganske sikre på det er en innsparing. Regnestykket i forhold til innsparinger er komplisert, og det er noe vi kommer til å trenge dypere inn i fremover, men vi kan trygt si at det har gitt oss større fleksibilitet.

Små drypp

– Når man jobber med nye medietjenester for tiden så er det ikke sånn at man jobber i to og et halvt år før utrulling til publikum. Publikum vil ha løpende små drypp hele tiden og noen overraskelser av og til. Det å kunne jobbe kontinuerlig med publikumstjenestene våre på en måte som gjør at vi kommer så fort som mulig ut til publikum, er veldig viktig for oss.

Alt styres fra Marienlyst, mens innholdet ligger hos Microsoft og Akamai. <i>Bilde: Skjermbilde</i>
Alt styres fra Marienlyst, mens innholdet ligger hos Microsoft og Akamai. Bilde: Skjermbilde

Er det spesielle sikkerhetshensyn å ta, NRK er jo en sentral samfunnsinstitusjon?

– Vår skytjeneste-installasjon står på to lokasjoner og vi kan bytte mellom de to lokasjonene hvis det skulle skje noe. Det gjør at oppetidssikkerheten blir godt ivaretatt, det skal ganske mye til før Microsoft får utfall på to steder samtidig. Vi prøver å ta de forholdsreglene vi kan. De dataene vi har liggende ute i skytjenesten har ikke noe person- eller forretningskritiske data, vi styrer alt innholdet og deskingen fra Marienlyst. Når man har mulighet til å bytte mellom de datasentrene og å kunne kjøre i parallell, så er det sånn at hvis et sted skulle få driftsproblemer, så er det enkelt å flytte publikum til en annen lokasjon for å gi den samme opplevelsen. Når det gjelder videoinnholdet vårt, så ligger det hos Akamai (verdens største CDN-tilbyder, red.anm) som igjen har sin egen skytjeneste.

Kunne NRK blitt en mer strømmesentrert tjeneste, noe nærmere Netflix?

– Vi har i disse dager lansert hele sesongen av Lilyhammer 3 og ser litt på modellene rundt publisering, og vi har noen publiseringsstrategier i bakhånd, som vi håper å kunne overraske med. Det hele går egentlig tilbake til hva publikum vil ha. Det blir veldig interessant med en så vellykket serie som Lilyhammer, og se om folk faktisk ønsker å se den i takt med TV eller om man liker å se hele serien som «binge-watching». Netflix er en helt annen type tjeneste enn det vi leverer totalt sett, men det blir spennende å se hvordan vår tilnærming i forhold til publisering kan påvirke bruken av digitale medier. Vi jobber mye med rettigheter for å kunne tilby innholdet lenger.

– Det er også en grunn til at vi nå går inn på smart TV-er, Apple TV og Chromecast. NRK ønsker å være der folk er.

Hvorfor er dere da lite synlige på Microsofts klientplattformer?

– Vi hadde faktisk en diskusjon med Microsoft i forbindelse med Xbox 360, vi fant ut at der Xbox 360 lå i sin produktløype kontra vår egen produktløype ikke samsvarte helt. Nå ser vi litt på hvordan vi kan jobbe med Xbox One, og har en underleverandør som leverer dette for oss. Det dukker opp nye plattformer hele tiden. Vi må tenke på hvor folk er, og da tenker jeg volumet av folk, ikke bare nisjebrukerne. I tillegg er det kostnadsperspektiv. Vi ønsker selvfølgelig også å være på Microsoft-plattformene, og personlig så har jeg veldig tro på hele det nye konseptet til Microsoft. De har fått til noe som henger veldig bra sammen.

– NRK jobber nå videre med publikumstilbudet. Det blir spennende å se hvordan publikum velger å konsumere innhold fremover og på hvilke dingser, Ta klokken til Apple for eksempel, vil den ha noe å si? Klarer den å snu markedet igjen?, avslutter utviklingssjefen.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.